Home > νέα > Την ένταξη της Δράμας στο σύστημα χαλαζικής προστασίας ζητάει το Επιμελητήριο Δράμας-Τα συνεχή ρεπορτάζ κάθε χρόνο από τον «Πρωινό Τύπο»

Την ένταξη της Δράμας στο σύστημα χαλαζικής προστασίας ζητάει το Επιμελητήριο Δράμας-Τα συνεχή ρεπορτάζ κάθε χρόνο από τον «Πρωινό Τύπο»

Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Την ένταξη της Δράμας στο σύστημα

χαλαζικής προστασίας

ζητάει το Επιμελητήριο Δράμας

Αν και έχουν γίνει παλαιότερα προσπάθειες από την Περιφέρεια, εντούτοις δεν έχει επιτευχθεί

Τα συνεχή ρεπορτάζ κάθε χρόνο από τον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας στο Νομό Δράμας, προσπαθεί να επαναφέρει το Επιμελητήριο Δράμας με επιστολή του προέδρου του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Μάλιστα, το θέμα έχει θίξει ουκ ολίγες φορές με δημοσιεύματα και σχετικά ρεπορτάζ, ο «Πρωινός Τύπος» τον Ιούλιο του 2020, τον Ιούνιο του 2021 με δηλώσεις του τότε αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδη.  Μάλιστα ο ίδιος, είχε θίξει το θέμα αυτό προς το ίδιο το Υπουργείο όσο και σε άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, παρ’ όλα αυτά δεν γινόταν τίποτα. Καμιά ενέργεια ώστε να προστεθούν στην εναέρια αντιχαλαζική προστασία περιοχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης όπως και η Δράμα.

Η εναέρια αντιχαλαζική προστασία εφαρμόζεται κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ χρειάζεται βέβαια και η αύξηση των κονδυλίων προκειμένου να ενταχθούν περιοχές της ΑΜΘ όπως η Δράμα.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην εναέρια αντιχαλαζική προστασία των περιοχών, όπου υπάρχουν ευαίσθητες καλλιέργειες και παραγωγές που κινδυνεύουν από την χαλαζόπτωση. Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και όλη η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει τότε ο κ. Ζιμπίδης, το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι ο ανάδοχος είχε δύο αεροπλάνα, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΑΤ θα χρειαζόταν ακόμα ένα τρίτο, προκειμένου να μπορεί να καλύψει και περιοχές της ΑΜΘ, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα καιρικά φαινόμενα. Η έδρα του αναδόχου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και μπορεί έτσι να καλύπτει περιοχές όπως τις Σέρρες, Πιερία, Πέλλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας

Στο “χορό” της διεκδίκησης για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία στην περιοχή του Νομού Δράμας, μπαίνει τώρα και το Επιμελητήριο Δράμας. Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λουκουρέντζο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ζητά την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, κυρίως για την προστασία των αμπελιών των οινοποιείων, αλλά και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, εξαιτίας της εμφάνισης συχνών & επικίνδυνων χαλαζικών φαινομένων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, η οποία κοινοποιείται και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται στο έντονο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης στην περιοχή και επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η αντιχαλαζική προστασία.

Στην αρχή της επιστολής, γίνεται λόγος για «τα έντονα και με συχνότητα φαινόμενα ισχυρών καταιγίδων με χαλαζόπτωση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις & μεγάλες ζημιές  στις αγροτικές καλλιέργειες.  Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η συχνότερη εμφάνιση αυτών των φαινομένων, μιας και η επιστημονική κοινότητα μέσα από  έρευνα ήδη έχει αποφανθεί ότι ο μόνος τρόπος πρόληψης & αντιμετώπισης των επιπτώσεων, είναι να παρθούν εγκαίρως μέτρα με την χρήση σύγχρονων μέσων & μεθόδων».

Ιδιαίτερο λόγο κάνει για την περιοχή της Π.Ε. Δράμας, η οποία «αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οινοπαραγωγό περιοχή, με μεγάλη παραγωγική & εξαγωγική δραστηριότητα υψηλής ποιότητας οίνου. Τα οινοποιεία της περιοχής έχουν επενδύσει τόσο δε υποδομές όσο και καλλιέργειες ποικιλιών αμπέλου τα οποία και κατατάσσονται στα καλύτερα της χώρας.

Η ιδιαίτερα ψηλή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την οινοποίηση των ποικιλιών αμπέλου ήδη έχει πληγεί από τα συχνά φαινόμενα χαλαζοπτώσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρος ο κλάδος του οίνου και των αποσταγμάτων στην ΠΕ Δράμας. Επιπρόσθετα η ΠΕ Δράμας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είναι σημαντικά ψηλά σε αποζημιώσεις για το χαλάζι στο σύνολο της χώρας».

Καταλήγοντας ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι επιβεβλημένο πλέον λόγω των προαναφερθέντων,  ολόκληρη η ΠΕ Δράμας να ενταχθεί στο σύστημα χαλαζοπροστασίας με Εναέρια Μέσα του ΕΛΓΑ.  Παρακαλώ να υπάρξει ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ικανοποίηση του αιτήματος μας».