Home > Πρώτο Θέμα > Τη Δράμα επισκέφθηκε η Ελληνίδα βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου Μαριέττα Καραμανλή-Η κα. Καραμανλή μιλάει στον «Π.Τ.»

Τη Δράμα επισκέφθηκε η Ελληνίδα βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου Μαριέττα Καραμανλή-Η κα. Καραμανλή μιλάει στον «Π.Τ.»

Η κα. Καραμανλή μιλάει στον «Π.Τ.»

Τη Δράμα επισκέφθηκε η Ελληνίδα

βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου

Μαριέττα Καραμανλή

Η πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Φιλίας αναφέρεται στην ανάγκη να παρθούν μέτρα ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα οι φοιτητές που έχουν φύγει στο εξωτερικό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η κα. Μαριέττα Καραμανλή. Καταγόμενη από τον Βόλο, βρέθηκε το 1984 να σπουδάζει στη Γαλλία, όπου τελικά έμεινε, έκανε οικογένεια και σήμερα πλέον είναι βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

Η κα. Καραμανλή, πολιτεύεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ η πορεία της ξεκίνησε από την Αυτοδιοίκηση στη Λεμάν, όπου εκλέχθηκε αρχικά δημοτική σύμβουλος, έγινε αντιδήμαρχος και αργότερα περιφερειακή σύμβουλος. Από το 2007 εκλέγεται βουλευτής στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Φιλίας.

Η κα. Καραμανλή, βρέθηκε στη Δράμα καλεσμένη της βουλευτού Δράμας του ΚΙΝΑΛ κας Χαράς Κεφαλίδου και ξεναγήθηκε στην πόλη μας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΚΥΚΛΩΨ.

galida

Ο «Πρωινός Τύπος» είχε τη χαρά να συνομιλήσει μαζί της, η οποία ευγενώς απάντησε στις ερωτήσεις μας, τόσο σχετικά με την επίσκεψή της στη Δράμα και τι αποκόμισε, για την Ελληνογαλλική Φιλία, πώς βλέπει το αύριο που θα προκύψει μετά την πανδημία, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι, ώστε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό.

Πριν από τη συζήτησή μας, παρουσία της κας Κεφαλίδου, η Δραμινή βουλευτής μας εξήγησε ότι η κα. Καραμανλή βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, στα πλαίσια της αποστολής του Γαλλικού Κοινοβουλίου και της ομάδας της Ελληνογαλλικής Φιλίας. Στην Ελληνική Βουλή, συζητήθηκαν θέματα παιδείας και πολιτισμού κυρίως, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, μιας και η Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2022 αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε.

Όπως είπε η κα. Κεφαλίδου, «αυτό που φαίνεται  – και είναι μια προσπάθεια που εδώ και χρόνια έχει χτιστεί, – είναι ότι οι σχέσεις είναι ουσιαστικές, απόλυτης κατανόησης, και η προσπάθεια που γίνεται και από τις δύο πλευρές, είναι να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο και να έχουμε απτά αποτελέσματα. Πολιτισμός και Παιδεία είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που μπορεί να φέρουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Γιατί είναι δύο πυλώνες, που και για την Ελλάδα και για τη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντικοί με μεγάλη ιστορία και απευθύνονται στη νέα γενιά. Και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος».

galida 1

Η συνομιλία μας με την κα. Μαριέττα Καραμανλή

κα. Καραμανλή, πώς φτάσατε στη Δράμα και τι είναι αυτό που αποκομίσατε από την επίσκεψή σας εδώ.

«Η επίσκεψη αρχικά έγινε στην Αθήνα για επίσημους λόγους, για να φέρουμε μερικά προγράμματα για τον πολιτισμό και την παιδεία που είναι σημαντικά, στην σημερινή συγκυρία με βαριά θέματα, όπως τρομοκρατία, πανδημία και όλα αυτά, οπότε θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε μετά.

Και αυτό, λόγω του ότι υπάρχει αγάπη και φιλία μεταξύ των δυο λαών, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και πράξεις και όχι μόνο λόγια. Αυτός είναι ο σκοπός μου, όταν ως πρόεδρος της Ελληνογαλλικής Φιλίας ήρθα στην Ελλάδα και συναντήσαμε συναδέλφους, επιτροπές και μέλη της κυβέρνησης, την υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας κ.α.

Άρα, απ’ αυτή την επίσημη επίσκεψη έμεινε ένα κομμάτι πιο προσωπικό και η Χαρά Κεφαλίδου με κάλεσε στη Δράμα. Έζησα εδώ μερικές ώρες, σ’ αυτόν τον τόπο με τα κρυστάλλινα νερά, έναν τόπο φιλόξενο και φιλικό.  Είδα το Μαρμάρινο Σπίτι, είδα την Αγία Βαρβάρα και το ξενοδοχείο που έγινε εδώ και αυτό δείχνει το μεράκι του κόσμου, να πάει μπροστά η Δράμα. Κι σ’ αυτά τα άτομα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη. Είδα το έργο που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και έχει πραγματικό αποτέλεσμα».

Όταν ξεκινούσατε για να σπουδάσετε στη Γαλλία το 1984, είχατε στο μυαλό σας την πολιτική; Πώς ενέκυψε όλο αυτό και φτάσατε σήμερα εδώ;

«Όταν πήγα στη Γαλλία, δεν σκεφτόμουν να ασχοληθώ με την πολιτική. Πρώτα η Γαλλία μου έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσω, να κάνω κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω εδώ στην Ελλάδα δηλαδή και  Γαλλική Φιλολογία και Κλασική Φιλολογία και στη συνέχεια και Νομική.

Εκεί έκανα οικογένεια, έχω τέσσερα παιδιά και η πολιτική ήρθε φυσιολογικά για μένα. Έχω μεγαλώσει σε μια κοινωνία της αντίστασης. Τι σημαίνει αυτό; Αντίσταση σε ένα σύστημα, αντίσταση, αντίσταση σε μια κοινωνία πάρα πολύ κλειστή. Τελικά όλα αυτά μαζί και με την αντίσταση που οι γονείς μου γνώρισαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ήταν στην αντίσταση στο 54 Σύνταγμα και οι δύο, όταν έφυγα ήταν βαθιά ριζωμένα μέσα μου. Και μου άρεσε πάντα να ασκούμαι με τα κοινά. Στη Γαλλία ασχολήθηκα με τα κοινά για τους φοιτητές, με την υγεία των φοιτητών και τα δικαιώματά τους στα πανεπιστήμια, και σιγά – σιγά σαν νεολαία μου πρότειναν και το δέχτηκα να γίνω δημοτική σύμβουλος. Έτσι, εκλέχθηκα το 1989 πρώτη φορά στο Λεμάν. Έπειτα πολιτεύτηκα, έγινα αντιδήμαρχος, περιφερειακός σύμβουλος μέχρι που το 2007 εκλέχτηκα βουλευτής με το Σοσιαλιστικό κόμμα».

Κάποτε εδώ στην Ελλάδα είχαμε το γνωστό σύνθημα Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία και σήμερα την Ελληνογαλλική Φιλία. Τι γίνεται με την Ελληνογαλλική Φιλία σήμερα;

«Η φιλία,  Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία υπάρχει πάντα βέβαια για να λέμε την αλήθεια, απλώς θα λέγαμε περισσότερο. Αυτό βέβαια είναι ένα λεξιλόγιο μιας δύσκολης περιόδου.

Αυτή την περίοδο ζούμε αυτή τη φιλία και αυτή είναι κάτι που μένει και ζει καθημερινά.

Ο λόγος του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν πολύ σωστός όταν έλαβε θέση σχετικά με τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, τη θέση της Ελλάδας.

Τότε είχα προτείνει να γίνει κάποια ευρωπαϊκή συνάντηση με πιο ευρύτερα θέματα. Όχι μόνο με τα ελληνοτουρκικά, αλλά ευρύτερα με τον πολιτισμό, την παιδεία, ενώ  και η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί μ’ αυτά τα θέματα που αφορούν τα μέλη της. Άρα η Ευρώπη πρέπει να πάρει μια θέση.

Θα έλεγα ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα, εκτός από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, είναι και η άμυνα. Το βλέπουμε καθημερινά. Ότι, αν η Ευρώπη δεν εξελίξει μια κοινή άμυνα, τότε θα έχουμε αυτά του ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, ό,τι έγινε με την Αμερική, την Αυστραλία και την Αγγλία, την AUKUS και γι’ αυτό θέλει να κινητοποιηθούμε όλοι.  Αυτά τα θέματα μπαίνουν επιτακτικά πλέον».

Η Ελληνογαλλική Φιλία εστιάζει στην παιδεία και τον πολιτισμό. Τι ακριβώς είναι αυτό που προωθείται μέσα από αυτή την  συνεργασία;

«Το πιο επίκαιρο θέμα, είναι λόγω του ότι στο Παρίσι θα γίνουν το 2024 οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρότεινα για τις ανταλλαγές μεταξύ σχολείων και γυμνασίων από τις δύο πλευρές, να έχουν ένα θέμα κοινό, που είναι οι αξίες του Ολυμπισμού. Δεν κοιτάζουμε μόνο το θέμα του αθλητισμού, αλλά και το θέμα της δημοκρατίας, το θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και είναι σημαντικό να γίνει αυτό.

Είναι σημαντικό να φέρουμε σε επαφή μαθητές και μέσα από την ευκολία του διαδικτύου που έχουμε σήμερα, να έχουμε φυσικές επισκέψεις και ανταλλαγές με αθλητικό κόσμο από την Ελλάδα και την Γαλλία με ολυμπιονίκες.

Το δεύτερο θέμα αφορά και συζητείται τώρα και στην προεδρία της Γαλλίας, είναι ότι η γαλλική γλώσσα σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη επιλογή που γίνεται. Πρέπει να βοηθήσουμε στην εξέλιξη της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα, αλλά και της ελληνικής στη Γαλλία. Οι φοιτητές ERASMUS οι οποίοι βρίσκονται στην Γαλλία ή στην Ελλάδα, να μπορούν να αναγνωριστούν και – εθελοντικά όσα παιδιά θέλουν – να έρχονται σε επαφή στα σχολεία για να προωθήσουν την γαλλική γλώσσα ή την ελληνική αντίστοιχα. Αυτά τα δύο είναι που προωθούμε. Το ένα πιο σύντομο σε τρία χρόνια, ενώ το δεύτερο χρειάζεται να γίνει μια σύμβαση με την Ελλάδα και να προωθηθεί στην συνέχεια».

Κα. Καραμανλή, με όλα αυτά που συμβαίνουν με την πανδημία του Covid δοκιμάζονται έντονα η υγεία, η οικονομία, οι κοινωνικές σχέσεις. Κυρίως όμως πάνω απ’ όλα δοκιμάζονται έντονα τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Βλέπουμε έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο, που σε άλλη περίπτωση δεν θα συνέβαιναν. Πώς αντιλαμβάνεστε όλη αυτή την κατάσταση;

«Έχετε δίκιο. Υπάρχει μια μεγάλη δοκιμασία για τα δημοκρατικά συστήματα, αλλά είναι όμως και η ευκαιρία για να δείξουμε, ότι το δημοκρατικό σύστημα είναι εδώ για να προστατεύσει τον λαό, είναι εδώ για να κοιτάξει να βοηθήσει και τον οικονομικό τομέα, αλλά και για το μετά.

Είναι υπευθυνότητα. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε πάντα ό,τι προτείνεται. Θα πρέπει να το κοιτάξουμε και με επιστημονικό τρόπο, αλλά και τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να προστατεύονται. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για το μετά. Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μείνουμε μέσα στην πανδημία και δεν υπάρχει καμιά λύση.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο να πεθαίνει. Πρέπει να υπάρχει η υπευθυνότητα του καθένα μας, αλλά και η δημόσια υπευθυνότητα των κομμάτων, των κυβερνήσεων και των κοινωνιών».

Η πανδημία κάποια στιγμή θα ελεγχθεί. Τι θα γίνει μετά; Θ’ αλλάξει πιστεύετε κάτι στις κοινωνίες μας, στα πολιτεύματα;

«Διασχίζουμε μια δύσκολη περίοδο για όλους. Πιστεύω όμως ότι μ’ αυτήν την κρίση, δεν είναι όλα αρνητικά. Μάθαμε αρκετά πράγματα. Και πιστεύω ότι χρειάζεται να έχουμε άτομα, στην κοινωνία και στον πολιτικό χώρο, να φέρουν αυτές τις καινούριες ιδέες, να είναι ανοικτά μυαλά. Γιατί δεν μπορούμε να κλεινόμαστε. Το κλείσιμο δεν φέρνει μέλλον».

Το μήνυμά σας σήμερα για την Ελλάδα;

«Να συνεχίσει τον αγώνα της για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για τη δημοκρατία και ελπίζω να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη νεολαία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και στην παιδεία και στη νεολαία στην Ελλάδα. Όχι μόνο έχει χάσει πάνω από 500.000 νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να βάλει τις βάσεις, ώστε να μπορέσει αυτός ο κόσμος να γυρίσει πίσω, να ζήσει ξανά στην Ελλάδα, να δουλέψει στην Ελλάδα, να προωθήσει την Ελλάδα. Αυτό είναι σημαντικό».