Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δράμας κ. Σολάκη
Θετική η απόφαση του Ελεγκτικού
Συνεδρίου για τη σίτιση
του Μουσικού Σχολείου
► Σε δέκα μέρες περίπου ξεκινάνε τα κανονικά γεύματα από τον ανάδοχο
► Σολάκης: «Θα ζητήσουμε τροποποίηση του νόμου να εξαιρεθούν τα Μουσικά Σχολεία και να γίνεται απευθείας ανάθεση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πει κανείς, τέλος καλό – όλα καλά! Αλλά λένε και το άλλο… όπου ακούς πολλά κεράσια – κράτα μικρό καλάθι!
Αν και φαίνεται ότι όλα πήγαν στραβά με το διαγωνισμό σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας – που είχε ξεκινήσει περίπου τον Μάρτιο του 2018 – εντούτοις φαίνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο από την Αθήνα, έδωσε την θετική του γνώμη και επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία της σύμβασης με τον πρώτο επιτυχόντα ανάδοχο της διανομής γευμάτων, που είναι η Δραμινή εταιρεία «Αφοί Παπαδόπουλοι».
Όπως μας ενημέρωσε χθες μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δράμας κ. Σολάκης, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι η όλη διαδικασία έγινε σωστά, «και μας ζήτησε να καλέσουμε την εταιρεία των Αδελφών Παπαδόπουλου, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να υπογραφεί η σύμβαση». Η εταιρεία έχει στη διάθεσή της 10 μέρες για να προσκομίσει τα χαρτιά και στη συνέχεια να αποδεχθεί και να υπογράψει την σύμβαση. «Όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο σύντομα θα ξεκινήσει η παροχή γευμάτων στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου», εξήγησε ο αντιδήμαρχος.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Σολάκης σημείωσε ότι «σωστά πράξαμε μέχρι τώρα, το Ελεγκτικό μας αναγνωρίζει το δίκιο μας, ενεργήσαμε έτσι όπως έπρεπε και απλά μπλέξαμε στην γραφειοκρατία».
Τροποποίηση του νόμου
Στην ερώτηση για το ζήτημα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και φέτος και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2019-2020, ο κ. Σολάκης μίλησε για τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να απαλλαχθούν τα Μουσικά Σχολεία από την γραφειοκρατία και να γίνεται απευθείας ανάθεση του έργου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου.
«Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλα τα Μουσικά Σχολεία για όλο το επόμενο διάστημα. Αυτή την εποχή ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε την πρόσκληση για τον επόμενο χρόνο. Εάν και εφόσον ο νόμος είναι ο ίδιος, τότε πάλι μπορεί να έχουμε την ίδια εμπλοκή με οποιονδήποτε προμηθευτή ή όχι, ο οποίος θα κάνει ενστάσεις. Πρόταση δική μου που δεν είναι δύσκολη, είναι να περάσει από τη Βουλή τροποποίηση του νόμου και να εξαιρεί τα Μουσικά Σχολεία, μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για σίτιση παιδιών. Εάν περάσει αυτή η τροποποίηση του νόμου και δίνει το δικαίωμα εάν τυχόν υπάρξει εμπλοκή για οποιαδήποτε ένσταση, να δίνει απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτου ποσού το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος, τότε λύνεται το θέμα. Αλλά μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο».
Ερωτώμενος αν ο ίδιος ο Δήμος έχει ερευνήσει πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια διαδικασία, ο Σολάκης απάντησε ότι έχει μιλήσει με τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Καραγιαννίδη και του εξήγησε ότι υπάρχουν περίπου 30 Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία: «Του ζήτησα να μιλήσει με όλους τους βουλευτές των νομών όπου υπάρχουν Μουσικά Σχολεία και να ζητήσει τροποποίηση του νόμου, ώστε να εξαιρεθούν αυτά και να γίνεται απευθείας ανάθεση. Ο βουλευτής απάντησε ότι είναι καλή πρόταση και ότι θα προωθήσει το ζήτημα, καθώς είναι επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με τον κ. Σολάκη, «η τροποποίηση του νομού που θα αφορά μόνο τα Μουσικά Σχολεία, θα βασίζεται στο ότι πρόκειται για σίτιση παιδιών και αμέσως είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ θα απεμπλέκει τη διαδικασία από το νέο νόμο κατ’ εξαίρεση, όπως ακριβώς γίνεται με τις φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια πλημμύρα η οποία χρειάζεται επεμβάσεις αξίας 200.000 ευρώ, τότε με απόφαση δημάρχου αυτό γίνεται. Γιατί να μην γίνει και για το Μουσικό Σχολείο; Θέλει μια τροποποίηση του νόμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο – και το εξήγησα πολλές φορές αυτό – δεν μπορεί να δώσει ανάθεση πάνω από 25.000 ευρώ, αλλά θα μπορούσε να γίνει με την τροποποίηση».