Home > νέα > Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν οι Δήμοι της ΑΜΘ για το τέλος ταφής των απορριμμάτων Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν οι Δήμοι της ΑΜΘ για το τέλος ταφής των απορριμμάτων Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Σε καλό δρόμο η κατασκευή της ΜΕΒΑ & το ΚΔΑΥ Δράμας

Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν

οι Δήμοι της ΑΜΘ για το τέλος

ταφής των απορριμμάτων

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ σε διάφορες περιοχές και Δήμους της χώρας υπάρχει γενικότερα μια αναστάτωση αναφορικά με τα τέλη ταφής απορριμμάτων, στην περιοχή των Δήμων που ελέγχει η ΔΙΑΑΜΑΘ, οι Δήμοι δεν έχουν αντιδράσει.

Το θέμα με τα τέλη ταφής στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –Θράκης, έχει ήδη περάσει από τα τέλη του 2024 και οι Δήμοι δεν έχουν εκδηλώσει γενικά αντιδράσεις.

Παρ’ όλα αυτά, εκκρεμεί ένα κεντρικό ζήτημα σχετικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων. Για να γίνει κατανοητό, οι Δήμοι πληρώνουν στη ΔΙΑΑΜΑΘ την ετήσια εισφορά τους, η οποία πηγαίνει προς ανάλογες επενδύσεις από τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Παρ’ όλα αυτά, το Νοέμβριο 2024 η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο καταβολής των εισφορών, με τις πληρωμές να πρέπει να πραγματοποιούνται σε μηνιαία αντί τριμηναία βάση.

Το τέλος ταφής είναι οριζόντιο και ισχύει για όλη της χώρα και επιβάλλεται ανάλογα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που οι Δήμοι οδηγούν σε υγειονομική ταφή και η νομοθεσία προβλέπει σταδιακή αύξηση του κόστους ανά τόνο. Παλαιότερα ήταν στα 20 ευρώ ανά τόνο, σήμερα είναι στα 37 ευρώ και μέχρι το 2027 προβλέπεται να φτάσει στα 55 ευρώ τον τόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν εναντιωθεί και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω του συλλογικού οργάνου την ΚΕΔΕ και από εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση.

Παπαδόπουλος: Στην ευχέρεια του Δήμου

Το θέμα αυτό, ο Δήμος Δράμας το είχε ήδη περάσει στα τέλη του 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που επισημαίνει και ο δήμαρχος Δράμας αλλά και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον «Π.Τ.»

Όπως σημειώνει, «την τιμολογιακή πολιτική εμείς την περάσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό που είχαμε στείλει σε όλους τους Δήμους (σ.σ. ως ΔΙΑΑΜΑΘ), ήταν ότι μπορούν να καταβάλουν τα ποσά αυτά, είτε με εισφορά το τέλος ταφής, είτε χωρίς. Αυτό επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε Δήμου, ώστε να πάρουν απόφαση οι Δήμοι και να καταβάλουν το ένα ποσό ή το άλλο.

Αν για το τέλος ταφής βγει απόφαση να γίνει υποχρεωτικό, αυτοί που το κατέθεσαν, καλώς. Διαφορετικά όσοι δεν το κατέθεσαν, τότε θα πρέπει να το καταθέσουν από την ημέρα εκείνη και μετά».

Ερωτώμενος σχετικά με τις αντιδράσεις των Δήμων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, «σύσσωμη η ΚΕΔΕ απάντησε στο Υπουργείο και έχουμε ήδη κάνει προσφυγή και ως ΔΙΑΑΜΑΘ, ενώ έχουμε συνηγορήσει και ως Δήμος Δράμας, υπέρ του να μην καταθέσουμε το τέλος ταφής. Διεκδικούμε την απαλλαγή των Δήμων ως ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ έκανε την προσφυγή – δεν μπορεί να κάνει κάθε Δήμος μεμονωμένα, αλλά το συλλογικό μας όργανο – και απλά αυτή την ώρα είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, όσον αφορά την απόφαση που θα βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Τον άλλο μήνα η σύμβαση για τη ΜΕΒΑ

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασία Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δράμας, σημείωσε ότι «προχωράει και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του έργου. Θεωρώ ότι το αργότερο τον άλλη μήνα, θα υπογραφεί η σύμβαση με το δεύτερο ανάδοχο στη σειρά, ώστε να ξεκινήσει η σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΑΜΑΘ και του αναδόχου για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας».

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει καλύψει επανειλημμένως την εξέλιξη του σημαντικού θέματος μέσα στο 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για την επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων (τρόφιμα και ρεύμα του καφέ κάδου) και την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος υψηλής ποιότητας.

Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, τα οργανικά απόβλητα θα συγκεντρώνονται στον λεγόμενο καφέ κάδο, από ειδικά απορριμματοφόρα και θα κατευθύνονται για επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο Δήμος Δράμας και ο Δήμος Δοξάτου τους οποίους θα εξυπηρετεί, θα παραλάβουν ποσότητες καφέ κάδων καθώς και τα ειδικά απορριμματοφόρα για την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 5.000 τόνοι ετησίως.

Το έργο είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, παρ’ όλα αυτά ο ανάδοχος δεν μπόρεσε να συνεχίσει και το εγκατέλειψε. Πλέον, γίνεται η εκκαθάριση και μόλις ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα θα αναλάβει ο δεύτερος στη σειρά εργολάβος που είχε καταθέσει πρόταση.

Το ΚΔΑΥ Δράμας

Από τα σημαντικότερα ζητήματα, είναι η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας. Το ΚΔΑΥ είχε κλείσει γιατί είχαν επιβληθεί πρόστιμα για κάποια υπόστεγα που έπρεπε να κατασκευαστούν και δεν έγιναν.

Η δημοτική αρχή του κ. Παπαδόπουλου πέρασε το θέμα της χρηματοδότησης για την κατασκευή του και αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της εκδίκασης μιας προσφυγής που κατέθεσε εταιρεία, «η οποία δεν είχε προλάβει να καταθέσει την προσφορά της», όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας, «η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου. Εμείς το έχουμε προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει άλλο κόλλημα. Μόλις εκδικαστεί η προσφυγή θα υπογράψουμε με την ανάδοχο εταιρεία».