Επιστολή της ΔΕΥΑ Δράμας προς βουλευτές Ν. Δράμας
Ταφόπλακα για τη ΔΕΥΑΔ
η ρήτρα αναπροσαρμογής
► Δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Τ. Χατζηγιάννη στον Π.Τ.
► Ερωτηματικά και αγωνία αν οι ΔΕΥΑ μετακυλήσουν το χρέος της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές ύδρευσης!
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΥΣΚΟΛΑ τα πράγματα για τη ΔΕΑΥ Δήμου Δράμας, αλλά και για τις ΔΕΥΑ όλη της χώρας, καθώς η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία η ΔΕΗ χαρατσώνει κυριολεκτικά τους λογαριασμούς ρεύματος, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Το πρόβλημα με το ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το βιώνουν πλέον όλοι οι Έλληνες, καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έρχονται από τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα, το λιγότερο διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι ακόμα.
Το ζήτημα απασχολεί τόσο τα ελληνικά νοικοκυριά που παραλαμβάνουν αρκετά φουσκωμένους λογαριασμούς και πολλοί πλέον αδυνατούν να τους πληρώσουν, όσο και επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και ακόμα περισσότερο δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι ΔΕΥΑ. Και αυτό γιατί, οι ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αλλά και στο Δήμο Δράμας, δουλεύουν καθημερινά αντλίες ύδρευσης, γεωτρήσεις και άλλα μηχανήματα.
Το πρόβλημα έχει ήδη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αλλά και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ), στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και στην Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).
Ένα παράδειγμα που μας δίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας κ. Χατζηγιάννης, είναι ότι το ρεύμα από 1.500.00 ευρώ περίπου το χρόνο, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα αγγίξει τα 4.500.000 ευρώ περίπου. Το πρόβλημα είναι ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε πολλές ΔΕΥΑ στη χώρα θα αναγκαστούν να κλείσουν με απρόβλεπτες συνέπειες στο ζήτημα της ύδρευσης των πόλεων, αλλά και αν ακόμα αντέξουν, θα πρέπει να μετακυλήσουν το κόστος αυτός στους πολίτες, στους λογαριασμούς ύδρευσης.
«Ταφόπλακα για τη ΔΕΥΑΔ η ρήτρα αναπροσαρμογής»
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Χατζηγιάννης, «αν επικρατήσει η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι ΔΕΥΑ θα κλείσουν όλες. Όταν κλονίζεται μια ΔΕΥΑ όπως η δική μας που δεν έχουμε οφειλές σε τρίτους, που δεν έχουμε δάνεια, φανταστείτε τι γίνεται με τις υπόλοιπες που χρωστάνε ήδη στη ΔΕΗ. Εμείς επειδή δεν θέλουμε να μετακυλήσουμε το κόστος στους πολίτες, πώς θα ανταποκριθούμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε φορομπηχτική πολιτική στους πολίτες. Είναι καθαρά ζήτημα κυβερνητικής διαχείρισης».
Μείωση ΦΠΑ στο νερό
Ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει ακόμα ότι, «προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το βασικό μας αίτημα είναι – όπως είχαμε ζητήσει μέσω της Ένωσης ΔΕΥΑ εν μέσω πανδημίας – να μειωθεί ο ΦΠΑ από 13% να πάει στο 6%, ώστε να επωφεληθεί και ο πολίτης από το 7%. Ούτε αυτό έγινε».
Τιμολογιακή πολιτική
Σημειώνει χαρακτηριστικά ακόμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάνης, ότι, «τα τελευταία δέκα χρόνια η τιμολογιακή πολιτικής της ΔΕΥΑΔ δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι η ίδια, για έναν απλούστατο λόγο, επειδή δεν θέλαμε να αυξήσουμε το νερό. Κάναμε πολλές ενέργειες για να κρατήσουμε την τιμή του νερού χαμηλά, όπως εργασίες και έργα προκειμένου να απορροφήσουμε την αύξηση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και δεν τα μετακυλήσαμε στους πολίτες. Βάλαμε νέους ηλεκτρολογικούς πίνακες, κάναμε καινούρια δίκτυα, μειώσαμε τις διαρροές, μειώσαμε τις βλάβες κ.α.»
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «όλη την αλληλογραφία της Ένωσης ΔΕΥΑ την στέλνουμε στους βουλευτές σε κάθε Νομό, ώστε να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι εγκυμονεί κίνδυνος οι ΔΕΥΑ να πτωχεύσουν. Εμείς εδώ στη Δράμα συμπιέσαμε τις δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια, για να μην έχουμε προβλήματα, να μην αυξήσουμε το νερό. Το νερό σήμερα στα χωριά του Δήμου Δράμας είναι στα 0,27 ευρώ το κυβικό, στον Ξηροπόταμο και στη Χωριστή έχει 0,29 ευρώ και στην πόλη έχει 0,67 ευρώ το κυβικό».
«Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο κωφεύουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν από το 1993 μέχρι σήμερα» τονίζει ο κ. Χατζηγιάννης, «ότι το τιμολόγιο που βγάζει για τις ΔΕΥΑ η ΔΕΗ, είναι εμπορικό τιμολόγιο, ενώ ζητάμε να γίνει βιομηχανικό, που είναι πολύ φθηνότερο. Από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχουμε πετύχει να το κάνουμε μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και θεωρώ ότι αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ταφόπλακα για τη ΔΕΥΑΔ».
Οι επιστολές
Η ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας, με επιστολή της προς τους βουλευτές Δράμας, δίνει στη δημοσιότητα και την αλληλογραφία της Ένωσης ΔΕΥΑ προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, αλλά και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, όπου αναφέρει τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Όπως επισημαίνεται σ’ αυτήν «η ΔΕΥΑ Δράμας από 1.500.000 ευρώ που πλήρωνε για τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, υπερδιπλασιάζεται και θα φτάσει περί τα 4.500.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσό δεν είναι διαχειρίσιμο και ξεπερνάει το σύνολο του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑ Δράμας».
Επισημαίνεται ακόμα στην ίδια επιστολή ότι, «επειδή η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Δράμας δεν θέλει να μετακυλήσει το κόστος στους δημότες της Δράμας αλλά ούτε και να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση, ζητά από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να απαλλάξει τις ΔΕΥΑ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΕΡ.
Σε μια ενημέρωσή της, η Ένωση ΔΕΥΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2022, τονίζει ότι το θέμα «έχει τεθεί επανειλημμένα στην πολιτική ηγεσία το Υπ. Εσωτερικών αλλά και το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα». Επισημαίνει μάλιστα ότι «εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό συνάντηση με τον κ. Σκρέκα στον οποίο υποβάλαμε έγγραφο με τα αιτήματά μας. Ελπίζουμε ότι θα γίνει σύντομα».
Η Ένωση ΔΕΥΑ, ζητάει από τα μέλη της, τις κατά τόπους ΔΕΥ Α, «να ενημερώσουν όλους τους βουλευτές, καθώς και την ΠΕΔ και να δώσετε την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα ώστε να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για το θέμα που όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, είναι εξαιρετικά σοβαρό».
Στην επιστολή της προς τον αν. υπ. Εσωτερικών κ. Πέτσα, η Ένωση ΔΕΥΑ αναφέρει ότι «οι ΔΕΥΑ είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, υπερβαίνουν το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης».
Όπως αναφέρεται μάλιστα «η αύξηση αυτή δεν είναι διαχειρίσιμη και πλέον είναι άμεσος κίνδυνος να την μετακυλήσουν στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν επιθυμούν, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφύγουν».