Με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Την ανανέωση της 8μηνης σύμβασης
ζητούν οι εργαζόμενοι στο κέντρο
υποδοχής προσφύγων της Δράμας
► Την επόμενη Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΗΝ έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου και από την πρώτη ακόμα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, οι εργαζόμενοι του Γ΄ Κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίηση, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές Προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας, ζητούν την ανανέωση των συμβάσεών τους.
Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Δράμας, με επιστολή που απέστειλαν στο δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, στους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, κατέθεσαν αίτημα προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, για ανανέωση της οκτάμηνης σύμβασης.
Επειδή όμως η ειδική συνεδρίαση του σώματος την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου περιελάμβανε μόνο εκλογή προεδρείου του σώματος και εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το θέμα δεν συζητήθηκε.
Ο «Πρωινός Τύπος», είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει συζήτηση για το θέμα την επόμενη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε συνεδρίαση του σώματος και θα παρθεί ανάλογη απόφαση.
Ο Δήμος γνωμοδοτεί
Θα πρέπει να γίνει γνωστό, ότι ο Δήμος μπορεί μόνο να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της παράτασης της 8μηνης σύμβασης των εργαζομένων στη συγκεκριμένη δομή και όχι να την αποφασίσει από μόνος του, διότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το Δήμο Δράμας.
Η επέκταση του προγράμματος
Στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, οι εργαζόμενοι του Γ΄ Κύκλου στις παραπάνω δομές, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι, «μετά από αρκετά χρόνια αναγκαστικής ανεργίας και μεγάλης προσπάθειας για εύρεση εργασίας και αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προσληφθήκαμε στο ανωτέρω πρόγραμμα με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ».
Όπως επισημαίνουν παρακάτω, «με τις αυξημένες ροές των προσφύγων αυτή τη χρονική περίοδο, είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί ο όγκος εργασίας με τους ελάχιστους υπαλλήλους που διαθέτει η δομή. Ωστόσο, μετά το πέρας του οκταμήνου και τη λήξη των συμβάσεων μας, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, θα βρεθούμε πάλι στην ανεργία, ενώ η υπηρεσία που μας απασχολεί θα υπολειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ομαλή και σωστή λειτουργία του Κέντρου».
Με δεδομένο ότι η σχετική νομοθεσία επιτρέπει την ανανέωση και επέκταση του προγράμματος, και με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν, ο Β΄ κύκλος του ίδιου προγράμματος μετά το πέρας της οκτάμηνης σύμβασης του αρχικού προγράμματος, ανανεώθηκε η σύμβασή τους για άλλους οκτώ μήνες με την μορφή τεσσάρων διμήνων και αργότερα ακόμα μία ανανέωση οκτάμηνης σύμβασης επανατοποθέτησης με διακοπή ενός μηνός, δηλαδή συνολικά 24 μήνες διάρκειας, ζητούν την επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος με ανανέωση της οκτάμηνης σύμβασης, «λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική συνεισφορά μας στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας».
Οι εργαζόμενοι, τονίζουν ακόμα ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν εργασιακό χώρο με δύσκολες συνθήκες δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό με αποτέλεσμα να έχουμε προάγει το ΚΥΤ Δράμας σε ένα από τα πιο εύρυθμα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας της χώρας μας, ώστε να έχουμε και ίση μεταχείριση έναντι του προηγούμενου κύκλου προγράμματος, αλλά και να επισημάνουμε την αδικία που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ σε σχέση με τον Β΄ Κύκλο όσον αφορά την αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας».
Στο τέλος της επιστολής, ζητούν από το δήμαρχο Δράμας «να θέσει το θέμα υπό συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ψηφίσει υπέρ (…) καθώς η ανεργία αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων σταθερής εργασίας και προσδοκούμε στη θετική ανταπόκριση στο φλέγον για εμάς ζήτημα της επέκτασης της χρονικής διάρκειας του προγράμματος».