Home > Πρώτο Θέμα > Τενεκετζής: Ο Βασ. Ξανθόπουλος αποτελεί πρότυπο για νέα παιδιά Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Βαβουλίδης, ο μαθητής κ. Φαϊτατζίδης και ο Καθηγητής κ. Τενεκετζής

Τενεκετζής: Ο Βασ. Ξανθόπουλος αποτελεί πρότυπο για νέα παιδιά Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Βαβουλίδης, ο μαθητής κ. Φαϊτατζίδης και ο Καθηγητής κ. Τενεκετζής

Με επιτυχία η απονομή των βραβείων Β. Ξανθόπουλου

Τενεκετζής: Ο Βασ. Ξανθόπουλος

αποτελεί πρότυπο για νέα παιδιά

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Βαβουλίδης, ο μαθητής κ. Φαϊτατζίδης και ο Καθηγητής κ. Τενεκετζής

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ διεξήχθη για μια ακόμα χρονιά, ο διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής για μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου στη Δράμα, στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 60 μαθητές και μαθήτριες και το βράδυ του Σαββάτου 12 Απριλίου έγινε η τελετή βράβευσης.

Χαρακτηριστικό της φετινής τελετής, ήταν ότι παραβρέθηκε και μίλησε ο κ. Δημοσθένης Τενεκετζής, συμμαθητής και ξεχωριστός φίλος του αδικοχαμένου Βασίλη Ξανθόπουλου. Ο κ. Τενεκετζής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Michigan και η ομιλία του είχε τίτλο: “Τεχνολογία και Κοινωνία”.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Βαβουλίδης, σημειώνει ότι «ο διαγωνισμός πήγε καλά όπως όλες τις χρονιές. Είχαμε συμμετοχή 60 παιδιών. Είκοσι από κάθε τάξη και γενικά είχαμε καλές επιδόσεις».

Ερωτώμενος σχετικά με τα θέματα, σημειώνει ότι «γενικά φέτος τα θέματα ήταν βατά και σε καλό επίπεδο. Και όντως από τους βαθμούς είδαμε ότι είχαν καλές βαθμολογίες πάνω από τη βάση κάπου στο 15, είχε βέβαια και κάποια πιο δύσκολα. Για πρώτη χρονιά μάλιστα, πολλά παιδιά έφευγαν και μετά από το δίωρο που είχαν το πάλεψαν μέχρι τέλους, ενώ άλλες χρονιές έφευγαν πιο νωρίς».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των παιδιών αυτών, λέει ότι «στα παιδιά ενδιαφέρει να γράψουν καλά, να πάρουν τα βραβεία τους και μετά να γράψουν καλά στις πανελλήνιες. Όσο για το μέλλον του δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει ακόμα. Δεν έχουν το διαγωνισμό σαν πάτημα για κάτι άλλο. Εκ των υστέρων βέβαια, ίσως συνειδητοποιούν ότι ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να τους έχει βοηθήσει, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να ελέγξουν τις δυνάμεις τους για το πόσο ψηλά μπορούν να πάνε.

Εμείς βλέπουμε πάντως, ότι, τα παιδιά που διακρίνονται στο διαγωνισμό, έχουν επιτυχίες και στις πανελλαδικές, γίνονται καθηγητές σε Σχολές, γιατροί, μηχανικοί».

Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε κάποια σύγκριση των φετινών βαθμολογιών με άλλες χρονιές, εξηγεί: «Αυτό έχει να κάνει και με τα θέματα γενικά. Φέτος τα θέματα που έπεσαν, ήταν περισσότερο βατά σε όλες τις τάξεις, οπότε και τα παιδιά έγραψαν λίγο καλύτερα. Ουσιαστικά είναι ασκήσεις λίγο πιο δύσκολες από το βιβλίο. Δεν είναι όπως των πανελληνίων διαγωνισμών που είναι πιο δύσκολοι και ψάχνουν για ξεχωριστά ταλέντα.  Οπότε, αν ένας μαθητής κάνει τις ασκήσεις του βιβλίου και δουλέψει και λίγο παραπάνω μόνος του με φροντιστηριακά βιβλία ή με άλλα θέματα προηγούμενων διαγωνισμών, μπορεί να πετύχει πιο εύκολα».

Τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωση ο Γ. Φαϊτατζίδης

Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησε και ο μαθητής Γιάννης Φαϊτατζίδης, ο οποίος συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία και στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Όπως τόνισε, στην αρχή τα θέματα του φάνηκαν λίγο δύσκολα, παρ’ όλα αυτά «στη συνέχεια ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου και στο τέλος η γενικότερη εικόνα που είχα, ήταν ότι τα πήγα καλά. Πάντως δεν περίμενα ότι θα συγκέντρωνα την καλύτερη βαθμολογία και ειδικά και στα Μαθηματικά και στη Φυσική».

Ερωτώμενος για την απόφασή του να συμμετάσχει, σημείωσε: «Με παρότρυναν οι καθηγητές μου και από το φροντιστήριο και από το σχολείο και οι γονείς μου. Και επειδή είχα συμμετάσχει και το 2024 αποφάσισα τελικά και φέτος». (σ.σ. Πέρυσι ήταν στους διακριθέντες).

Ο Γ. Φαϊτατζίδης είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου και στην ερώτηση αν σκέφτεται να ακολουθήσει κάποια πορεία στα Μαθηματικά ή τη Φυσική, τόνισε: «Σκέφτομαι είτε να ακολουθήσω Φυσική – Μαθηματικά, ή Φυσική  – Βιολογία. Ακόμα είναι λίγο νωρίς να καταλήξω». Όσον αφορά στο ζήτημα αν έχει συμμετάσχει ή σκέφτεται να συμμετάσχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, σημειώνει ότι έχει συμμετάσχει μόνο στο διαγωνισμό «Βασίλη Ξανθόπουλου» και γενικά άφησε ανοικτό το θέμα.

Τενεκετζής: Πρότυπο για νέα παιδιά ο Β. Ξανθόπουλος

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κεντρική ομιλία έγινε από τον κ. Δημοσθένη Τενεκετζή, συμμαθητή και στενό φίλο του Β. Ξανθόπουλου. Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ίδιος, σημειώνει: «Με τον Βασίλη ήμασταν συμμαθητές και στενοί φίλοι και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι διοργανώνουν το διαγωνισμό αυτό. Κι αυτό γιατί τιμούν τον φίλο μου και τη μνήμη του και προβάλουν το πρότυπο ενός ανθρώπου που δεν το βλέπουμε σήμερα στα κοινωνικά μέσα και στα μέσα ενημέρωσης. Είναι σημαντικό για τους νέους μας να έχουν πρότυπα τέτοιους ανθρώπους».

Τονίζει ιδιαίτερα ακόμα, ότι, «ο Βασίλης ήταν ένας σπάνιος επιστήμονας και ένας σπάνιος άνθρωπος. Περισσότερο σπάνιος χαρακτήρας. Και αυτό είναι φυσικά που εξετίμησα περισσότερο σ’ αυτόν και γίναμε καλοί φίλοι και είχαμε επαφές όταν ήμασταν στις ΗΠΑ και οι δυο. Μάλιστα το Δεκέμβριο του 1990 ήταν να συναντηθούμε, θα ερχόταν στο Σικάγο για να συνεργαστεί με τον Τσαντρασεκάρ, τον νομπελίστα Φυσικό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη».

Μιλώντας για τον Β. Ξανθόπουλο ο κ. Τενεκετζής, τονίζει ότι «η επιστήμη έχασε ένα σπουδαίο άνθρωπο. Είναι αδύνατο να φανταστώ τι θα μπορούσε να προσφέρει ο Βασίλης. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, στην καριέρα μου είχα την τύχη να γνωριστώ με ανθρώπους που είχαν σπάνια μυαλά και ο Βασίλης είναι στην ίδια κατηγορία μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Και σκέφτομαι ότι, αν ζούσε άλλα 50 – 60 χρόνια θα ήταν δύσκολο κανείς να πει τι θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο.

Ερωτώμενος αν ο Β. Ξανθόπουλος αποτελεί πρότυπο για τους νέους, σημειώνει: «Πιστεύω ότι ο Βασίλης Ξανθόπουλος, πρέπει να αποτελεί πρότυπο και γι’ αυτό είμαι τόσο ευγνώμων, που ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων μαζί με όλους τους άλλους τοπικούς φορείς και χορηγούς, οργανώνει αυτό το διαγωνισμό κάθε χρόνο και προσπαθεί να θυμίσει στους νέους μας, ότι υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογοι άνθρωποι, που μπορούν να χρησιμεύσουν σαν πρότυπα.

Ένας νέος αν εμπνευστεί από τον Βασίλη, μπορεί να αποφέρει τεράστιο κοινωνικό κέρδος. Γιατί, δεν ξέρετε τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο νέος. Οι νέοι χρειάζονται πρότυπα και το ξέρω από τον εαυτό μου. Χρειάζονται είδωλα τα οποία προσπαθούν να μιμηθούν και να ακολουθήσουν. Και ο Βασίλης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα γι’ αυτούς τους νέους. Και πιστεύω ότι με το διαγωνισμό αυτό, ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων, παρουσιάζει αυτό το πρότυπο στους νέους».

Ερωτώμενος για το βραβείο που έχει θεσμοθετήσει ο ίδιος στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα προς τα νέα παιδιά, λέει ότι «αυτή είναι και η ουσία του βραβείου. Δεν είναι το χρηματικό ποσό. Είναι η συμβολική συμμετοχή που προσπαθεί να πείσει τους νέους ότι πρέπει να ακολουθήσουν και τέτοιους ανθρώπους. Καλό είναι να έχεις και άλλα πρότυπα. Δυστυχώς όμως, το πρότυπο αυτού του ανθρώπου λείπει αυτή τη στιγμή από αυτά που προβάλουν τα κοινωνικά μέσα και τα μέσα ενημέρωσης. Και γι’ αυτό ο διαγωνισμός αυτός είναι ακόμα πιο σημαντικός».

 

Οι βραβευθέντες

Από την Α΄ Τάξη

1ος Σεμελής Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ.

2η Κενανίδου Άννα – 4ο ΓΕΛ.

3η Στόκα Ευθαλία – 1ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Στεφανόπουλος Χρήστος – 1ο ΓΕΛ

Θωμάς Κωνσταντίνος – Μουσικό Λύκειο.

 

Από τη Β΄ Τάξη

1ος Φαϊτατζίδης Ιωάννης – 3ο ΓΕΛ.

2ος Πόζαρλης Γεώργιος – Μουσικό Λύκειο.

3ος Οικονόμου Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Τσακανίκα Βασιλεία – 1ο ΓΕΛ.

Κουφόγλου Αντιγόνη – 4ος ΓΕΛ.

Πιλαφίδης Δημήτριος – 4ο ΓΕΛ.

Πασχαλίδης Θεόδωρος – 4ο ΓΕΛ.

Τσιφτσής Εμμανουήλ – 4ο ΓΕΛ.

 

Μαθηματικά

Από τη Γ΄ Τάξη

1η Ζαχαριάδου Χριστίνα – 4ο ΓΕΛ.

2η Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ.

3η Τζίτζιρα Ελευθερία – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ.

 

Φυσική

Από την Γ΄ Τάξη

1ος Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ.

2η Ζαχαριάδου Χριστίνα – 4ο ΓΕΛ.

3ος Βογιατζόγλου Ηλίας – 2ο ΓΕΛ.

3η Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ.

3ος Παπαθανασίου Θεόφιλος – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Τζίτζιρα Ελευθερία – 4ο ΓΕΛ

Ανδρέου Μιχαήλ – 1ο ΓΕΛ.

Στην εκδρομή στο CERN θα συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες: Ζαχαριάδου Χριστίνα, Δεμίρογλου Γεώργιος και Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα.