Home > Νέα > Την αντίδρασή τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα εκφράζουν κάτοικοι της Μικρόπολης Συστάθηκε Επιτροπή ματαίωσης των σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο

Την αντίδρασή τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα εκφράζουν κάτοικοι της Μικρόπολης Συστάθηκε Επιτροπή ματαίωσης των σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο

Την αντίδρασή τους

σε φωτοβολταϊκά πάρκα

εκφράζουν κάτοικοι της Μικρόπολης

Συστάθηκε Επιτροπή ματαίωσης των σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο

 

 

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίδρασή τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων στην περιοχή της Μικρόπολης Προσοτσάνης στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο, εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής.

Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση στις 21 Αυγούστου – όπως αναφέρει μια σχετική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί – και συνεδρίασε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μικρόπολης.

Όπως είναι ήδη γνωστό και όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, ήδη «από το 2021 στη Βόρεια πλευρά της Μικρόπολης στα όρια του Μενοικίου με το Φαλακρό όρος, στο πέρασμα προς το Πανόραμα (παλαιό Καλαπότι) μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εγκατέστησε γιγαντιαίο σύστημα Α.Π.Ε. με Φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, κτιριακές εγκαταστάσεις διασύνδεσης και σύστημα δικτύου με πυλώνες εναέριας μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο βίαιος τρόπος εγκατάστασης του έργου αυτού, η μεγάλη έκταση την οποία κατέλαβε και η εκτεταμένη σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση που έγινε, επέφεραν μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Η αλλαγή χρήσης της έκτασης προς οικονομικό όφελος ιδιωτικής εταιρείας από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα του γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αντισταθμιστικά οφέλη».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί, «νέες ιδιωτικές εταιρείες συστημάτων ΑΠΕ έχουν εισηγηθεί στη ΡΑΕ για λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων και βαδίζουν σταδιακά στην υποβολή μελετών για απόκτηση αδειών εγκατάστασης μεγάλου Αιολικού Πεδίου στο δυτικό Μενοίκιο στα όρια της Τ.Κ. Μικρόπολης με τον Ν. Σερρών εντός της Προστατευόμενης NATURA 2000 περιοχής «Κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου»

Άλλη ιδιωτική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει πρόταση για δέσμευση ολόκληρου το οροπεδίου της Καλλίπολης στη νότια πλευρά εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης. Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων ακριβώς στην κορυφή, του σημαντικού για την περιοχή αισθητικού Δάσους με τις “Αιωνόβιες Καστανιές” εντός της Προστατευόμενης, NATURA 2000 περιοχής, με την ονομασία «Κορυφές Μενοικίου Όρους».

Αναφέρουν ακόμα ότι, «στην κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, ένα μικρής ισχύος ιδιωτικό φράγμα, με μη συμβατό τρόπο, εκμεταλλευόμενο κάποιο τέχνασμα διαχείρισης όδευσης των νερών του αρδευτικού δικτύου του κάμπου, επιτυγχάνει υδατόπτωση και παραγωγή ηλ. ενέργειας. Τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος είναι άγνωστα, μη δημοσιοποιημένα. Σε περιόδους ανομβρίας οι ιδιώτες διαχειριστές του φράγματος αυτού δεν ελέγχονται για τις ποσότητες των υδάτων που πρέπει να διοχετεύουν στο βασικό ίχνος του Αγγίτη ποταμού, για την διατήρηση των οικοσυστημάτων σε μήκος 10 χιλιομέτρων από την έξοδο των πηγών του ποταμού».

Η Επιτροπή, αναλύοντας τα προβλήματα, προτείνει μεταξύ άλλων «την ματαίωση της έκδοσης αδειών – αποφάσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΕΑΕ) που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από την ανεξάρτητη αρχή για λογαριασμό της εταιρείας Magna Energeia με αυθαίρετο τρόπο χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για έκδοση σχετικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και αποθήκευσης ενέργειας στο Οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο όρος εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης Δράμας του Δ. Προσοτσάνης».