Θεατρικό camp στον αρχαιολογικό χώρο
των Φιλίππων – Ζήσε το με ένα κλικ
Κάτι διαφορετικό συμβαίνει τα τελευταία καλοκαίρια στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ένα καλλιτεχνικό camp, ένα εργαστήρι αρχαίου δράματος, με ηθοποιούς, μουσικούς και σκηνοθέτες να στήνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος για το κοινό, αυτή τη χρονιά μέσω διαδικτύου.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό camp με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό, που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δώσει μια νέα πνοή στην περιοχή των Κρηνίδων, δίπλα στο αρχαίο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου και πραγματοποιούνται εργασίες για την ενοποίηση του χώρου.
Φέτος, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, προχωρoύν πιο θαρραλέα, πιο δυναμικά και καλούμε 31 καλλιτέχνες (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μεταφραστές, μουσικοί, χορευτές), να πάρουν μέρος σε αυτό το «μικρό» φεστιβάλ μέσα στο «μεγάλο», στις «Θεατρικές Αναγνώσεις» αρχαίου δράματος (παραστάσεις εν δυνάμει), που θα λάβουν χώρα από 1 έως 23 Αυγούστου.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο camp στους Φιλίππους
Η Λυδία Φωτοπούλου, η Όλια Λαζαρίδου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Θοδωρής Γκόνης, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Ρηνιώ Κυριαζή, ο Γιάννης Καλαβριανός και η Ιόλη Ανδρεάδη, με μικρές και ευέλικτες ομάδες εκλεκτών συνεργατών τους, θα διαμείνουν διαδοχικά στις Κρηνίδες, παρουσιάζοντας, ανά τρεις μέρες, ο καθένας τη δική του εκδοχή πάνω στην θεατρική ανάγνωση του αρχαίου δράματος. Ανάμεσα στις τραγωδίες που θα «ακουστούν» στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, είναι η «Αντιγόνη», οι «Βάκχες», η «Μήδεια», η «Ελένη», ο «Αγαμέμνων» και οι «Τρωάδες».
Ένα καλλιτεχνικό camp, ένα εργαστήρι αρχαίου δράματος, με ηθοποιούς, μουσικούς και σκηνοθέτες να στήνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος για το κοινό, αυτή τη χρονιά μέσω διαδικτύου
live streaming από τους Φιλίππους
Οι παραστάσεις καθώς και όλη η διαδικασία των δοκιμών, θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) και θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήριο για θεατρολόγους, φοιτητές και απόφοιτους δραματικών σχολών, ερασιτεχνικές ομάδες, την τοπική κοινότητα και όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, θα μιλήσουν οι μεταφραστές Γιάννης Λιγνάδης και Παντελής Μπουκάλας με θέμα την μετάφραση στο αρχαίο δράμα και τη δραματουργία των αρχαίων κειμένων.