Home > νέα > Θετικοί στο Δήμο Δράμας για το καταφύγιο ζώων στο Δήμο Δοξάτου αλλά υψηλό το κόστος!

Θετικοί στο Δήμο Δράμας για το καταφύγιο ζώων στο Δήμο Δοξάτου αλλά υψηλό το κόστος!

Μια πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Θετικοί στο Δήμο Δράμας για το καταφύγιο

ζώων στο Δήμο Δοξάτου

αλλά υψηλό το κόστος!

► Στις 100.000 € το ετήσιο κόστος στο μερίδιο του Δήμου Δράμας

► Συνάντηση των επικεφαλής τις επόμενες ημέρες για συζήτηση

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΘΕΜΑ της δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δράμας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου το απόγευμα της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Ζητήθηκε από τον κ. Τσιαμπούση, να καταθέσει ο κ. Μαμσάκος προς το σώμα τι έχει συζητηθεί στις συναντήσεις των δημάρχων της Π.Ε. Δράμας που έγιναν στο δημαρχείο Καλαμπακίου τις προηγούμενες εβδομάδες με πρωτοβουλία του δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη. Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ήδη κάνει δημοσιεύματα για το θέμα αυτό στις 18 και 23 Ιανουαρίου 2020.

Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Δράμας, είπε ότι ανεξαρτήτως του Κυνοκομείου που διαθέτει ο Δήμος Δράμας, μπορεί να συμμετάσχει στην απόφαση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων, σε μια συνεργασία μεταξύ των πέντε Δήμων της Π.Ε. Δράμας.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια τελική συνεννόηση μεταξύ όλων των δημάρχων σχετικά με το τελικό κόστος λειτουργίας που θα έχει το καταφύγιο, μετά από την κατασκευή του. «Το θέμα δεν είναι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του, αλλά το λειτουργικό κόστος από εκεί και πέρα».

Όπως ήδη έχουμε αναφερθεί, το καταφύγιο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» και κάθε Δήμος μπορεί να πάρει από το πρόγραμμα 300.000 ευρώ και άρα συνολικά μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο το ποσό των 1.500.000 ευρώ.

Ο κ. Μαμσάκος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας, να συζητήσουν το ζήτημα αυτό, να εξετάσουν το λειτουργικό κόστος και τέλος να κατεβεί μια τελική πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε μάλιστα, το κόστος λειτουργίας του καταφυγίου για το μερίδιο του Δήμου Δράμας, μπορεί να ανέλθει στις 100.000 ευρώ το χρόνο, παρ’ όλο που ο Δήμος έχει να διατηρήσει και ένα κυνοκομείο, του οποίου το κόστος ανέρχεται στις 80.000 ευρώ ετησίως.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «επειδή δεν έχω την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως οι άλλοι συνάδελφοι, θα πρέπει να το συζητήσουμε. Και είπα ότι, αφού συζητήσω με τους επικεφαλής των παρατάξεων, αν συμφωνούμε όλοι μαζί, είναι να υπολογίσουμε μέσα στο νέο προϋπολογισμό συν 100.000 ευρώ για τη λειτουργία του καταφυγίου ζώων».

Τοποθετούμενος για το θέμα στη συνέχεια ο κ. Χαρακίδης, είπε ότι δεν τίθεται θέμα να μην γίνει το καταφύγιο και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να κατατεθεί σχετική πρόταση.

Ο κ. Χαρακίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δημιουργία συνδέσμου μεταξύ των πέντε Δήμων, λέγοντας ότι οι Δήμοι δεσμεύονται μ’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει μια αναλυτική πρόταση γι’ αυτό, ενώ ρώτησε για το αν εντός του καταφυγίου θα υπάρχει ή όχι κυνοκομείο. Και ακόμα σημείωσε ότι, αν υπάρξει κυνοκομείο, θα μπορούσε ακόμα να κλείσει αυτό του Δήμου Δράμας όπως και εκείνο που λειτουργεί στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου.

Τέλος, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι «για όσους λένε ότι το καταφύγιο δεν είναι πανάκεια, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι πανάκεια».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι «το καταφύγιο αδέσποτων ζώων δεν είναι πανάκεια, γιατί δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων. Γιατί το πρόβλημα των αδέσποτων έχει μόνο μία λύση, κι αυτό είναι να μη δημιουργούμε αδέσποτα. Και ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, δεν εξασφαλίζει από μόνο του ότι δεν θα δημιουργούμε νέα αδέσποτα ζώα. Αυτό που θα σταματήσει τη δημιουργία αδέσποτων ζώων, είναι η πολύ σκληρή πολιτική εκ μέρους του Δήμου Δράμας, με ελέγχους, με πρόστιμα σε όσους δεν έχουν τσιπαρισμένα τα δεσποζόμενα σκυλιά τους».

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συνάντηση των επικεφαλής και στη συνέχεια να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τελικά συμφώνησαν σ’ αυτή την πρόταση, λέγοντας: «Σαφώς και  πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Γνωρίζοντας όμως νούμερα, πόσα δηλαδή αδέσποτα ζώα υπάρχουν, αν υπάρχουν κυνοκομεία και αν πρέπει να υπάρχουν όταν δημιουργηθεί το καταφύγιο».

Τελικά, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση με τους επικεφαλής τις επόμενες ημέρες ώστε να εξετάσουν το θέμα αυτό και να υπάρξει μια κοινή πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ηλιόπουλος με τη σειρά του, είπε ότι «από τώρα δίνουμε τη θετική μας ψήφο να προχωρήσουμε στη δημιουργία του καταφυγίου ζώων».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Μήτρου είπε ότι χρειάζεται μια σχετική προετοιμασία και θα το δει όταν έρθει η πρόταση στο σώμα.

Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος, συνέκρινε το θέμα της δημιουργίας «ωρίμανσης μελετών» με το Νοσοκομείο που χτίστηκε μέσα σε 10 μέρες στην Κίνα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται, αρκεί να θέλουμε να προχωρήσουμε και να λύσουμε το θέμα».