Με συνολικό ποσό 350 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα
Τέσσερα σχολεία από το Δήμο Δράμας
αναμένεται να ενταχθούν
στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Πρόταση του Δήμου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό, 4ο Δημοτικό και το 3ο & 4ο ΓΕΛ Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ του νέου προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, για παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της κτιριακής υποδομής σχολείων, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, επισκεπτόμενος Δημοτικό σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια και όπως τόνισε, τα πρώτα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα, αναμένεται να παραδοθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα καλύψει 645 σχολεία σε 249 Δήμους και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα των σχολείων μας» σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο θα ανακαινιστεί στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του προγράμματος, «Μαριέττα Γιαννάκου». Υποσχέθηκε επίσης ότι «το σχολείο θα είναι πλήρως ανακαινισμένο, στον αγιασμό του Σεπτεμβρίου».
Η πρόταση του Δήμου Δράμας
Από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ο Δήμος Δράμας έλαβε μια πρόταση ώστε να ενταχθούν τέσσερα σχολεία στο εν λόγω πρόγραμμα και αυτά είναι, το 1ο Γυμνάσιο (Γυμνάσιο ΑΡΡΕΝΩΝ), το 4ο Γενικό Λύκειο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας.
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κ. Σαλπιγκτίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόταση των Κτιριακών Υποδομών, παρ’ όλα αυτά απέστειλε νέα πρόταση όπου ζητάει την αλλαγή των σχολείων αυτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Σαλπιγκτίδης, εξηγώντας ότι το 1ο Γυμνάσιο (Γυμνάσιο ΑΡΡΕΝΩΝ – σχολικό συγκρότημα 1ο Γυμνάσιο – 1ο ΓΕΛ)), πρόσφατα έχει δεχθεί μια εκτεταμένη ανακαίνιση του κτιρίου και του αύλειου χώρου (με δωρεά του αείμνηστου Κ. Αποστολίδη και της εταιρείας Raycap), δεν υπάρχει ανάγκη ένταξής του στο πρόγραμμα.
Επίσης, όσον αφορά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, πρόσφατα επίσης και εκεί εκτελέστηκαν εργασίες εξωτερικών χρωμάτων και στεγάνωσης της κεραμοσκεπής, και δεν συντρέχουν λόγοι ένταξή τους.
Στην τελική πρόταση, ο Δήμος Δράμας προτείνει σε αντικατάσταση των δύο παραπάνω, την ένταξη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Δράμας, το οποίο λόγω της φύσης του παρεχόμενου έργου του, έχει άμεση ανάγκη επίλυσης προβλημάτων πρόσβασης ΑΜΕΑ στον αύλειο χώρο και το κτίριο, όπως και ανακαίνισης / διαμόρφωσης WC.
Επίσης, προτείνει την ένταξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο άμεσο μέλλον σε κάποιο έργο ανακαίνισης ούτε έχουν πρόσφατα εκτελεστεί σχετικές εργασίες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει την αναμενόμενη φθορά του κτιρίου και άρα θα έπρεπε να ενταχθεί.
Τέλος, όσον αφορά το 4ο ΓΕΛ που προτείνεται από τις Κτιριακές Υποδομές, ο Δήμος Δράμας σημειώνει ότι επειδή αυτό συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των δύο σχολικών μονάδων καθώς μοιράζονται και τον ίδιο αύλειο χώρο ζητάει την ένταξη του σχολικού συγκροτήματος 3ου και 4ου ΓΕΛ Δράμας.
Έτσι συνολικά, ο Δήμος Δράμας προτείνει την ένταση του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του κοινού σχολικού συγκροτήματος των 3ου και 4ου Γενικών Λυκείων.
Μητσοτάκης: «Πολύ σύντομα…»
Σαφώς και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούν να εντάξουν όσα σχολεία επιθυμούν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας ή άλλων δημοσίων φορέων.
«Πολύ σύντομα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, «θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα σχολεία εκείνα στα οποία θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών. Πάντα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της συντήρησης των σχολείων. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να “τρέχει” άμεσα και σκοπός μας είναι να παραδώσουμε τα πρώτα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
«Είμαστε πια απολύτως έτοιμοι, είπε ο πρωθυπουργός, και πολύ σύντομα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τα σχολεία εκείνα στα οποία θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών, από τους αύλειους χώρους μέχρι τις τουαλέτες, παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μόνωση των σχολείων. Πάντα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της συντήρησης των σχολείων, αναγνωρίζουμε, όμως, ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μπορέσει να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά τα 350 εκατομμύρια ευρώ να υπενθυμίσω ότι συμπεριλαμβάνονται και τα 100 εκατομμύρια δωρεά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε:
«Το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”, το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δρομολογείται. Ξεκίνησε με 250 εκατομμύρια ευρώ, έχουν προστεθεί ήδη αλλά 100 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε πλέον σε θέση να μιλήσουμε για τις σχολικές μονάδες εκείνες οι οποίες προτεραιοποιούνται. Θα είναι πάνω από 600 σχολικές μονάδες με τις οποίες ξεκινάμε στην πρώτη φάση του προγράμματος φέτος, και βέβαια αυτό θα καλύπτει πάνω από το 80% τον Δήμων.
Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Οι παρεμβάσεις θα είναι πάρα πολλές, από τους αύλειους χώρους μέχρι τις τάξεις, μέχρι την ίδια τη σχολική υποδομή. Είναι ένα βήμα το οποίο έρχεται να προστεθεί στην ψηφιακή υποδομή, την οποία βάζουμε σε όλα τα σχολεία».