Ερώτηση Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή
Τεράστιες ελλείψεις στο Γενικό
Νοσοκομείο Δράμας και μεγάλες
καθυστερήσεις στην ενίσχυσή του
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, σχετικά με την τραγική εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή της Δράμας, τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, τις μεγάλες καθυστερήσεις την ενίσχυση του και την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου, κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Γιατροί, νοσηλευτές εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης μας, έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα, παλεύοντας να σώσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές ήταν δυνατόν. Όμως δυστυχώς στον αγώνα αυτόν, δεν είχαν την ανάλογη συμπαράσταση της κυβέρνησης, η οποία πορεύθηκε χωρίς σχέδιο και οργάνωση, έχοντας την πεποίθηση ότι η επένδυση στη δημόσια υγεία είναι «πεταμένα λεφτά», επισημαίνει στην ερώτηση ο βουλευτής.
Και προσθέτει: «Παρότι λοιπόν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, το νοσοκομείο της πόλη μας έμεινε παντελώς «ακάλυπτο». Και αν δεν ήταν ορισμένες σημαντικές δωρεές τοπικών εταιρειών, φορέων, ιδιωτών αλλά και η συνδρομή της Περιφέρειας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ενώ λοιπόν όλοι γνωρίζαμε από καιρό ότι επίκειται το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν προετοίμασε την άμυνα των νοσοκομείων της χώρας, δεν ενίσχυσε την υλικοτεχνική τους υποδομή, δεν ενίσχυσε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, αδιαφόρησε για τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και αποφεύγει μέχρι σήμερα να δημοσιοποιήσει τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία για τη πορεία της πανδημίας. Αντίθετα υπουργοί της «πανηγύριζαν» για τον ..μικρό αριθμό νεκρών και έριχναν όλες τις ευθύνες στους πολίτες».
«Το βαριά «πληγωμένο» από τις μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2012-2014 και υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Δράμας, μετατράπηκε από τη μια στιγμή στην άλλη σε νοσοκομείο covid, χωρίς σχεδιασμό, πρόγραμμα και οργάνωση και κυρίως χωρίς να ενισχυθεί ουσιαστικά. Οι καθυστερημένες προσλήψεις μη μόνιμων κυρίως γιατρών και οι αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας καθώς και οι εθελοντές ιατροί που συνέδραμαν, δεν έλυσαν το πρόβλημα των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως στις ειδικότητες των παθολόγων, πνευμονολόγων και εντατικολόγων, ειδικότητες απόλυτα αναγκαίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Ξανθόπουλος.
Οι πολίτες της Δράμας βίωσαν μια πρωτοφανή κατάσταση και δικαιούνται να γνωρίζουν τι έγινε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και να ενημερωθούν για τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση τη πανδημίας, συμπληρώνει ο βουλευτής καθώς όπως σημειώνει «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο και το χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή μας».
Για τους λόγους αυτούς απευθύνει τον αρμόδιο υπουργό σειρά ερωτήσεων, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανάτων, τα προβλήματα ελλείψεων και στελέχωσης του νοσοκομείου καθώς και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους. Ζητά επίσης την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλληλογραφίας των υγειονομικών υπηρεσιών.