Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning
Τήρησε το έθιμο και έκανε
κουραμπιέδες η ΣΤ΄ τάξη
του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον για τα έθιμα της Δράμας ειδικότερα αλλά και της πολιτιστικής μας παράδοσης, μαθαίνουν τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου.
Πρόκειται για μια σχολική δραστηριότητα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων e-Twinning, όπου οι μαθητές διδάσκονται για την καταγωγή των εθίμων μας σε διάφορες περιόδους και σημαντικές γιορτές. Δεν αρκούνται όμως στο να μάθουν απλώς γι’ αυτά, αλλά περνάνε και στην πράξη. Έτσι, στις αρχές του Δεκεμβρίου είχαν μαγειρέψει την παραδοσιακή Βαρβάρα κατά τον εορτασμό της πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας, ενώ τώρα που είναι Χριστούγεννα, παρασκεύασαν τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες.
Έτσι, για άλλη μια φορά, οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, με τις δασκάλες τους κυρίες Τόλκα και Κασάπη, όχι μόνο έμαθαν από πού μας έρχονται οι κουραμπιέδες, αλλά φρόντισαν και να τους παρασκευάσουν.
Όπως αναφέρει στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός κα. Κασάπη, «στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων, κάνουμε κουραμπιέδες στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας μιας και το συγκεκριμένο έθιμο είναι συνδεδεμένο άριστα με την χριστουγεννιάτικη παράδοσή μας. Παρ’ όλο που η καταγωγή του κουραμπιέ είναι περσικής ή λιβανέζικης καταγωγής, ήρθε στην Ελλάδα μέσω των προσφύγων που ήρθαν από την Καππαδοκία και πιο συγκεκριμένα από την Καρβάλη και το έφεραν μαζί τους, με αποτέλεσμα να περνάει από γενιά σε γενιά. Τα υλικά είναι πολύ απλά, όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, τα αμύγδαλα και φυσικά το βούτυρο και ορισμένοι εμπλουτίζουν τις γεύσεις τους με ροδόνερο ή με κονιάκ».
Σημειώνει ακόμα η ίδια, ότι, «όπως και να είναι, αξίζει τον κόπο αυτό, ώστε να μάθουν τα παιδιά μας αυτή την όμορφη παράδοση ώστε να συνεχιστεί. Άλλωστε αυτό το σκοπό έχει όλη αυτή η δραστηριότητα που κάνουμε στο σχολείο μας. Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, χωρίστηκαν σε ομάδες και όλα πήραν μέρος στη διαδικασία».
Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, η κα. Κασάπη σημειώνει ότι, «μαζί με την πρακτική διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν για τα έθιμα, μιας και αυτός είναι επί της ουσίας ο στόχος του προγράμματος e-Twinning. Να μαθαίνουν για τις παραδόσεις μας, από που προέρχονται και πως έχουν επικρατήσει και εννοείται να δουν και τη διαδικασία της παρασκευής όλων αυτών των εδεσμάτων, ώστε να μπορέσουν να τα δείξουν και στα δικά τους παιδιά».
Το e-Twinning είναι ένα πρόγραμμα όπου δηλαδή διάφορα σχολεία από την Ευρώπη, μπορούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους ορισμένα πράγματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση μια συνταγή, τα έθιμα της περιοχής τους και να συζητήσουν και να μάθουν για παρόμοια ζητήματα σε πολιτιστικά θέματα και δρώμενα. Το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων έχει διάρκεια πέντε μηνών, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα πρόγραμμα ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών με ένα σχολείο της Κάτω Ιταλίας, καθώς και με ένα σχολείο της Μάλτας, όπου τα παιδιά ετοιμάζουν κάρτες για την Ονειρούπολη και αργότερα θα γίνει κάτι αντίστοιχο για τα δρώμενα στο Νομό Δράμας με τις μεταμφιέσεις των Θεοφανείων.