Ορατή και από τη Δράμα το μεσημέρι της Τρίτης
Την έκλειψη ηλίου
παρακολούθησαν χθες
μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ έκλειψη ηλίου που έγινε χθες το μεσημέρι, μπόρεσαν και παρακολούθησαν μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας.
Για την πόλη της Δράμας, η έκλειψη ξεκίνησε περί τις 12.30 και ολοκληρώθηκε στις 14.40 περίπου. Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια του καθηγητή Φυσικής κ. Παζούλη, μπόρεσαν και την παρακολούθησαν μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας.
Για το φυσικό αυτό φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παζούλης, επισημαίνοντας ότι η μερική έκλειψη ηλίου ήταν ορατή από τη Δράμα. Όπως τόνισε, «το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12.30, κορυφώθηκε στις 13.40 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 14.40 το μεσημέρι».
Ο κ. Παζούλης σημείωσε ότι «είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που συμβαίνουν και μπορούμε να παρατηρήσουμε αστρονομικά, καθώς η σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ της Γης και του ήλιου και ρίχνει τη σκιά της, οπότε έχουμε την έκλειψη ηλίου».
Μάλιστα, αναφέρθηκε ο κ. Παζούλης και στους παλαιότερους καιρούς: «Πολύ παλιά, όταν ο κόσμος δεν μπορούσε να τα εξηγήσει αυτά, η εξαφάνιση του ήλιου από τον ουρανό προκαλούσε φόβο και τρόμο. Σήμερα όμως μπορούμε και ερμηνεύουμε αυτά τα φαινόμενα. Πρόκειται για ένα αστρονομικό φαινόμενο, είναι μια στιγμή δηλαδή, που από τις κυκλικές κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τυχαίνει να ευθυγραμμιστεί η Γη, η σελήνη και ο ήλιος και έχουμε αυτό το υπέροχο θέαμα».
Προκειμένου οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας να παρατηρήσουν το φαινόμενα, ο κ. Παζούλης έστησε ένα τηλεσκόπιο με κατάλληλο φίλτρο στην αυλή του σχολείου, ενώ χρησιμοποίησαν και ειδικά γυαλιά για να δουν το φαινόμενο χωρίς μεγέθυνση. Επίσης, μέσω ενός καθρέφτη, η εικόνα της έκλειψης προβλήθηκε σε ένα σκιερό μέρος εντός του ισογείου του σχολείου ώστε να το δουν όλοι οι μαθητές. Επίσης, έκαναν και ένα κουτί με μια μικρή οπή, από την οποία έμπαινε το φως και προβαλλόταν στην άλλη πλευρά του κουτιού, το είδωλο του ήλιου. Όπως λειτουργεί και ο γνωστός μας σκοτεινός θάλαμος.
Επίσης, ο κ. Παζούλης έστησε και ένα μικρό φωτοβολταϊκό, προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να δουν τη μείωση της ενέργειας του ήλιου κατά τη διάρκεια της έκλειψης.
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αστρονομικό φαινόμενο και μάλιστα είχαν πολλές ερωτήσεις να κάνουν και απορίες να λύσουν.
Πού ήταν ορατή
Η χθεσινή έκλειψη ηλίου, στη Δράμα αλλά και στην Ελλάδα, ήταν ορατή μόνο κατά ένα μέρος, ενώ το φαινόμενο ήταν θεατό από το βόρειο ημισφαίριο στην Αφρική, στην Ασία και την Ευρώπη. Ορατή θα είναι στην Ελλάδα επίσης και το 2027.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.
Επίσης, στις 7 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.