Home > Πρώτο Θέμα > Τι προβλέπεται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς στη Δράμα;

Τι προβλέπεται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς στη Δράμα;

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας στον «Πρωινό Τύπο»

Τι προβλέπεται σε περίπτωση

δασικής πυρκαγιάς στη Δράμα;

Ν. Ηλιάδης: Μελετάμε σχέδιο εκκένωσης των οικισμών επί της οδού Ανθέων και Αγίου Τρύφωνα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΙΟΣ είναι ο άμεσα υπεύθυνος να συντονίσει τις ενέργειες σε περίπτωση μια δασικής πυρκαγιάς και μάλιστα κοντά σε οικισμούς; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών που κοινοποιήθηκε το Μάιο του 2018, «η κινητοποίηση αποφασίζεται από τα αρμόδια Όργανα Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος και εφαρμόζεται δια των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, στην περίπτωση που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλούνται, από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κλπ., το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών αποφασίζεται από τις Διοικήσεις τους κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος».
Τον πρώτο λόγο έχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που σύμφωνα με το σχέδιο είναι αρμόδιες για: «την εισήγηση προς τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης) για την λήψη του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή».

Και πάλι όμως δεν έχουν καμία ισχύ στην εφαρμογή τους καθώς ο δήμαρχος θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση:  «Λήψη απόφασης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ή μη απομάκρυνση, από τον αρμόδιο Δήμαρχο».

PYRKAGIA

Τι γίνεται όμως στο Δήμο Δράμας;

Πώς μπορεί ο Δήμος Δράμας να αντιμετωπίσει την περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή του; Έχει τα απαραίτητα μέσα; Με ποιους πρέπει να συνεργαστεί σε μια τέτοια περίπτωση. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης οικισμών και πώς μπορούν να υλοποιηθούν; Για το λόγο αυτό, μιλήσαμε χθες με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας, κ. Νίκο Ηλιάδη.

Όπως μας ενημέρωσε αρχικά, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δράμας έχει στη διάθεσή του ένα πυροσβεστικό όχημα 4Χ4, ένα δεκάτονο βυτίο άντλησης για ανεφοδιασμό νερού στην Πυροσβεστική και τους λεγόμενους παρατηρητές πυρασφάλειας στον Κορύλοβο, οι οποίοι ελέγχουν όλη την περιοχή του Δήμου και όχι μόνο και ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική και εμένα ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης, «έχουμε ταυτόχρονα τον καθαρισμό στους πρόποδες του Κορυλόβου, στο άλσος Καλλιφύτου και στο άλσος μεταξύ Δημοτικού Σταδίου και Νοσοκομείου Δράμας, στην οδό Ανθέων».

Υποχρεώσεις πολιτών

Σε κάποιο σημείο της συζήτησης, ο κ. Ηλιάδης θέλει να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις των πολιτών. Ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας, κάνει έκκληση στους πολίτες, «ότι πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί να έχουμε μια απαίτηση να μας προστατεύσει ένας οργανισμός, μια υπηρεσία, από μια φωτιά, όταν γύρω το σπίτι μας είναι μέσα στα χόρτα και στα κλαδιά. Ουσιαστικά βάζουμε φωτιά στο ίδιο μας το σπίτι. Δεν κοιτάμε καθόλου τον προαύλιο χώρο μας.  Από εκεί και πέρα θα κάνουμε κι εμείς αυτό που απαιτείται και θα καθαρίσουμε χόρτα, όπου υπάρχει κοινόχρηστος χώρος. Αν αρχίσουμε να καθαρίζουμε τις ιδιωτικές περιοχές, χάνουμε χρόνο. Δεν προλαβαίνει ο Δήμος, κακά τα ψέματα. Γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει να προστατεύσει τα σπίτια του».

Ζώνες πυρασφάλειας

Σχετικά με τις ζώνες πυρασφάλειας στις δασικές και ορεινές περιοχές του Δήμου Δράμας, ερωτάται, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και αν είναι ικανοποιημένος απ’ αυτό που υπάρχει. Όπως απαντά, «οι ζώνες πυρασφάλειας, αυτές που υφίστανται και γίνονται, είναι δασικοί δρόμοι τους οποίους ορίζει το Δασαρχείο ως χιλιομετρική απόσταση κι εμείς βάζουμε εργολάβο, με γκρέιτερ και κάνουμε διάνοιξη των υπαρχόντων δασικών διαβάσεων, για να έχει πρόσβαση κάθε πυροσβεστικό όχημα.

Ικανοποιημένοι δεν είμαστε. Όχι! Γιατί ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Ξεκινάνε όμως το επόμενο πενθήμερο να διανοίγονται οι ζώνες πυρασφάλειας στον ορεινό όγκο του Σιδηρονέρου. Γιατί αυτά γίνονται στις δασικές εκτάσεις και όχι στις αστικές. Στις αστικές θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι ο εργολάβος έχει καθαρίσει Κορύλοβο, άλσος Καλλιφύτου και στην οδό Ανθέων στο αλσύλλιο μεταξύ Νοσοκομείου και Δημοτικού Σταδίου».

pyrkagia foto arxeiou

Εκκένωση οικισμών

Η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: Τι γίνεται σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εκκένωσης οικισμών και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο γι’ αυτό.

Αρχικά ο κ. Ηλιάδης τονίζει ότι, «δεν πιστεύω πως υπάρχει σχέδιο το οποίο μπορεί να πετύχει για εκκένωση πληθυσμού. Αυτό πρέπει να το έχεις ως εμπειρία και ως αντίδραση της ώρας εκείνης και του ενστίκτου» και συνεχίζει:

«Δεν μπορείς να προβλέψεις. Από πού να κάνεις απεγκλωβισμό; Δεν μπορείς να κάνει ένα σχέδιο εκκένωσης… από ποιο σημείο θα κάνεις σχέδιο διαφυγής, όταν δεν ξέρεις πώς θα κινηθεί μια φωτιά; Σε μια τέτοια περίπτωση, αντιδράς άμεσα βλέποντας τρία στοιχεία: υγρασία, αέρας και μέσα αντιμετώπισης.

Γι’ αυτό που έγινε στην Αττική, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να ασχοληθούν καν με τη φωτιά. Με τέτοιες ταχύτητες αφήνεις τη φωτιά και ασχολείσαι με την εκκένωση. Έπρεπε να σωθεί κόσμος».

Οικισμός Ανθέων και Αγ. Τρύφωνα

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιάδης κάνει λόγο για τους οικισμούς στην οδό Ανθέων, στο αλσύλλιο ανάμεσα στο Νοσοκομείο και το Δημοτικό Στάδιο της πόλης.

«Εδώ στη Δράμα, έχουμε πρόβλημα στην οδό Ανθέων, στο αλσύλλιο. Αν εκεί υπάρξει μια φωτιά, ο οικισμός που είναι από πίσω, εγκλωβίζεται εκεί. Τώρα κάνουμε μια μελέτη με την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία και την Τροχαία και με την Τεχνική Υπηρεσία, για να βρούμε τρόπο, να υπάρξει δρόμος διαφυγής πίσω από τον οικισμό προς τη Βορινή πλευρά του Δημοτικού Σταδίου. Είτε να βγει μέσα από τον χείμαρρο του Ταμπλατζά, είτε αριστερά προς τον Ξηροπόταμο.

Το μόνο δύσκολο σημείο είναι αυτό, και ο Άγιος Τρύφωνας όπου ναι μεν έχουμε σημεία διαφυγής, αλλά είναι δύσκολα. Σ’ αυτά θα επικεντρωθούμε από την Τετάρτη μετά το Συντονιστικό ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Στη συνέχεια θα βγάλουμε φυλλάδια για να πάμε πόρτα-πόρτα στους οικισμούς αυτούς, μαζί με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τον Ερυθρό Σταυρό, να ενημερώσουμε έναν – ένας τους πολίτες, στο ότι  πρέπει να λάβουν κι αυτοί τα μέτρα τους».

Εμπειρίες

Σε μια τελευταία ερώτηση, του ζητάμε να μας πει τι εμπειρίες άφησε η περυσινή μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από Βαθύλακκο, Μοναστηράκι και κατέληξε πάνω από την Καλλίφυτο. Όπως μας λέει, «βίωσα αυτή τη φωτιά στο πετσί μου για 48 ώρες. Ήταν μια δύσκολη περίπτωση, με σημεία στα οποία δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση. Ο αέρας ήταν και δυνατός και  περίεργος γιατί άλλαζε κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να γυρίζει αντίθετα και να στέλνει τη φωτιά αλλού.

Είχαμε ευτυχώς μεγάλη κινητοποίηση από την Περιφέρεια και όχι μόνο. Ήρθαν όλες οι δυνάμεις και το αντιμετωπίσαμε από όλες τις πλευρές με αυτοθυσία όλων των Σωμάτων Πυρόσβεσης, μεγάλη συμμετοχή των Σωμάτων του Στρατού, που με τις μπουλντόζες έκανε τη διάνοιξη από το ΚΔΑΥ μέχρι το Μοναστηράκι, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να κόψουμε τη φωτιά προς τον Κορύλοβο.

Μας άφησε μεγάλες εμπειρίες αντίδρασης και τον τρόπο που ο αέρας άλλαζε κατευθύνσεις. Η συνεργασία με την Πυροσβεστική και την εμπειρία της δεν συζητιέται, είναι αυτονόητη, όπως και με Τροχαία και Αστυνομία».

Να ενημερώσουμε τέλος, ότι την ερχόμενη Τετάρτη και ώρα 12.00, θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, μια μεγάλη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Δράμας με την παρουσία όλων των φορέων.