Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.
Την άμεση στήριξη του ελληνικού
μαρμάρου ζητάει ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.
Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης σε έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς κλάδους που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ).
Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ, κα. Τζούλη Χαϊδά, ζητά την κατάρτιση μιας στοχευμένης στρατηγικής για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου η οποία θα βασίζεται σε πέντε άξονες: Την ενδυνάμωση των εξαγωγών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης, την επιδότηση της καινοτομίας & πράσινης ανάπτυξης, καθώς επίσης και την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των Λατομείων Μαρμάρου που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και αναστέλλει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου η οποία θα είχε τεράστια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και θα μεταφραζόταν σε νέες θέσεις εργασίας.
Σε πρώτη φάση, τίθεται αναγκαία μια άμεση συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου και της πολιτικής ηγεσίας στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, αλλά παρουσίαση και των προτάσεων για τις κυβερνητικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν.
Παράλληλα, η κα. Χαϊδά αιτείται της προώθησης των σχετικών προτάσεων στην επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά και μέριμνας για την δέσμευση των ανάλογων κονδυλίων από τα συνολικά 72 δις ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις.
Αυτή τη στιγμή ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. αριθμεί ως μέλη 58 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας Ελληνικού Μαρμάρου στο σύνολο της χώρας, εκπροσωπώντας έτσι το 85% των πωλήσεων ενός εξωστρεφούς κλάδου του οποίου η συνολική συνεισφορά στην Ελληνική Οικονομία αποτιμάται σε 1,27 δισ., διατηρώντας σε άμεση απασχόληση 6.130 θέσεις εργασίας, και σε έμμεση 17.796 θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε 1 € προϊόν μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την Ελληνική οικονομία είναι 2,19 €.
Σημειώνεται δε ότι το ελληνικό μάρμαρο, με το οποίο κοσμούνται εμβληματικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα σε όλο τον κόσμο, έχει παρουσία σε 120 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στο top 4 παγκοσμίως.
Αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ, κα. Τζούλης Χαϊδά:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τις προεκλογικές σας δηλώσεις αναφορικά με το ότι «Το Ελληνικό Μάρμαρο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας», καθώς και την δήλωσή σας ότι τοποθετείστε «Υπέρ της αξιοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης του Ελληνικού μαρμάρου».
Πριν αναφέρουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, θα θέλαμε συνοπτικά να περιγράψουμε την μέχρι σήμερα συνεργασία μας με την κυβέρνηση:
α) ΥΠ.ΑΝ: έγινε δεκτό το χρόνιο και αιτιολογημένο αίτημα του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. περι ένταξης του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη εισάγοντας το άρθρο. 3, παρ. 1 Ν. 4635/2019. Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας για το ανωτέρω.
Β) ΥΠ.ΕΝ: ακόμη δεν έχει γίνει δεκτή καμία από της προτάσεις μας όπως αυτές προκύπτουν από το Χρονοδιάγραμμα Εξέλιξης της συνεργασίας του Συνδέσμου με την ηγεσία και τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου (συν.5),
γ) ΥΠ.ΕΞ: Οι επαφές μας με στελέχη του Εnterprise Greece πριν την πανδημία και η εξέλιξη αυτής δεν επέτρεψε την συνάντηση και την συζήτηση γύρω από την προβολή και προώθηση του Ελληνικού Μαρμάρου.
Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει τους τελευταίους έξι μήνες μια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση, την οποία χειρίζεστε άριστα και σας ευχαριστούμε για αυτό, θα ζητούσαμε ωστόσο να στρέψετε την προσοχή σας στο Ελληνικό μάρμαρο (11ο εξαγώγιμο Ελληνικό Προϊόν) και την μελλοντική ανάπτυξη αυτού στην μετά την πανδημία εποχή. Για αυτήν την συζήτηση, η οποία φιλοδοξούμε ν’ ανοίξει μεταξύ της Πολιτείας και του ελληνικού κλάδου μαρμάρου, ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. σε συνεργασία με την ICAP εκτίμησε την επίδραση της πανδημίας στον κλάδο μας καθώς και την επίδρασή της σε όλους τους συνδεδεμένους κλάδους στην Ελληνική οικονομία. Παράλληλα, μελετήθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά και προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες για την ανάκαμψη των εξαγωγών Ελληνικού Μαρμάρου πλήρως ευθυγραμισμένες με την ενδιάμεση έκθεση με τίτλο «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» της επιτροπής Πισσαρίδη.
Την τελευταία δεκαετία παρά τη ύφεση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα, ο κλάδος μας τριπλασίασε τις εξαγωγές και την συνεισφορά του στην Ελληνική Οικονομία, την δε τριετία 2016 – 2018 ο κλάδος μας επένδυε κατά μ.ο. σχεδόν το 10% των πωλήσεων καλύπτοντας έτσι το 3,5 % των επενδύσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας. Δέον είναι να σημειωθεί ότι το μερίδιο του ελληνικού κλάδου μαρμάρου επί της εθνικής βιομηχανίας είναι 1%. Η στήριξη του κλάδου στην εποχή της πανδημίας εκτός από ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις μπορεί να εξελιχθεί και σε μία πολύ αποδοτική επένδυση για το Ελληνικό Κράτος και την Ελληνική Οικονομία, συμβάλλοντας άμεσα στην ανάκαμψη της».