Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Την 4η θέση κατέκτησε το Δημοτικό
σχολείο Κ. Νευροκοπίου με ένα αυτόνομο
θερμοκήπιο στον πλανήτη Άρη
Οι 10 πρώτες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν στον Διεθνή Διαγωνισμό
ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε1΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, καθώς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, κατέκτησαν την 4η θέση.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την επιβίωση στον πλανήτη Άρη. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου κάλεσαν τη NASA να έρθει να πάρει ιδέες και κατέκτησαν την 4η θέση μεταξύ 56 ομάδων στην κατηγορία τους.
Οι 10 πρώτες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν στον Διεθνή Διαγωνισμό στις αρχές του επόμενου μήνα και πλέον τα παιδιά του Νευροκοπίου βρίσκονται στο επίκεντρο της καινοτομίας σε έναν διαγωνισμό που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.
Όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός κα. Ζωή Οικονομίδου, «οι μαθητές/τριες από την ακριτική περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, μόλις 15 χλμ. από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και πιο συγκεκριμένα από το Ε’1 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου, ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της STEM εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Ο Αχιλλέας, ο Βασίλης, ο Δημήτρης Τσερ., η Ελένη, ο Ματθαίος και ο Στέφανος, τα “Acritakia on Mars “, ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν την τάξη, και το σχολείο κατ’ επέκταση, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2025, που διοργανώνει ο STEM Education, και το έκαναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!»
Το αυτόνομο θερμοκήπιο
Με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ζωής Οικονομίδου και της πληροφορικού Αγγελικής Κωνσταντινίδου, τα παιδιά μελέτησαν τις ανάγκες των φυτών, φύτεψαν, παρατήρησαν και κατέγραψαν πώς αναπτύσσονται σε διαφορετικές συνθήκες, επιλέγοντας τελικά τα καταλληλότερα φυτά για καλλιέργεια στον Άρη.
Διερεύνησαν τη λειτουργία του θερμοκηπίου και κατασκεύασαν το δικό τους με απλά υλικά. Ενώ τα “Acritakia on Mars” μελέτησαν πρόσθετες ώρες προγραμματισμό και χρησιμοποιώντας Micro:bit και Arduino, μετέτρεψαν το θερμοκήπιο σε αυτόνομο: φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα, βραχίονας με ανακλαστήρες που ανυψώνεται όταν οι συνθήκες το απαιτούν και μίνι “κλιματιστικό”, όπου ανοιγοκλείνει την πόρτα του και ενεργοποιεί τον κινητήρα, ώστε να διατηρείται σταθερό το περιβάλλον ενισχύοντας τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Και όλα αυτά για να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τροφή στον πλανήτη Άρη;
Η ομάδα ανέλαβε επίσης πλήρως την προώθηση του έργου τους μέσω της δημιουργίας λογότυπου, αφίσας, infographic, παρουσίασης και video!
Μετά την κατάκτηση της 1ης θέσης στον Περιφερειακό Διαγωνισμό STEM 2025 στην Αλεξανδρούπολη, τα παιδιά κατάφεραν και κατέκτησαν την 4η θέση και το 1ο Ασημένιο Βραβείο στον Τελικό (Λάρισα, 23 Μαρτίου 2025) και η εξασφάλιση συμμετοχής και στον Διεθνή Διαγωνισμό, ήρθαν να επισφραγίσουν την τεράστια επιτυχία των παιδιών!!