Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Γούναρης
Τι συμβαίνει με το Τμήμα
Αγροτικής Βιοτεχνολογίας
και Οινολογίας στη Δράμα;
Η συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αγοραστεί εξοπλισμός μόνο για την Οινολογία και όχι για τη Βιοτεχνολογία
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ σημαντικό ποσό 125.000 ευρώ, αναμένεται να ενισχυθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από 15 μέρες περίπου, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία, ότι το ποσό αυτό χρειάζεται για να αγοραστεί εργαστηριακός εξοπλισμός, αποκλειστικά για την Οινολογία και όχι για τη Βιοτεχνολογία.
Αυτό σημειώνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Γούναρης, ο οποίος μας λέει ότι στη συνέλευση μειοψήφησε, ενώ η πρότασή τους ήταν να αγοραστεί εξοπλισμός για τη μοριακή βιολογία.
«Είναι Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και η πρόταση μου ήταν να αγοραστεί εξοπλισμός για τη Βιοτεχνολογία. Παρ’ όλα μειοψήφησα», μας λέει ο κ. Γούναρης. «Εγώ προσπαθώ να προωθήσω τη Βιοτεχνολογία και βρίσκω εμπόδια», μας λέει ο ίδιος.
Στο μεταξύ, η πρόταση αυτή της συνέλευσης του Τμήματος, έχει σταλεί στο ΔΙΠΑΕ, το οποίο θα προωθήσει τα αιτήματα του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια και κάθε Τμήμα θα χρηματοδοτηθεί για τα όργανα που έχει ζητήσει.
Ένα καλό Τμήμα
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γούναρης, σημειώνει ότι τελικά σήμερα, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και σε γενικότερο επίπεδο δεν έχει επηρεαστεί από τη βάση εισαγωγής για την εισαγωγή νέων φοιτητών. Όπως μάλιστα υποστηρίζει, «πέρσι είχαμε 60 νέους φοιτητές, ενώ φέτος ήρθαν 59 νέοι φοιτητές. Και αυτό είναι το μέγιστο, που το Τμήμα μας μπορεί να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά».
Όπως μας λέει, «το Τμήμα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν 2-3 χρόνια. Διαμορφώνεται πλέον σαν κανονικό πανεπιστημιακό τμήμα. Έχουν προσληφθεί 3 μόνιμοι καθηγητές, σύνολον 4 με τον πρόεδρο του τμήματος και ένα επιπλέον μέλος γραμματειακού προσωπικού. Έχουν διαμορφωθεί κανονισμοί λειτουργίας και οδηγός σπουδών, νέα ιστοσελίδα και υποβάλλονται κανονικές ετήσιες εκθέσεις ποιότητας και προόδου».
Αναφορικά με τον εξοπλισμό, μας λέει ότι «ήρθε νέος εξοπλισμός και προβλέπεται και άλλος σε επιστημονικά όργανα μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, όπως και επιπλέον εξοπλισμός με το ποσό των 125.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ».
Η επέκταση στη Βιοτεχνολογία
Παρά την αναδιοργάνωση που έχει γίνει, η γνώμη του προέδρου του τμήματος, καθηγητού μοριακής βιολογίας κ. Γούναρη, είναι ότι «το τμήμα θα είναι δύσκολο να επιβιώσει χωρίς την επέκτασή του στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της Βιοτεχνολογίας, αγοράζοντας όργανα μοριακής βιολογίας και ότι η επιβίωσή του απλά σαν τμήμα Οινολογίας όπως στο παρελθόν είναι πολύ αμφίβολη».
Όπως μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά, «επιδιώκω την υποστήριξη και των υπολοίπων μελών της συνέλευσης του τμήματος προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία επί του παρόντος, τουλάχιστον αυτή των εξωτερικών μελών, δεν φαίνεται να υπάρχει».
Σε άλλο σημείο μάλιστα ο κ. Γούναρης, τονίζει ότι «έστειλε ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ την πρότασή του προς την υπουργό Παιδείας για τα διάφορα Τμήματα και στην πρότασή του για το Τμήμα μας, υπήρχαν γνώμες από το Δ.Σ. που ενσωματώθηκαν και αφορούν μόνο την Οινολογία. Δεν τους ενδιαφέρει η Βιοτεχνολογία και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί τους ενοχλεί τόσο πολύ;»