Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στον «Π.Τ.»
Την αντίθεσή του για δεύτερη
λαϊκή με εμπόρους εκφράζει
ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας
Κύρτσης: «Συμφωνούμε μόνο σε μια αγορά αποκλειστικά με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΤΟΝΟ θέμα έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Δράμας, με το ζήτημα της αγοράς παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου. Ήδη, σε ξεχωριστό ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο του «Π.Τ.» σήμερα, γίνεται εκτενής αναφορά για το τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.
Στη συζήτηση αυτή, ένα από τα ζητήματα που τίθενται, είναι αν ο Δήμος Δράμας, έχει το δικαίωμα να συστήσει μια δεύτερη λαϊκή στην πόλη της Δράμας, εκτός απ’ αυτήν της Πέμπτης στην οδό Χελμού.
Αυτό που έχει δικαίωμα να κάνει ο Δήμος Δράμας, είναι να συστήσει μια πρότυπη λαϊκή αγορά, η οποία θα πρέπει να τηρεί απόλυτα κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τις υποδομές και με τη νομοθεσία να ορίζει ότι, θα πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτήν ισόποσα, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και μικροπωλητές εμπορικών ειδών. Αν δηλαδή συμμετέχουν για παράδειγμα 120 παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να συμμετέχουν άλλοι τόσοι ακριβώς έμποροι μικροπωλητές. Η μοιρασιά θα πρέπει να γίνει κατά 50% από τις δύο παραπάνω γενικές κατηγορίες.
Όσον αφορά τη λαϊκή αγορά μόνο παραγωγών, όπως είναι γνωστό σε όλους και κυρίως στους παραγωγούς, αυτό που προέχει, είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αγορά παραγωγών από την κυβέρνηση. Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, εφόσον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.
Κύρτσης: Όχι σε δεύτερη λαϊκή με εμπόρους μικροπωλητές
Η αλήθεια είναι ότι, οι μικροπωλητές έμποροι της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης, θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια δεύτερη λαϊκή αγορά στην οποία να μπορούν να συμμετέχουν. Και ειδικότερα σ’ αυτή του Σαββάτου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνεται όλη αυτή η ιστορία, είναι κι αυτός.
Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτή η πρόταση για μια δεύτερη λαϊκή αγορά στην οποία θα συμμετέχουν μικροπωλητές με εμπορικά είδη, βρίσκει κάθετο αντίθετο το σύνολο του εμπορικού κόσμου, τους καταστηματάρχες και τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας.
Στο πλαίσιο της όλη περίεργης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Κύρτση, προκειμένου να μας εκφράσει την άποψη του Συλλόγου.
Ο κ. Κύρτσης, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, παρακολουθούν τις εξελίξεις που τρέχουν αυτή την ώρα σχετικά με το θέμα.
Απαντώντας το πώς βλέπει τις εξελίξεις ο κ. Κύρτσης, σημείωσε αρχικά ότι, «εμείς συμφωνούμε και δεχόμαστε ότι το Σάββατο γίνεται η λαϊκή των παραγωγών, αλλά διαμηνύουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση, μόνο παραγωγών. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία των περιπτώσεων να προστεθούν και μικροπωλητές και να δημιουργηθεί μια δεύτερη λαϊκή, γιατί η αγορά της Δράμας δεν το σηκώνει αυτό».
«Υπάρχουν καταστήματα στην πόλη…»
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κύρτσης, «αν είναι η Δράμα να έχει δύο λαϊκές, τρεις, τέσσερις και πέντε, υπάρχουν πολλά καταστήματα στην πόλη που μπορούν να πάνε αυτοί που θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ας νοικιάσουν ένα κατάστημα όπως εμείς και να κάνουν μια στεγασμένη επιχείρηση».
Επανέλαβε επίσης χαρακτηριστικά: «Ξεκαθαρίζω ότι, εμείς θέλουμε μια λαϊκή μόνο παραγωγών και όχι μικροπωλητών με εμπορικά είδη. Η αγορά και το αγοραστικό κοινό της Δράμας, δεν σηκώνει δύο λαϊκές αγορές. Να πάνε να ενοικιάσουν από τα ανοίκιαστα μαγαζιά στην πόλη. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε δύο λαϊκές με προϊόντα που έχουν να κάνουν με το εμπόριο και ειδικά τα βιομηχανικά».
Ερωτώμενος αν σκέφτεται ο Σύλλογος να προσφύγει κάπου, σε κάποιο φορέα, ο κ. Κύρτσης: «Είμαστε εταίροι του Δήμου και αυτή τη στιγμή δεν καλεστήκαμε πουθενά, δεν έχουμε καμιά πρόσκληση και δεν έχουμε ενημερωθεί. Άρα, ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει χωρίς τη δική μας γνώση, χωρίς να έχουμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, το οποίο καθιστά πρόβλημα εφόσον παίρνονται αποφάσεις».
Συμπλήρωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «το να προσφύγουμε δικαστικά και νομικά προς κάθε κατεύθυνση αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος, μιας και έχουν αποφασίσει ότι θα είναι μόνο παραγωγοί. Καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να βγάζουν τα προϊόντα τους καθώς χαλάνε, και εμείς συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτό, ώστε να τα πουλήσουν το Σάββατο για να μην καταστραφούν. Σ’ αυτό μόνο συμφωνούμε».