Την Παρασκευή 5 Ιουλίου
η «Λευκή Νύχτα» από
τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Μαρούσης
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΙΤΗΜΑ για συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα 2024», κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας.
Η εκδήλωση της «Λευκής Νύχτας», πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην πόλη της Δράμας. Στο πλαίσιό της, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης παραμένουν ανοικτά μέχρι και τα μεσάνυχτα, ενώ στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις, με μουσικό, χορό, αθλητισμό και πολλές άλλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Η «Λευκή Νύχτα» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Δράμα στις 7 Ιουλίου 2023 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς μέγα πλήθος κόσμου, εκτός από τη Δράμα αλλά και από τους όμορφους Νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης και από τη Βουλγαρία, επισκέφτηκε την πόλη της Δράμας.
Ήταν μια πραγματικά μεγάλη γιορτή και σύμφωνα με τις περσινές εκτιμήσεις των διοργανωτών, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τα 10.000 άτομα, έχοντας την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και ψωνίσουν από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης σε γενικά καλές τιμές.
Σε κάθε γωνιά στο εμπορικό κέντρο της πόλης, από την πλατεία Ελευθερίας, στους πεζόδρομους της Ζερβού και της Άρμεν, στην Τουλούμπα, στην Παπανδρέου, Λαμπριανίδη, Σμύρνης, Θ. Αθανασιάδη μέχρι και πέρα στη νέα πλατεία της 19ης Μαΐου, διάχυτη ήταν η μοιρασιά του κόσμου στις διάφορες δραστηριότητες, όπου πραγματικά το χάρηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκείνο το βράδυ της Παρασκευής σε όλα αυτά τα σημεία.
Το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου
Με το αίτημά του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, ζητάει τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στις εκδηλώσεις, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «πολιτιστική εκδήλωση, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει μουσική, χορό και ποικίλες δράσεις».
Η φετινή «Λευκή Νύχτα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου και τις ώρες 18.00 – 24.00 το βράδυ. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «σκοπός της είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η ενίσχυση των καταστημάτων, η προβολή/διαφήμιση της εμπορικής κοινότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προσέλκυση επισκεπτών και η ουσιαστική και δυναμική προβολή του Δήμου Δράμας. Για την επιτυχή επίτευξη της αποστολής της, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή/διαφήμιση και υποστήριξη της εκδήλωσης με κάθε πρόσφορο τρόπο με σκοπό την καλή επικοινωνία με τους πολίτες και τις υπόλοιπες ομάδες ενδιαφερόμενων, την γνωστοποίηση της σπουδαιότητάς της, του οράματος και της
ταυτότητας της στο κοινό».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος αιτείται το ποσό των 33.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή καταθέτει το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με το αίτημα να δοθούν 13.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 10.000 ευρώ θα διατεθούν για αμοιβές καλλιτεχνών στους δρόμους, ενώ οι 3.000 για τη μίσθωση εξέδρας για τη διοργάνωση fashion show. Την περσινή χρονιά ο Δήμος Δράμας είχε διαθέσει 15.000 ευρώ, ενώ με 7.000 ευρώ είχε συμβάλει και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Εμπορικός Σύλλογος περιμένει απάντηση και από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Εφόσον τα ποσά αυτά δεν καλυφθούν, ο Σύλλογος θα αναζητήσει χορηγίες από ιδιωτική πλευρά.
Μαρούσης: Πολλά τα θετικά σχόλια
Για την μεγάλη αυτή γιορτή που ετοιμάζεται, μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Μαρούσης, ο οποίος σημειώνει ότι υπήρξαν πολλά θετικά σχόλια από την περσινή διοργάνωση, τόσο από τον κόσμο όσο και «από τους συναδέλφους επαγγελματίες που είδαν ένα πολύ θετικό πρόσημο στα ταμεία τους, θεωρήσαμε ότι στη Δράμα θα αποτελέσει θεσμό και θα καθιερωθεί να διοργανώνεται κάθε χρόνο».
Επισημαίνει ακόμα ότι, «όπως και πέρσι έτσι και φέτος, επιλέξαμε την ίδια ημερομηνία και θα γίνει την ίδια χρονική περίοδο, δεδομένου ότι ήταν μια πετυχημένη και εύστοχη χρονική στιγμή. Θεωρήσαμε ότι εφόσον είχε ανταπόκριση και ήταν μια ημερομηνία που βόλεψε όλους, να το επαναλάβουμε και φέτος».
Μικρές και περισσότερες δράσεις
Αναφερόμενος στις δράσεις σημειώνει ότι «θα κινηθούμε στα περσινά πλαίσια, θα προσπαθήσουμε να τις εμπλουτίσουμε φέτος, να απλώσουμε τη γιορτή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους όπως και πέρσι και ακόμα για άλλη μια φορά δεν θα διαθέσουμε όλο μας τον προϋπολογισμό σε έναν μεγάλο καλλιτέχνη για δύο ώρες στην πλατεία και να πάρει το 80%. Αντίθετα, προτιμήσαμε να διασπείρουμε τον προϋπολογισμό μας σε πολλά μικρότερα event, ώστε και ο κόσμος να κυκλοφορεί σε όλη την αγορά και να μην απορροφήσουμε όλη την κινητικότητα της Λευκής Νύχτας σε ένα γεγονός που θα γινόταν στην πλατεία».
Όπως συμπληρώνει μάλιστα, «δεν έχει νόημα να δώσουμε τα χρήματα σε έναν Αθηναίο καλλιτέχνη για μία ώρα και όλος ο κόσμος να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο. Η φιλοσοφία της Λευκής Νύχτας είναι να γίνονται πολλά event, να γιορτάζει όλη η πόλη και να έχει κινητικότητα σε όλους τους εμπορικούς δρόμους».
Υποτονική η αγορά της Δράμας
Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Μαρούσης, για το ποια είναι σήμερα η κίνηση στην αγορά της Δράμας, επισημαίνοντας γενικά ότι κυριαρχεί μια υποκινητικότητα.
Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια υποτονική κατάσταση στην αγορά αυτή την περίοδο, ο καταναλωτής βγαίνει στην αγορά λίγο πιο στοχευμένα για κάποια είδη και μόνο γι’ αυτά. Δεν υπάρχει η λεγόμενη πλεονασματική αγορά. Ο Μάιος βοήθησε αρκετά φέτος, καθώς το Πάσχα έπεσε αργά και υπήρξε μια ζωντάνια τη Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό είχε θετικό πρόσημο στα ταμεία μας. Μετά το Πάσχα όμως, διακρίνω ότι υπάρχει μια επιβράδυνση στην αγορά».
Τονίζει στο σημείο αυτό, ότι, «περιμένουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα αλλάξει η κατάσταση αυτή, λόγω και του ότι μπαίνουμε και στην καρδιά του καλοκαιριού, η πόλη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει πολλούς επισκέπτες από τη Γερμανία, οι οποίοι ελπίζουμε και φέτος να ενισχύσουν την αγορά. Θα έχουμε και τις εκπτώσεις και είμαστε συγκρατημένοι για το διάστημα που θα ακολουθήσει».
Αυτό που ιδιαίτερα σημειώνει, είναι ότι, «το διάστημα που προηγήθηκε – γενικά οι χειμερινοί μήνες δεν είναι ποτέ καλοί – δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. Η αγορά μας και η δυναμική της πόλης μας φαίνεται περισσότερο το καλοκαίρι».
Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει και φέτος όπως και πέρσι στη μεγάλη γιορτή της αγοράς της Δράμας, ζητώντας απ’ όλους τους Δραμινούς να καλέσουν φίλους και γνωστούς που έχουν από όμορους νομούς, καθώς, «είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε και ξένο κόσμο στην πόλη μας, γιατί έτσι βλέπουμε μια πολύ θετική εικόνα της πόλης μας και ενισχύει τη δυναμική και την αναγνωρισιμότητά της».
Η ανάλυση των εξόδων
Ο Εμπορικός Σύλλογος παραθέτει επίσης και αναλυτική κατάσταση των εξόδων τα οποία έχουν ως εξής:
Ήχος και φωτισμός των εκδηλώσεων – 7.000 ευρώ.
Καλλιτέχνες δρόμου, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες – 10.000 ευρώ.
Διαφημιστική προβολή (κανάλια, ραδιόφωνα, έντυπα, φλάιερ, μπάνερ, μπλούζες, σπότ) – 5.000 ευρώ.
Security – 1.000 ευρώ.
Μεταφορικές – 1.240 ευρώ.
Συντονισμός εκδήλωσης – 3.400 ευρώ.
Μακέτες – 500 ευρώ.
Απρόβλεπτα – 1.000 ευρώ.
Αγορές υλικών για διεκπεραίωση δραστηριοτήτων – 860 ευρώ.
Εξέδρα fashion show – 3.000 ευρώ.
Σύνολο – 33.000 ευρώ.