Home > νέα > Τι προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη της Δράμας

Τι προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη της Δράμας

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Τι προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης

Αστικής Κινητικότητας

για την πόλη της Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της έγκρισης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Δράμας, έρχεται προς συζήτηση στη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2025.

Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου, είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας της αστικής περιοχής του Δήμου και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με σεβασμό στις βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας. Φορέας χρηματοδότησης του έργου ήταν το Πράσινο Ταμείο.

Στόχος του ΣΒΑΚ είναι να προκύψει ένα πλαίσιο στρατηγικών στόχων και μέτρων, σε πλαίσιο μακροσκοπικού σχεδιασμού, που θα θέσουν τις βάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που αφορούν την πραγματοποίηση των μετακινήσεων προσώπων και αγαθών στον Δήμο Δράμας.

Το ΣΒΑΚ του Δήμου Δράμας προβλέπει δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο είναι το ήπιο σενάριο, με έμφαση στο ποδήλατο, στην πεζή μετακίνηση, στην ενίσχυση της Δημόσιας Συγκοινωνίας και στα κοινόχρηστα μέσα μετακίνησης.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο έντονο και παρεμβατικό ή ριζοσπαστικό με επιπλέον έμφαση στον έλεγχο της στάθμευσης και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ιδιωτικών οχημάτων.

Το παρόν παραδοτέο εστιάζει στην ανάπτυξη του κοινού οράματος και των στρατηγικών στόχων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης, καθορίζοντας το γενικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Δήμου Δράμας στα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει τη διοργάνωση και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της 2ης Φάσης του συμμετοχικού σχεδιασμού, με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και την επιλογή του καταλληλότερου σεναρίου κινητικότητας που θα αποτελέσει τη βάση για το σύστημα μεταφορών της πόλης.

Το τελικό όραμα για τη Δράμα

Το τελικό όραμα, όπως αυτό συνδιαμορφώθηκε από τις τοποθετήσεις των πολιτών και των φορέων έχει ως εξής:

«Η πόλη της Δράμας να αναδείξει την πλούσια φυσική και πολιτισμική της κληρονομιά και να ενισχύσει τους παραγωγικούς τομείς και την τοπική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον και εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση με ήπια μεταφορικά μέσα για κατοίκους και επισκέπτες».

Όσον αφορά στις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν στο σχεδιασμό, από την ανάλυση των απαντήσεων προέκυψαν οι παρακάτω κατά σειρά σημαντικότητας:

  1. Ενίσχυση υποδομών ήπιας μετακίνησης (πεζής, ποδηλάτου κλπ)
  2. Βελτίωση αστικής συγκοινωνίας
  3. Αναβάθμιση οδικής ασφάλειας
  4. Βελτίωση διαχείρισης κυκλοφορίας και της στάθμευσης
  5. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αλλαγή της κουλτούρας

μετακινήσεων

  1. Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που αφορά στις μετακινήσεις και προστασία φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος
  2. Ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας και βελτίωση εμπορευματικών μεταφορών

Οι προτεραιότητες που έχουν εντοπιστεί βασίστηκαν στους τέσσερις βασικούς άξονες

στρατηγικής που έχουν διαμορφωθεί για το ΣΒΑΚ της πόλης και οι οποίοι είναι:

Στρατηγικός Άξονας 1: Ανάπτυξη και προώθηση ασφαλών και άνετων υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες.

Στρατηγικός Άξονας 2: Βελτίωση εξυπηρέτησης μετακινήσεων από δημόσιες συγκοινωνίες.

Στρατηγικός Άξονας 3: Βελτίωση των χαρακτηριστικών της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και μείωση των δυσμενών επιπτώσεών της.

Στρατηγικός Άξονας 4: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αλλαγή της κουλτούρας μετακινήσεων».