Ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων
Τι γίνεται αλήθεια με το ζήτημα
της αλλαγής λαμπτήρων στο Δ. Δράμας;
► Δήλωση του αντιδημάρχου Προγραμματισμού Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου
► «Πυλώνας στις έξυπνες πόλεις έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ότι είναι και η εφαρμογή έξυπνου φωτισμού»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΙΣ πόλεις μας, ο φωτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Ο κακός φωτισμός σε μια πόλη, δημιουργεί παράξενες σκοτεινές γωνίες στις γειτονιές της πόλης και σίγουρα δεν παραπέμπει σε μια σύγχρονη πόλη.
Σε πολλά σημεία της πόλης της Δράμας, αλλά φυσικά και στις Κοινότητες του Δήμου Δράμας, ο φωτισμός δεν είναι ιδιαίτερα καλός και σίγουρα παρουσιάζονται προβλήματα που από μια τέτοια κατάσταση. Σε γενικό επίπεδο, ο φωτισμός της πόλης είναι αρκετά χαμηλός και σίγουρο χρειάζεται μια ιδιαίτερα καλή ανανέωση.
Το θέμα με την αλλαγή των λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED, είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας το 2017. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία που υπήρχαν, σχεδιαζόταν η αλλαγή των λαμπτήρων σε όλη την επικράτεια του Δήμου και όπως είχε δηλώσει στον «Πρωινό Τύπο» ο τότε αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Καραμπατζάκης, το έργο επρόκειτο να γίνει με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εκείνη την εποχή μάλιστα, υπήρχε και το ζήτημα της τοποθέτησης φωτισμού στο περιμετρικό – περιφερειακό δρόμο Κορυλόβου, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε. Και είναι αλήθεια ότι αυτό βοήθησε σημαντικά στον κόσμο που αθλείται στην περιοχή, αλλά και στη διέλευση των οχημάτων τις βραδινές ώρες.
Όπως σημείωνε τον Σεπτέμβριο του 2017 στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Καραμπατζάκης, «σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο πριν το καλοκαίρι, περάσαμε την απόφαση έτσι ώστε να ενταχθούμε σε ειδική χρηματοδότηση δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχει γίνει η μελέτη στην πόλη της Δράμας, υπάρχουν περίπου 10.000 λαμπτήρες. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγή των λαμπτήρων, σε led, σε όλο το Δήμο Δράμας».
Ερωτώμενος τότε ο κ. Καραμπατζάζκης γιατί θα έπρεπε να δανειστεί ο Δήμος για ένα τέτοιο έργο, σημείωνε: «Ο πολύ απλός λόγος που δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα, γιατί κι αυτό στην ουσία πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι, γιατί αν η Δράμα έχει 10.000 λαμπτήρες, όλη η Ελλάδα έχει 5 εκατ. λαμπτήρες. Σε ποιον θα πρωτοδώσουν χρήματα; Δεν είναι έργο που έχει κάποια ιδιαιτερότητα, όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Σαν τεχνικό έργο είναι μια αντικατάσταση από βραχίονα μόνο μέχρι την λάμπα, αλλά φανταστείτε η χώρα για να μπορέσει να στηρίξει τη ζήτηση μέσω ΕΣΠΑ, δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό το πράγμα. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος».
Όσον αφορά το έργο, σημείωνε ότι, «θα φύγουν όλες οι λάμπες, και θα αλλάξουν με τεχνολογίας led. Άρα, επειδή δεν πιστεύω στην ονομαστική εξοικονόμηση που δίνει στα χαρτιά, αλλά αν αυτοί λένε 50%, εδώ μιλάμε σίγουρα για 30% εξοικονόμηση ενέργειας από τους νέους λαμπτήρες led. Άρα, αν έχουμε 2-3 εκ. € σε δαπάνες ρεύματος οδοφωτισμού, μιλάμε απευθείας για 300.000 € το χρόνο περίπου κέρδος, τα οποία θα μένουν στο Δήμο για να μπορέσει να ξεπληρώσει την επένδυση. Και η ποιότητα του φωτισμού θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μπορούσε να γίνει με δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων είτε να το αναλάβει εργολάβος με παραχώρηση του δικτύου. Δηλαδή να έρθει ένας εργολάβος, να πει ότι εγώ θα πάρω το δίκτυό σου για 10 χρόνια, θα σου κάνω την επένδυση, αλλά δεν θα είναι δικό σου. Καταλαβαίνετε ότι επιλέξαμε το πιο συνετό και το πιο λογικό για ένα Δήμο που είναι οικονομικά βιώσιμος. Δεν έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα, ούτε δανεισμό έχουμε σε δάνεια περίεργα που δεν είναι βιώσιμα, και υπάρχει και κάποιο απόθεμα το οποίο μας κατατάσσει στους υγιείς Δήμους στη χώρα. Το έργο αυτό θα βοηθήσει την περιοχή και θα βελτιώσει γενικότερα το περιβάλλον, γιατί είναι πολλά τα οφέλη.»
Τάσσου: Πολυσχιδής ο ρόλος του έξυπνου φωτισμού
Πού βρίσκεται σήμερα το ζήτημα αυτό; Από το 2017 και μετά, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Απορία μας υπήρξε επίσης, η έλλειψη μελέτης για την αλλαγή λαμπτήρων, ώστε να ενταχθεί τουλάχιστον μέσω κάποια πρόσκλησης στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Όπως μαθαίνουμε από τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με το θέμα αυτό.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο νυν αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, ενώ σε δήλωσή του σχετικά με το αν το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί σε κάποια πρόσκληση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντ. Τρίτσης», σημειώνει: «Κατά την άποψή μου, πυλώνας στις έξυπνες πόλεις έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ότι είναι και η εφαρμογή έξυπνου φωτισμού. Όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, που φυσικά είναι και το κορυφαίο ζήτημα, αλλά στις νεότερες εφαρμογές, ο έξυπνος φωτισμός παίζει ένα πολυσχιδή ρόλο. Από εγκατάσταση ελεύθερου διαδικτύου, μέχρι παρακολούθηση της κίνησης και της κυκλοφορίας. Κάποια στιγμή λοιπόν, θα είναι ωφέλιμο για το Δήμο, να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα αντικατασταθεί ο φωτισμός σε όλα τα όρια του αστικού ιστού της πόλης».