Μετά από άρνηση της Υπηρεσίας να υπογράψει απόφαση έκδοσης βιβλίων!
Θετική η γνωμοδότηση του δικηγόρου
για την έκδοση βιβλίων από
τη ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας
Γ. Ψαρράς: Η απόφαση θα ολοκληρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΙΣ αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα στις 4 τρέχοντος, ο «Πρωινός Τύπος», δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικό με την άρνηση της Υπηρεσίας της ΔΕΚΠΟΤΑ, να υπογράψει την απόφαση έκδοσης βιβλίων από τη δημοτική επιχείρηση.
Όπως αναφερόμασταν σ’ εκείνο το ρεπορτάζ, η Υπηρεσία υποστήριζε ότι δεν προέκυπτε από το Καταστατικό της ΔΕΚΠΟΤΑ, ότι μπορούσε να εκδίδει βιβλία, κάτι που γίνεται από ιδρύσεώς της μέχρι και σήμερα.
Αμέσως, το Δ.Σ. της επιχείρησης αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγόρο της Δράμας τον έλεγχο του Καταστατικού, ώστε να αποφανθεί αν τελικά η ΔΕΚΠΟΤΑ μπορεί να εκδίδει βιβλία.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ψαρρά, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο δικηγόρος που ανέλαβε την γνωμοδότηση, απεφάνθη ότι η δημοτική επιχείρηση μπορεί να εκδίδει βιβλία όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Και όπως μας εξήγησε ο κ. Ψαρράς, προκειμένου να μην υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον, το Δ.Σ. της επιχείρησης θα λαμβάνει την τελική απόφαση της έκδοσης των βιβλίων.
Σύμφωνα λοιπόν με το Καταστατικό της ΔΕΚΠΟΤΑ «αρμοδιότητα της επιχείρησης είναι η προβολή, ανάδειξη και διάδοση της ιστορίας, της παράδοσης, της λαογραφίας και των τεχνών, η ανάπτυξη συνεργίας με τους πολιτιστικούς φορείς και τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης, για την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και τη διεύρυνση των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεών τους».
Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση δικηγόρου της Δράμας, «εύλογα συνάγεται και όπως είναι παγκοίνως αναγνωρισμένο, ο βέλτιστος και αποδοτικότερος τρόπος ανάδειξη και διάδοσης της ιστορίας, είναι η έκδοση βιβλίων, αφού το βιβλίο αποτελεί το κυριότερο μέσο με το οποίο, όχι μόνο διαδίδεται η ιστορία, αλλά και διασώζεται. Ακόμη και στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία έχει παρουσιάσει γεωμετρική πρόοδο, το βιβλίο αποτελεί το πλέον ουσιαστικό τρόπο πρόσβασης στη γνώση και για το λόγο αυτό, ουδέποτε παγκοσμίως η αγορά του βιβλίου υπέστη κρίση. Επιπλέον, η έκδοση και διατήρηση του βιβλίου εξασφαλίζει τη συνέχεια στην ιστορικότητα της περιοχής και αυτήν τη στιγμή κάθε γνώση μας για την τοπική ιστορία, πηγάζει από έγγραφες πηγές και από σχετικά βιβλία».
Αναφέρεται επίσης ότι, «η ΔΕΚΠΟΤΑ οφείλει να αναδεικνύει και να διαδίδει την παράδοση και τη λαογραφία. Με τον όρο παράδοση εννοούμε όλα όσα διαφύλαξαν οι προπάτορές μας, δηλαδή έθιμα, συνήθειες, θρύλους, μύθους και θρησκευτικού περιεχομένου σύμβολα και συνήθειες».
Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρεται, «οι καταστατικοί σκοποί της ΔΕΚΠΟΤΑ επιτρέπουν την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορικότητα της περιοχής … Αν και δεν διασαφηνίζεται στη Συσταστική Πράξη της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπου γίνεται λόγος αλλά για ανάδειξη και διάδοση της ιστορίας, θεωρώ πως η ΔΕΚΠΟΤΑ πρέπει να δίνει προτεραιότητα σε βιβλία που ασχολούνται με την τοπική ιστορία. Τούτο, άλλωστε, προκύπτει και από την σχετική απογραφή βιβλίων που μου χορήγησε η επιχείρηση, από την οποία προκύπτει ότι, μέχρι σήμερα, η ΔΕΚΠΟΤΑ έχει εκδώσει πολλά βιβλία, τόσο ιστορικού, όσο και θρησκευτικού περιεχομένου και αυτό είναι μια πρακτική πολλών ετών που μέχρι σήμερα δε δημιούργησε οποιοδήποτε πρόσκομμα».