Home > νέα > Τέθηκε επιτακτικά το θέμα της Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας Καρκινοπαθών στη Δράμα-Κοινή ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου & Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Τέθηκε επιτακτικά το θέμα της Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας Καρκινοπαθών στη Δράμα-Κοινή ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου & Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Κοινή ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου & Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Τέθηκε επιτακτικά το θέμα

της Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας

Καρκινοπαθών στη Δράμα

Η συνάντηση του Ιατρικού και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας με τον υφυπουργό Υγείας

 

 

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ τους με τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρονται με κοινό δελτίο Τύπου, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους βρέθηκε στη Δράμα την περασμένη Τετάρτη, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Δράμας και εκεί έγινε η συνάντηση αυτή. Αν και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να είναι παρόντες στη συνάντηση, οι δύο Σύλλογοι δίνουν στη δημοσιότητα τι ειπώθηκε από τους ίδιους και τι είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, «συζητήθηκαν τα κοινά αιτήματά μας που αφορούν τον χαρακτηρισμό του Γ. Ν. Δράμας ως Άγονο, την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής κλινικής, μιας θέσης Παθολόγου – Ογκολόγου και την αυτόματη επαναπροκήρυξη των κενών και κενούμενων θέσεων σε κάθε επόμενη προκήρυξη.

Επισημάναμε την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ και την άμεση λειτουργία της  Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας           (ΜΗΘ -καρκινοπαθών)».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει τροπολογία στην Βουλή με συγκεκριμένα μέτρα  που θα αφορούν τον  «χαρακτηρισμό  ειδικού τύπου» των  νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου και του Νοσοκομείου της Δράμας. Επισήμανε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα νομοθετηθούν διατάξεις που θα ενισχύουν συγκεκριμένες ειδικότητες (Παθολογικής Ιατρικής  και Εντατικολογίας)».

Όπως τονίζουν οι δύο Σύλλογοι, ο υφυπουργός Υγείας «παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική, ζήτησε από τον Ιατρικό μας Σύλλογο να καλέσουμε τα μέλη μας, τους ιδιώτες παθολόγους να συνεργαστούν σύμφωνα με το ισχύον υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να ενισχύσουν με την παρουσία τους το Παθολογικό Τμήμα. Ενημερώθηκε επίσημα ότι από πλευράς Ιατρικών Συλλόγων το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί και αντιπροτείναμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε πλέον φορείς όπως η αυτοδιοίκηση αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο, να μπορούν να συνδράμουν οικονομικά ώστε με τα επιπλέον κίνητρα, να είναι περισσότερο ελκυστικές οι θέσεις που προκηρύσσονται για μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ».

Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας

Στη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε ακόμα «η αναγκαιότητα έναρξης της λειτουργίας της  Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας (ΜΗΘ καρκινοπαθών), η οποία τέθηκε εκ νέου  από την Πρόεδρο του  Συλλόγου Καρκινοπαθών, η οποία κατέθεσε ενδεικτικά τα ποσά που δαπανώνται ετησίως από τον ΕΟΠΥΥ, ως έξοδα μετακίνησης των καρκινοπαθών ασθενών αποδεικνύοντας ότι μπορούν να εξασφαλιστούν χρήματα για την λειτουργία αυτής της μονάδας. Η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου δια στόματος του υφυπουργού κ. Μάριου Θεμιστοκλέους ήταν ότι έχουν προκηρυχτεί οι δυο  θέσεις ογκολόγων οι οποίες δεν έχουν καλυφτεί, οπότε χωρίς ιατρούς δεν μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία αυτής της μονάδας».

Όπως επισημαίνεται επίσης, «το οργανόγραμμα ενός  Νοσοκομείου ουσιαστικά αφορά τον σχεδιασμό των τμημάτων του και τον προγραμματισμό τους. Από την στιγμή που έχει γίνει η πρόβλεψη στον οργανισμό του Νοσοκομείου μας για την λειτουργία μιας  μονάδας ΜΗΘ  (ΦΕΚ4025/2011   άρθρο 33) η οποία υφίσταται αλλά δεν λειτουργεί, θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την διοίκηση (ειδική κτηριακή υποδομή, σχεδιασμό και διαρρύθμιση συγκεκριμένου χώρου, πρόβλεψη ιατροτεχνικού  εξοπλισμού) ώστε να  εξασφαλιστούν οι συνθήκες ένταξης  των προκηρυχθέντων θέσεων  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο αντίστοιχο τμήμα του οργανισμού.

Συμπερασματικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες (διοικητικές, οικονομικές και κτηριακές) για να πετύχουμε τον σκοπό μας που είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό .

Χωρίς σχεδιασμό, προγραμματισμό και στοχευόμενες κινήσεις δεν θα τα καταφέρουμε.

Καλούμε τους φορείς της πόλης μας να στρατευτούν στην προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών με την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει σε κάθε ασθενή  να λαμβάνει την θεραπεία του στον τόπο κατοικίας του , το οποίο διεκδικούμε , ως Σύλλογος Καρκινοπαθών  από το 2012. Επιτέλους να λειτουργήσει και να μην μείνει μόνο στα χαρτιά και στις υποσχέσεις».