Δηλώσεις του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας στον «Π.Τ.»
Η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε και
στη Δράμα με καθηγητές να παραδίδουν
μαθήματα εξ αποστάσεως
► Ό,τι δεν μπορούσε να γίνει τόσα χρόνια έγινε σε πέντε μέρες!!!
Του Θανάση Πολυμένη
Ο,ΤΙ ΔΕΝ μπορούσε να λειτουργήσει τόσα χρόνια, όσον αφορά το σύστημα της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης εξ αποστάσεως, λειτουργεί ήδη από χθες. Τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι πλέον μια πραγματικότητα και ο κάθε μαθητής της Γ΄ Τάξης Λυκείου, μπορεί πλέον να τα παρακολουθήσει από το σπίτι του, με τον καθηγητή να μεταδίδει το μάθημα επίσης από το σπίτι του.
Πλέον, σε 16 Νομούς της Ελλάδας, μαζί και η Δράμα, ξεκίνησαν από χθες μαθήματα εξ αποστάσεως, για μαθητές της Γ΄ Τάξης Λυκείου, προκειμένου να μην χάσουν την επαφή τους με τα μαθήματα.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Κιουλάνης, μας εξήγησε ότι ήδη την Τρίτη 17 Μαρτίου, έγινε η πρώτη τηλεδιάσκεψη των διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως, με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τους τεχνικούς που εξήγησαν το πώς θα λειτουργεί το σύστημα.
Όπως μας είπε ο κ. Κιουλάνης, έγινε ενημέρωση για το πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση των μαθητών και ήδη από χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου, ξεκίνησε να δουλεύει το σύστημα. «Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι προς το παρόν μόνο τα Λύκεια και για τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών. Στη Δράμα έχουμε 17 Λύκεια τα οποία ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει μαθήματα».
Όπως είπε ο κ. Κιουλάνης, αρχικά τα μαθήματα γίνονται live – σε πραγματικό χρόνο μετάδοσης δηλαδή. «Κάθε καθηγητής δημιουργεί μια εικονική τάξη και κάνουν κανονικά μάθημα».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης με την υπουργό Παιδείας, «η κα. Κεραμέως επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει όλη η διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ οι τεχνικοί εξήγησαν στους εκπαιδευτικούς για το πώς θα στήνεται το μάθημα και πώς θα γίνεται η όλη διαδικασία. Στην κατάσταση της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε, είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει τους μαθητές να μην χάσουν την επαφή τους με τα μαθήματα. Αν και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική διδασκαλία, σε κάθε περίπτωση, με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι ένα σημαντικό βήμα. Και επίσης, θεωρούμε σημαντικό το ότι βάλαμε τη Δράμα στην πρώτη αυτή φάση ώστε να μην χαθούν ώρες για τα παιδιά».
Ερωτώμενος για το ποσοστό συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση, ο κ. Κιουλάνης σημειώνει ότι «ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από καθηγητές να συμμετέχουν στα μαθήματα εξ αποστάσεως. Σε πρώτη φάση, από τα 17 Λύκεια του Νομού Δράμας, το λιγότερο δήλωσαν 2-3 και το περισσότερο 5-6 καθηγητές που κάνουν πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Πρόκειται για μία πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που την προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας, μπαίνει ο καθηγητής που θέλει να κάνει ένα μάθημα και δημιουργεί μια ηλεκτρονική τάξη. Εκεί, καλεί τους μαθητές που είχε στο τμήμα του, εγγράφονται στην πλατφόρμα και έτσι δημιουργείται ένα μάθημα. Οπότε δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν καθημερινά και να γίνεται το μάθημα. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες όπως να ανεβάσει ο καθηγητής αρχεία και να τα πάρουν οι μαθητές».
Στη διαπίστωση ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε σε χρόνο μηδέν εξαιτίας της κατάστασης και τόσα χρόνια δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, ο κ. Κιουλάνης διαπιστώνει το ίδιο με τη σειρά του λέγοντας: «Αν ως πολιτεία είχαμε οργανωθεί και είχαμε ήδη στήσει πλατφόρμες και υπήρχε και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, τώρα θα είχε γίνει αυτή η μετάβαση πιο ομαλά. Δεν ήμασταν έτοιμοι, αλλά και πάλι είναι πολύ σημαντικό που όχι μόνο η πλατφόρμα, αλλά και το ότι μπήκε και η Δράμα από την πρώτη φάση και ότι ήδη έχουν δηλώσει αρκετοί καθηγητές».