Home > Αθλητικά > Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για το αίτημα χρησιδανείου από τη Δόξα Δράμας Σύσταση επταμελούς Επιτροπής από το Δήμο Δράμας για να συζητήσει το ζήτημα

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για το αίτημα χρησιδανείου από τη Δόξα Δράμας Σύσταση επταμελούς Επιτροπής από το Δήμο Δράμας για να συζητήσει το ζήτημα

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

για το αίτημα χρησιδανείου

από τη Δόξα Δράμας

Σύσταση επταμελούς Επιτροπής από το Δήμο Δράμας για να συζητήσει το ζήτημα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το αίτημα του Γυμναστικού Συλλόγου «ΔΟΞΑ» Δράμας για παράταση του χρησιδανείου του βοηθητικού γηπέδου της ομάδας, καθώς επίσης και την παραχώρηση του «κυρίως γηπέδου» στο Δήμο Δράμας, μέσω χρησιδανείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο του Γυμναστικού Συλλόγου «ΔΟΞΑ» προς το Δημοτικό Συμβούλιο, κατατέθηκε αίτημα για παράταση δέκα χρόνων της σύμβασης του χρησιδανείου του βοηθητικού γηπέδου της Δόξας στο Δήμο Δράμας.

Στο ίδιο αίτημα γίνεται επίσης λόγος και για την παραχώρηση χρήσης του «κυρίως γηπέδου» της Δόξας προς το Δήμο Δράμας, «δια της υπογραφής συμβάσεως χρησιδανείου και με ιδιαίτερους όρους και συμφωνίες που θα συναποφασισθούν».

Σύμφωνα με το ιστορικό που κατέθεσε ο Γ.Σ. «ΔΟΞΑ» και υπογράφει ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Δάντζερας, το βοηθητικό γήπεδο είχε παραχωρηθεί για δέκα χρόνια με τη μορφή χρησιδανείου στο Δήμο Δράμας, από 7/3/2014 έως και 6/3/2024. Στο διάστημα αυτό, στον χώρο του βοηθητικού γηπέδου, εκτελέστηκαν σημαντικές εργασίες διαμόρφωσης του όλου χώρου, έγινε επίστρωση με πλαστικό χορτοτάπητα και γενικά αξιοποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, που ήταν προς όφελος όλων των νέων κυρίως παιδιών, αλλά και όλων των δημοτών χρηστών του χώρου.

Όπως αναφέρεται επίσης στο αίτημα της Δόξας, «θεωρούμε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για την παραχώρηση και του κυρίως γηπέδου στον Δήμο Δράμας. Μόνο δια της παρουσίας στο χώρο του Δήμου Δράμας και οι γενικότερες γηπεδικές εγκαταστάσεις του θα συντηρούνται επαρκώς και θα γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης, όπως γίνεται με όλα τα δημοτικά γήπεδα του Δήμου Δράμας».

Επισημαίνεται ακόμα στο ίδιο αίτημα, ότι, «μόνο έτσι το ιστορικό γήπεδο της Δόξας θα συνεχίζει εις το διηνεκές να επιτελεί τον σκοπό ανεγέρσεώς του δια της ασφαλώς εξυπηρετήσεως όλων των ποδοσφαιρικών συναντήσεων και λοιπών εκδηλώσεων που θα συναποφασίζονται. Και η συμβολή του Δήμου Δράμας θα είναι τεράστια προς το σκοπό αυτό, και είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί δεόντως όχι μόνο από τους απανταχού Δοξαίους, αλλά και από το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας».

Η σύσταση της Επιτροπής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά από μια σύντομη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί τελικά μια επταμελής Επιτροπή η οποία θα εξετάσει το όλο ζήτημα.

Αν και το αρχικό αίτημα για πενταμελή Επιτροπή, μετά από πρόταση του κ. Μλεκάνη έγινε δεκτή, η Επιτροπή έγινε επταμελής, ώστε να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από κάθε μία από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Έτσι, από την παράταξη της δημοτικής αρχής θα συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Τσακίρης αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στο Γυμναστικό Σύλλογο της Δόξας, Παναγιώτης Γκλαβόπουλος αντιδήμαρχος αθλητικών και Γιάννης Γεωργιάδης αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης μετέχουν οι κ.κ. Μιχάλης Μλεκάνης επικεφαλής «Πόλης και Ζωή», Γιάννης Καψημάλης δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Project για τη Δράμα».

Η συζήτηση στο σώμα

Χαρακτηριστικό της συζήτησης, είναι ότι όλοι στο σώμα δήλωσαν ότι η Δόξα είναι η ιστορική ομάδα της πόλης της Δράμας και ότι αξίζει ό,τι καλύτερο, παρ’ όλα αυτά γενικά δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στάση απέναντι στο ζήτημα της παράτασης.

Μόνο ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη και Ζωή», σημείωσε ότι κατά την άποψή του «το χρησιδάνειο, δεν νομίζω ότι μπορεί να παραταθεί, γιατί αφορούσε συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο είχε κοστολογηθεί. Το χρησιδάνειο συνάπτεται με βάση την αξία των παρεμβάσεων που προβλέπεται να γίνουν, ούτως ώστε να εκτιμηθεί το κόστος και ο χρόνος του χρησιδανείου για να αποπληρωθεί». Συμφώνησε με την συγκρότηση της Επιτροπής, για τη συζήτηση όλων των θεμάτων αναλυτικότερα.

Από την πλευρά του ο κ. Μαμσάκος, συμφώνησε με την σύσταση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «η Δόξα είναι η σημαία της πόλης μας, του Νομού μας και η ιστορία της είναι μεγάλη. Στη σύσταση της Επιτροπής θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν θέματα – που θεωρώ ότι δεν θα υπάρχουν – να τα προσπεράσουμε γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ακουμπάει όλους. Τι δική μας παράταξη θα τη βρει σύμφωνη οτιδήποτε υπάρξει για να λυθεί το ζήτημα αυτό».

Από την πλευρά της παράταξης «Project για τη Δράμα», ο κ. Αποστολίδης σημείωσε ότι συμφωνούν με την σύσταση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της Δόξας είναι πολύ μεγάλη, ο Δήμος Δράμας μπορεί να γίνει αρωγός της ομάδας».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «το θέμα έχει να κάνει με την συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία όμως έχει να κάνει πολλή δουλειά. Και το λέω αυτό, γιατί το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Είναι σύνθετο, μιλάμε για τη Δόξα Δράμας, υπερθεματίζει ο καθένας ότι είναι πιο Δοξαίος απ’ τον άλλον, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν είναι μια γρήγορη απόφαση».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «όποια απόφαση πάρουμε, θα πρέπει να περάσει και από τα φίλτρα των νομικών συμβούλων του Δήμου Δράμας. Γιατί στο έγγραφο αναφέρονται και τα γήπεδα του Δήμου», λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το γήπεδο μιας Κοινότητας με το γήπεδο της Δόξας και τις απαιτήσεις που έχει και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν γύρω απ’ αυτό».

Μαργαρίτης: «Θα μπορούσε να παρθεί απόφαση για το βοηθητικό»

Τέλος, μιλώντας για το αίτημα του Γ.Σ. ΔΟΞΑ Δράμας, ο εκπρόσωπος κ. Θωμάς Μαργαρίτης και πρώην δήμαρχος Δράμας, αναφέρθηκε στο ιστορικό του χρησιδανείου επισήμανε ότι «στο συμβόλαιο που είχε γίνει, δεν προβλέπονταν συγκεκριμένες εργασίες» και σημείωσε ότι «υπ’ αυτή την έννοια, θα μπορούσε σήμερα να παρθεί μια απόφαση για το βοηθητικό γήπεδο σε ό,τι χρειάζεται, ή να γίνει μια επανάληψη χωρίς τους όρους που προβλέπονταν αν τίθεται θέμα υπογραφής νέου συμβολαιογραφικού εγγράφου και ασφαλώς να συσταθεί μια Επιτροπή όπως εσείς νομίζεται για να επιμεληθούμε και τα θέματα του κυρίως γηπέδου».

Σε άλλο σημείο των λεγομένων του ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι «για το πρώτο θέμα για το βοηθητικό γήπεδο θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση σήμερα, με εξουσιοδότηση στο δήμαρχο να υπογράψει αν χρειαστεί συμβολαιογραφική πράξη και για το κυρίως γήπεδο να γίνει η Επιτροπή όπως αποφασίστηκε. Αν θέλετε τώρα για όλα να επιμεληθεί η Επιτροπή, εντάξει. Για το βοηθητικό ό,τι ήταν να γίνει, έγινε».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «έχουμε μια ομάδα που αγωνίζεται σε μια τοπική κατηγορία όπως και οι άλλες, χρειάζεται να γίνουν κάποια έργα για την αδειοδότηση σε περίπτωση που ανεβεί περισσότερες κατηγορίες, γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία σύμβαση μακρά και σιγά – σιγά. Όπως ο Δήμος συντηρεί όλα τα άλλα γήπεδα».

Η αλήθεια για τη διαθήκη Δουμπέσα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη λεγόμενη «Διαθήκη Δουμπέσα» τονίζοντας: «Και να σταματήσει επιτέλους ένας μύθος που συντηρείται για δεκαετίες στην πόλη, σκοπίμως, ότι το γήπεδο της Δόξας είναι ιδιόκτητο και δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει. Μέγα ψέμα και μέγα λάθος, διότι απαγορεύεται από τη διαθήκη του Δουμπέσα.

Ο Δουμπέσας ήταν δωρητής της Δόξας, ναι, αλλά δώρισε από τα 50 στρέμματα που ήταν το γήπεδο της Δόξας, μόνο 4 στρέμματα. Και βγήκε φήμη στην πόλη, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο γήπεδο της Δόξας διότι το απαγορεύει η διαθήκη του Δουμπέσα. Ο Δουμπέσας δεν άφησε διαθήκη. Αντιθέτως δώρισε 4 στρέμματα με δωρητήριο συμβόλαιο (1956), τα 27 στρέμματα τα πήρε (σ.σ. η Δόξα) με παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο με ενέργειες του στρατηγού Κοιμήση, τα άλλα έγιναν με αγορά και χρήματα που πλήρωνε ο Δραμινός λαός στο Συμβούλιο. Η Δόξα είχε γήπεδο από το 1927».