Τήρησαν και φέτος το έθιμο οι καβαλάρηδες
από την Καλή Βρύση διασχίζοντας το Μενοίκιο
μέχρι τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες
Δηλώσεις του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΘΕ χρόνο τέτοια εποχή, μόλις τελειώσουν οι δουλειές του καλοκαιριού στα χωράφια, καβαλάρηδες από την Καλή Βρύση, διασχίζουν το Μενοίκιο όρος, και πηγαίνουν στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες για να προσκυνήσουν.
Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, που παλαιότερα είχε σταματήσει και σήμερα αναβιώνει εκ νέου, μετά από πρωτοβουλία των νέων του χωριού. Πρόκειται για μεγάλη διαδρομή μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια του Μενοικίου, καβάλα στ’ άλογα, έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια – τροφή και νερό – μέχρι να φτάσουν στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου προσκυνούν και στη συνέχεια επιστρέφουν.
Η διαδρομή είναι περίπου 60 χιλιομέτρων και άλλα τόσα για να γυρίσουν. Το έθιμο αναβιώνει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και φέτος θα πραγματοποιηθεί σήμερα 12 Σεπτεμβρίου.
Οι καβαλάρηδες ξεκίνησαν από την Καλή Βρύση το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου και για το βράδυ διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο του Μενοικίου. Το πρωί της Τρίτης, χθες, ξεκίνησαν το δρόμο τους για τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες, όπου επρόκειτο να φτάσουν χθες το απόγευμα, ώστε να προλάβουν τον εσπερινό και στη συνέχεια το δείπνο που προσφέρεται από τις καλόγριες της Μονής.
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Θανάσης Παλλικάρης μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», θα διανυκτέρευαν στη Μονή και στη συνέχεια, σήμερα το πρωί θα ξεκινούσαν το δρόμο της επιστροφής για την Καλή Βρύση.
Μιλώντας ο ίδιος στον «Πρωινό Τύπο» για το έθιμο, σημείωσε ότι «το έθιμο αυτό γινόταν πολύ παλιά από τους παππούδες και τους πατεράδες μας, και είχε άμεση σχέση με τα άλογα. Οι παππούδες μας, μετά από τις δουλειές του καλοκαιρού, που τότε ήταν τα καπνά και τα σιτηρά, είχαν την ανάγκη να πάνε να προσκυνήσουν στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες. Έτσι λοιπόν, ξεκινούσαν πάντα τέτοιες μέρες μέσα από το Μενοίκιο, διέσχιζαν πολλά χιλιόμετρα και χωριά των Σερρών και κατέληγαν στο Μοναστήρι. Την άλλη μέρα ήταν η εορτή του Τιμίου Σταυρού, γινόταν η δοξολογία και στη συνέχεια έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Πήγαιναν αποκλειστικά με τα άλογα, όπως και σήμερα, μιας και ούτε κάρα μπορούσαν να πάνε από τα μονοπάτια. Ήταν και παραμένει δύσβατη η περιοχή. Σήμερα βέβαια, υπάρχουν δρόμοι στα χωριά των Σερρών. Η διαδρομή είναι περίπου 60 χιλιόμετρα μέσα από το Μενοίκιο. Να φανταστείτε ότι όλη αυτή η διαδρομή είναι μέσα από το βουνό».
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, οι κάτοικοι της Καλής Βρύσης συνεχίζουν να τηρούν απαρέγκλιτα το έθιμο, κάνοντας όλη αυτή τη διαδρομή με τα άλογα.