Home > νέα > Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου Νέα καθολική αποχή των Δικηγόρων για το νέο φορολογικό νόμο

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου Νέα καθολική αποχή των Δικηγόρων για το νέο φορολογικό νόμο

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου

Νέα καθολική αποχή

των Δικηγόρων

για το νέο φορολογικό νόμο

 

ΝΕΑ αποχή αποφάσισαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας την Δευτέρα 17 Ιουνίου, αντιδρώντας στον φορολογικό νόμο. Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίασή του, επικυρώνοντας την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας της 11 Ιουνίου, κηρύσσει καθολική αποχή των μελών του, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ημέρα κατάθεσης αιτήσεως ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών πράξεων του Ν 5073/2023, με τον οποίο καθιερώθηκε, αναδρομικά, τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας «με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος στους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους, οι επαγγελματικές αυτές ομάδες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται τα μεγάλα εισοδήματα και οι εταιρίες που δεν υπάγονται στις σχετικές ρυθμίσεις.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι κατά κύριο λόγο οι εξής: Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει.

Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

  1. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων».