Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου στον «Π.Τ.»
Θετικά μηνύματα για τη δημιουργία
σχολής εκπαίδευσης
φυλάκων στο Παρανέστι
Τις Φυλακές Νικηφόρου επισκέφθηκε ο γεν. γραμματέας Προστασίας του Πολίτη
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ Κατάστημα Νικηφόρου της Δράμας, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο Νομό Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης πέρασε από 40 κύματα για να φτάσει τελικά να ανοίξει ακριβώς πριν από ένα χρόνο, με την έλευση των πρώτων κρατουμένων, ενώ σήμερα αριθμεί 360 άτομα και σύντομα θα έρθουν άλλα 100 άτομα. Στόχος είναι, τους πρώτους μήνες του 2025, να φτάσει στο πέρας της χωρητικότητάς του στα 600 – 700 άτομα περίπου.
Αυτή την απάντηση έδωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλος, ενώ τα ίδια επισημαίνει με σχόλιό του προς τον «Π.Τ.» και ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Στη Δράμα ο γεν. γραμματέας
Στο πλαίσιο των εξελίξεων, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Αρίστος Περρής.
Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στη Δράμα ο κ. Περρής, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε και με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Τάσος Καγιάογλου.
Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Καγιάογλου σημειώνει ότι κατά τη συζήτησή τους, έθεσε διάφορα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, σε σχέση με το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «αυτή την ώρα στο Κατάστημα κρατούνται 360 άτομα, ενώ πολύ σύντομα θα προστεθούν άλλα 100, ώστε κάποια στιγμή από τη νέα χρονιά θα αγγίξει το σύνολο της χωρητικότητας που διαθέτει».
Ο κ. Καγιάογλου, αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί το Δήμο, «λέγοντας ότι, ναι μεν το Κατάστημα Κράτησης βρίσκεται στο Δήμο Παρανεστίου, παρ’ όλα αυτά όλα τα οφέλη από αυτό, πηγαίνουν στην πόλη της Δράμας. Τα οφέλη για το Δήμο μας είναι μηδαμινά, και αυτό έδειξε να το αντιλαμβάνεται ο γενικός γραμματέας».
Ο δήμαρχος Παρανεστίου εξήγησε ότι «εμείς ως Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε κάποιες από τις δαπάνες για το Κατάστημα Κράτησης και κυρίως αυτό της αποκομιδής των απορριμμάτων. Για εμάς, είναι σαν να προσθέσαμε στο Δήμο μας ένα ακόμα χωριό, το οποίο στην ανάπτυξή του θα έχει 600 – 700 κρατουμένους. Και το πρόβλημα είναι ότι ενώ η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από το Δήμο, εντούτοις έχει ανταποδοτικά τέλη από τους πολίτες. Εδώ όμως από το Κατάστημα Κράτησης δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό τέλος. Και όταν αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων, σημαίνει ότι αυξάνονται και τα έξοδα του Δήμου».
Όπως επισημαίνει ο κ. Καγιάογλου, το θέμα αυτό το έθιξε προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Περρή, ο οποίος έδειξε να το κατανοεί, παρ’ όλα αυτά όπως λέει ο κ. Καγιάογλου, «σε κανένα Σωφρονιστικό κατάστημα σε όλη την Ελλάδα, δεν πληρώνουν τα τέλη απορριμμάτων».
Απ’ ότι πάντως λέει ο δήμαρχος, κατά τη συζήτηση τέθηκε η πιθανότητα να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο το ζήτημα αυτό με την προϋπόθεση να βρεθεί ίσως κάποια «φόρμουλα».
Σχολής εκπαίδευσης φυλάκων
Επίσης, ο κ. Περρής ξεναγήθηκε στο Δήμο Παρανεστίου από τον κ. Καγιάγλου και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και τον οικισμό του Μεσοχωρίου προτείνοντας προς τον κ. Περρή, να υπάρξει στο μέλλον η δημιουργία μιας σχολής φυλάκων στο Παρανέστι.
Όπως τόνισε στον «Π.Τ.», «έχουμε χώρο στον οικισμό Μεσοχωρίου, που είναι ο πρώην οικισμός της ΔΕΗ, να διαμένουν και να κοιμούνται, έχουμε τον τρόπο να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες τους και γιατί όχι να μην γίνει μια τέτοια σχολή στο Παρανέστι, αντί να γίνει σε μια άλλη πόλη. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Περρής ενθουσιάστηκε απ’ αυτό που είδε και τοποθετήθηκε γενικά θετικά στην προοπτική».
Ερωτώμενος ο κ. Καγιάογλου αν όντως θα μπορούσε να γίνει κάτι, σημειώνει «είναι πολύ εύκολο να γίνει. Όταν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί φύλακες για τις φυλακές Νικηφόρου ήταν να περάσουν από εκπαίδευση, είχαμε κάνει και πάλι μια τέτοια συζήτηση. Το πρόβλημα όμως τότε είχε κολλήσει στο ζήτημα της σίτισης των εκπαιδευόμενων και τελικά πήγαν στην Κομοτηνή».
Όπως κατέληξε μάλιστα ο ίδιος, «νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην προοπτική αυτή και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».