Home > Πρώτο Θέμα > Τι μπορούν να κάνουν οι συνδημότες μας όταν συγκεντρώσουν τα χόρτα και τα κλαδιά από τον καθαρισμό των οικοπέδων τους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου

Τι μπορούν να κάνουν οι συνδημότες μας όταν συγκεντρώσουν τα χόρτα και τα κλαδιά από τον καθαρισμό των οικοπέδων τους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου

Τι μπορούν να κάνουν οι συνδημότες μας

όταν συγκεντρώσουν τα χόρτα και τα κλαδιά

από τον καθαρισμό των οικοπέδων τους

► Μέχρι 30 Ιουνίου η παράταση για καθαρισμό οικοπέδων από χόρτα

► Ρεμόντης: «Με τη λήξη της προθεσμίας θ’ αρχίσουν τα πρόστιμα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ζέση φαίνεται ότι πήρε η πολιτεία το πραγματικά δύσκολο πρόβλημα με τον καθαρισμό των οικοπέδων. Αιτία βέβαια οι δασικές πυρκαγιές, καθώς φαίνεται ότι τα χόρτα και σκουπίδια σε διάφορα οικόπεδα που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, έχουν γίνει αιτία πυρκαγιών και πολλές φορές αδυσώπητων.

Μην ξεχνάμε, ότι η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που στοίχησε τη ζωή 100  ανθρώπων, είχε ξεκινήσει όταν ένας πολίτης είχε βάλει φωτιά για να κάψει ξερόχορτα στο οικόπεδό του!!! Και βέβαια, όταν λέμε καθαρισμό οικοπέδων, δεν εννοούμε να γίνει μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά με έναν σωστό καθαρισμό, με το μάζεμα των χόρτων και των σκουπιδιών με τον εγκεκριμένο τρόπο και όχι με φωτιές και άλλες παρόμοιες σοφιστείες.

Όπως είναι γνωστό, η αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ για το καθαρισμό οικοπέδων είχε οριστεί τελική ημέρα η 31η Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά και επειδή έχουν πολλά ακόμα να γίνουν και επειδή φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτήτων μάλλον αδιαφόρησε, δόθηκε νέα παράταση μέχρι και 30 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ελέγχους και όπου δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα να πέσουν και τα σχετικά πρόστιμα.

Στόχος είναι η βελτίωση της πυροπροστασίας των ακινήτων που βρίσκονται εντός και κοντά σε δασικές περιοχές για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας εξάπλωσή της. Πρόκειται για χώρους οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Τι γίνεται με τα κλαδιά και τα χόρτα;

Στο πλαίσιο με το ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων από χόρτα και κλαδιά, συμπολίτες μας έθεσαν το εξής σοβαρό ζήτημα, τι μπορώ να κάνω με τα χόρτα και τα κλαδιά όταν τα συγκεντρώσω; Πού μπορώ να τα μεταφέρω και να τα εναποθέσω με ασφάλεια;

Για το θέμα αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταμάτη Ρεμόντη, ο οποίος απαντάει ότι ο Δήμος μπορεί και συγκεντρώνει όλα αυτά τα υλικά και τα μεταφέρει σε συγκεκριμένο νόμιμο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη αναμονή και οι δημότες μας θα πρέπει να κάνουν υπομονή, τονίζει.

Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ρεμόντης εξηγεί ότι, «είναι αρκετοί οι δημότες μας – ειδικά στις Κοινότητες – που έχουν αρχίσει και καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Αρκετοί τηλεφωνούν στην υπηρεσία και ζητούν τη βοήθειά της. Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός να γίνει σωστά, αλλά και αυτά που θα βγουν, πώς θα μεταφερθούν και που θα πάνε».

Του επισημαίνουμε ότι αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που έθεσαν το θέμα αυτό και απαντάει: «Εμείς βοηθούμε πολύ σ’ αυτό το ζήτημα, αλλά δυστυχώς με ένα αυτοκίνητο δεν μπορούμε να είμαστε παντού. Για το λόγο αυτό έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Σκεφτείτε ότι, μπορεί μέσα στη Δράμα να καθαρίζεται ένας άλφα αριθμός οικοπέδων, αλλά ταυτόχρονα άλλα τόσα σε όλες τις Κοινότητες. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ζητάνε από μας να βοηθήσουμε».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρεμόντης, «πολλοί βγάζουν τα κλαδιά στα πεζοδρόμια, δίπλα σε κάδους και μετά μας παίρνουν τηλέφωνο. Γενικά υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη καθυστέρηση».

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να κάνει ένας δημότης αν θέλει να πετάξει κλαδιά και χόρτα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου εξηγεί ότι, «καλό είναι να μας ειδοποιεί μια δυο μέρες πιο μπροστά, ώστε να του λέμε πότε θα βγάλει τα κλαδιά για να μην δημιουργείται πρόβλημα. Πολλοί είναι εκείνοι που καθαρίζουν χόρτα και κλαδιά και μετά τα βγάζουν σε κάδους μπροστά από σχολεία, σε δρόμους και αλλού. Πρέπει να επικοινωνεί με την υπηρεσία ώστε να τον ενημερώνουμε πότε θα έχει αυτοκίνητο στην περιοχή του για να συλλέξει».

Όπως εξηγεί σ’ αυτό το σημείο, «ο Δήμος έχει σύμβαση με ανάδοχο εταιρεία, η οποία έχει αδειοδοτημένο χώρο με πιστοποίηση, όπου εκεί πηγαίνουμε όλα τα κλαδιά. Και είναι αλήθεια ότι κάθε μέρα δεν προλαβαίνουμε να τα μαζεύουμε. Εδώ και ένα μήνα, καθημερινά έχουμε πολλά αιτήματα για το θέμα αυτό».

Έλεγχοι στη βόρεια περιοχή της Δράμας

Αναφορικά με τους ελέγχους, ο ίδιος σημειώνει ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους βάσει της νομοθεσίας. Καθημερινά, δύο υπάλληλοι με όχημα περνούν από σχετικές περιοχές του Δήμου, όπου θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη επικινδυνότητα σε περίπτωση φωτιάς. Ξεκινάμε από το Πανόραμα και φτάνουμε μέχρι και την περιοχή του Νοσοκομείου και περιμετρικά του Κορυλόβου. Γιατί εκεί βρίσκεται το πιο σοβαρό θέμα».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «σοβαρό θέμα υπάρχει και στο άλσος πίσω από το Κολυμβητήριο μέχρι το Δημοτικό Στάδιο, όπου και εκεί υπάρχουν χώροι που χρήζουν καθαριότητας».

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι έχουν ήδη γίνει κάποιοι καθαρισμοί σε εκείνη την περιοχή «και μόλις βγει ο διαγωνισμός για ανάδοχο, θα έχουμε τη δυνατότητα να βγουν και άλλα συνεργεία για καθαρισμούς οικοπέδων».

Αμέλεια και πρόστιμα

Ερωτώμενος αν οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε καθαρισμούς των ακινήτων τους, ο ίδιος επισημαίνει ότι «δυστυχώς υπάρχει και αμέλεια σε αρκετές περιπτώσεις. Εμείς στέλνουμε επιστολές σε πολλούς, αλλά πολλοί είναι αδιάφοροι. Εκεί θα επιβάλλουμε και τα νόμιμα πρόστιμα, ό,τι προβλέπεται με τη λήξη της παράτασης. Όπου στείλαμε επιστολές και δεν έχει διαπιστωθεί καθαρισμός, θα επιβληθούν πρόστιμα».

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο καθαρισμού γενικά, τονίζει ότι, «στις Κοινότητες κυρίως, ο κόσμος είναι πιο τακτικός. Αρκετοί καθαρίζουν, άλλοι παίρνουν ακόμα και ιδιωτικά συνεργεία, παρ’ όλα αυτά γενικά, ακόμα δεν είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για να πω την αλήθεια, μέχρι τέλος του μήνα δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο θα είμαστε».

Στρατόπεδο Ανδρικάκη

Ρωτήσαμε ακόμα τον κ. Ρεμόντη, σχετικά με τον καθαρισμό στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος έχει πολλά ξερά χόρτα, χρειάζεται συχνό καθαρισμό και πρόκειται για δημόσιο χώρο.

Όπως σημειώνει, «ο χώρος αυτός ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, όπως και άλλοι δύο χώροι, επάνω από το 3ο Δημοτικό σχολείο προς τον περιμετρικό του Κορυλόβου, που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για αποθήκη καυσίμων. Και αυτοί οι χώροι είναι αρκετά επικίνδυνοι. Εμείς κάναμε αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία να μας δοθεί άδεια να καθαρίσουμε».