Home > νέα > Τιμήθηκαν στη Δράμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Λατσίσταλη σε αριθμούς Ελλήνων κατά την περίοδο εκείνη

Τιμήθηκαν στη Δράμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Λατσίσταλη σε αριθμούς Ελλήνων κατά την περίοδο εκείνη

Στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής Δράμας

Τιμήθηκαν στη Δράμα

τα 100 χρόνια

από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Λατσίσταλη σε αριθμούς Ελλήνων κατά την περίοδο εκείνη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ τελετή που έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», τιμήθηκαν φέτος τα 100 χρόνια στο χώρο του Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής, που βρίσκεται απέναντι από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Δράμας στο τέρμα της οδού Βενιζέλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας και τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, ενώ παρέστηκαν σ’ αυτήν, οι βουλευτές Δράμας κ. Μπλούχος, ο κ. Ξανθόπουλος και η κα. Κεφαλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, η εκπρόσωπος του δημάρχου Δράμας κα. Τόλιου, εκπρόσωποι φορέων της Δράμας και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ομιλία για το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου κ. Λατσίσταλης, ακολούθησε απαγγελία ποιήματος, ενώ χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε χαρακτηριστικά τραγούδια.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και το Δήμο Δράμας καθώς και από τους εκπροσώπους των φορέων και τις στρατιωτικές αρχές της πόλης. Τέλος, όλοι μαζί κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομου που βρίσκεται απέναντι από το Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Κατά την εκφώνηση της ομιλίας του ο κ. Λατσίσταλης ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Φόρος τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και έμειναν στα άγια χώματα αιώνιοι φύλακες, των ιερών και οσίων του γένους, αφήνοντας εκεί την τελευταία τους πνοή με τον πιο ειδεχθή και βίαιο τρόπο, αλλά και όσους κατάφεραν και έφτασαν εδώ κυνηγημένοι και ρακένδυτοι αφήνοντας πίσω τις ψυχές τους. Μετρώντας παιδιά, γονείς και αδέρφια που άφησαν εκεί στα άγια χώμα και στο δρόμο της προσφυγιάς.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά σ’ αυτό το μνημείο, ο αδυσώπητος χρόνος μπορεί να στέγνωσε τα δάκρυά μας, δεν στέγνωσε όμως και ούτε μπορεί να στεγνώσει την καρδιά και τη μνήμη μας, που θα ταξιδεύουν πάντα από παππού σε εγγονό και από γιαγιά σε κόρη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά: «Πολεμώντας τη λήθη της Μικρασιατικής ιδέας που κάποιοι ήθελαν να ξεθωριάσει σήμερα συνεχίζει η δεύτερη και η τρίτη γενιά, ακολουθώντας η τέταρτη και η πέμπτη. Γιατί όλα τα άκουσαν απ’ αυτούς που κατάφεραν να γλυτώσουν και να αναγεννηθούν στη νέα πατρίδα τους και τώρα τα θυμούνται και κάνουν το χρέος τους».

Αναφερόμενος επίσης σε αριθμούς ο κ. Λατσίσταλης, είπε: «Ενάμιση εκατομμύριο εδώ, ενάμιση εκατομμύριο εκεί. Η Ιστορία ξέρει να γράφει, αλλά δεν έχει γομολάστιχα να σβήνει. Σε υπόμνημα που κατέθεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Διάσκεψη των Παρισίων, με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιγράφεται ότι στη Μικρά Ασία τότε, υπήρχαν 1.694.000  Έλληνες Χριστιανοί. Στη Θράκη και την Κωνσταντινούπολη άλλοι 371.000, στην περιοχή Τραπεζούντας στον Πόντο 350.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο με την τότε απογραφή περίπου 2.850.000 ψυχές. Οι ίδιοι οι Οθωμανοί στην απογραφή προ του 2015, καταγράφουν 2.600.000 ψυχές Χριστιανών, εκτός των Θρακών και των Ποντίων από τις περιοχές του Καυκάσου. Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα και τις 5.000 αξιωματικούς που άφησαν τη ζωή τους στα άγια χώμα και τις 10.000 τραυματίες του στρατού μας».