Στη Δραμοινογνωσία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Την κατάργηση του φόρου στο κρασί
ανήγγειλε από τη Δράμα ο κ. Αποστόλου
Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου για Ονομασία Προστασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα κρασιά της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε αργά χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, καλεσμένος των οινοπαραγωγών του Νομού Δράμας. Ο κ. Αποστόλου συμμετείχε και χαιρέτησε στις εργασίες ημερίδας με θέμα: «Οίνοι Δράμας. Η Δράμα διεκδικεί μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα κρασιά της».
Ο κ. Αποστόλου έφτασε στη Δράμα στις 15.30 το απόγευμα, προερχόμενος από την Καβάλα όπου πριν είχε συναντήσεις με φορείς του αγροτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε μια σύντομη δήλωση για την ημερίδα των οινοπαραγωγών στην οποία θα συμμετείχε, σημείωσε ότι η εκδήλωση αναδεικνύει ιδιαίτερα τα κρασιά της Δράμας. «Ιδιαίτερα, επειδή το βασικό αίτημα είναι να πάμε σε Π.Ο.Π. για το κρασί της Δράμας, θα συζητήσουμε με τους ανθρώπους στην ημερίδα.»
Λίγα λεπτά αργότερα, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα ο κ. Αποστόλου, ανακοίνωνε τόσο την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και της κυβέρνησης, να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες των οινοπαραγωγών για Προστασία Ονομασίας Προέλευσης των οινοπαραγωγών της Δράμας.
Αναλυτικότερα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αποστόλου, φάνηκε διαβασμένος για την ιστορία της Δράμας ιδιαίτερα στον καπνό και το κρασί, καθώς είπε ότι «τον τόπο σας τον γνώρισαν από τους θρυλικούς μπασμάδες και τον θρυλικό μαύρο αετό», εννοώντας προφανώς τη ΔΟΞΑ Δράμας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Διόνυσο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κρασιά: «Εννιά σύγχρονα οινοποιεία και 5.500 στρέμματα όπου καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών και παράγονται 2.500.000 φιάλες κρασί κάθε χρόνο.»
Ο φόρος του κρασιού
Αναφερόμενος στο φόρο του κρασιού ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Το κρασί για τη χώρα μας είναι αυτή την ώρα, μια από τις αιχμές του δόρατος των εξαγωγών μας κι εμείς τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά του Υπουργείου, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες που βιώνουμε και τις πιέσεις που περνάει η χώρα μας, επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί, ο οποίος σύντομα, πριν το κλείσιμο της χρονιάς όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, θα καταργηθεί, όπως πράγματι πριν λίγες μέρες με διαβεβαίωσε και το Υπουργείο Οικονομικών.»
Ονομασία Π.Ο.Π.
Αναφερόμενος στο αίτημα για Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα κρασιά της Δράμας, ο κ. Αποστόλου είπε: «Είναι γνωστό ότι ένα αγροτικό προϊόν αποκτά υπεραξία όταν συνοδεύεται και από επίσημα ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατοχυρωμένα ως ΠΟΠ ως προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων. Το αίτημά σας να κατοχυρωθούν τα κρασιά της Δράμας ως ΠΟΠ, να ξέρετε ότι από την πλευρά του Υπουργείου θα έχει κάθε υποστήριξη και θα υπάρξει ουσιαστική και τεκμηριωμένη βοήθεια για να προχωρήσουμε.»
Ενίσχυση αμπελοπαραγωγών
Για το ζήτημα της ενίσχυσης των αμπελοπαραγωγών είπε: «Ως γενικά μέτρα ενίσχυσης των αμπελοπαραγωγών, έχουμε την Ενιαία Ενίσχυση και το Πρασίνισμα. Πέραν αυτών, εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, κατ’ εφαρμογή του κανονισμού 1308/2013, το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις, εκρίζωση, επαναφύτευση, βελτίωση τεχνικών, διαχείριση κτλ., ξεκινάει από 1.262 € το στρέμμα και φτάνει τα 1246 € το στρέμμα. Πέραν του παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και προγράμματα απορρόφησης, έρχονται να συμβάλλουν το μέγιστο ως μοχλός ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και εθνική οικονομία.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δράμας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, από τα 9 οινοποιεία που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα για παραγωγή πιστοποιημένων οίνων ποιότητας, 4 ήδη συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει, ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα προώθησης οίνου σε αγορές τρίτων χωρών (Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.α.)»