Home > Πρώτο Θέμα > Τις επόμενες ημέρες η υπογραφή για τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Δράμας ως άγονο ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου ► Αντιδράσεις ιδιωτών παθολόγων και στη Δράμα

Τις επόμενες ημέρες η υπογραφή για τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Δράμας ως άγονο ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου ► Αντιδράσεις ιδιωτών παθολόγων και στη Δράμα

Τις επόμενες ημέρες

η υπογραφή για τον χαρακτηρισμό

του Νοσοκομείου Δράμας ως άγονο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

► Αντιδράσεις ιδιωτών παθολόγων και στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την έλλειψη παθολόγων στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και φυσικά και στο Νοσοκομείο της Δράμας, είναι αρκετά σοβαρό και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί.

Όπως είναι γνωστό, η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εδώ και χρόνια, και το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να το λύσει με συνεχείς μετακινήσεις παθολόγων ιατρών από άλλα Νοσοκομεία. Όμως ακόμα και έτσι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι αντιδρούν και αρκετοί έχουν ήδη παραιτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και είπε ότι το 30% των θέσεων στο ΕΣΥ στις Παθολογικές Κλινικές είναι κενό, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η κάλυψή του, αφού μόλις το 6% των νέων γιατρών επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε οι θέσεις αυτές να καλυφθούν από ιδιώτες παθολόγους, και μάλιστα αναφέρθηκε σε κυρώσεις, πράγμα που προκάλεσε την ενόχληση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και τον τοπικών Ιατρικών Συλλόγων όπως της Δράμας, αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία αρχικά σημείωσε ότι ζητήθηκαν από το Υπ. Υγείας να δοθούν στοιχεία όσον αφορά τους παθολόγους στην περιοχή της Δράμας – το ίδιο και στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ οι Ι.Σ. ζήτησαν να υπάρξει σχετικό έγγραφο στο οποίο μόνο τότε θα μπορούσαν ίσως να απαντήσουν.

Θέμα συνταγογράφησης

Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Βασιλείου, «όλο αυτό ξεκίνησε από μια συνέντευξη που έδωσε ο Υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδης, όπου ειπώθηκε ότι, αν και εφόσον δεν συνεργαστούν οι συνάδελφοι ιδιώτες Παθολόγοι, θα υπάρξουν κυρώσεις. Κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι δημιούργησε θέμα στον ιατρικό κόσμο σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη, είναι δικαίωμα που ασκεί ο γιατρός μέσα στο κλινικό του έργο και δεν μπορεί κανένας να του την στερήσει».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί τον ασθενή και όχι τον γιατρό. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι λίγο καταχρηστικό να λέμε σε συναδέλφους ιδιώτες παθολόγους, ότι δεν θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ή δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν. Μπορούν κάλλιστα να συνταγογραφήσουν σε ένα απλό χαρτί με την σφραγίδα τους. Δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν μέσω του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα κατ’ αρχήν στον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει για να καλύψει την συνταγογράφησή του, να απευθυνθεί σε δημόσιες δομές. Αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα θα δημιουργήσει μετά και στους γιατρούς του δημοσίου».

«Να αναρωτηθούμε γιατί παραιτήθηκαν οι παθολόγοι…»

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα η κα. Βασιλείου, είναι ότι «πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο. Είναι καλοκαιρινοί μήνες, το προσωπικό του Νοσοκομείου είναι κουρασμένο, πρέπει να πάρει τις άδειες που δικαιούται, υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού γιατί έρχονται οι Δραμινοί από το εξωτερικό, αυξάνεται ο πληθυσμός, υπάρχει μια πίεση στα Νοσοκομεία και στα πλαίσια αυτής της κατάστασης, ειπώθηκαν αυτά που ειπώθηκαν. Στη συνέχεια άλλαξε το κλίμα, ζητήθηκε από τους Ιατρικούς Συλλόγους να μεσολαβήσουμε  όσον αφορά τους παθολόγους».

Αναφερόμενη σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνει ότι «οι ιδιώτες παθολόγοι όντως είναι περισσότεροι από ότι μέσα στο Νοσοκομείο. Οι παθολόγοι όμως αυτοί κάποια στιγμή ήταν ενσωματωμένοι στο προσωπικό του Νοσοκομείου, ήταν γιατροί του ΕΣΥ οι  οποίοι επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα. Ας αναρωτηθούμε γιατί το έκαναν. Αυτούς τους ανθρώπους πώς μπορούμε να τους αναγκάσουμε να γυρίσουν πίσω;»

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «όσο συναισθηματικά και να τους πιέσουμε, γιατί είμαστε μια μικρή πόλη, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, όλοι έχουμε ανάγκη από το Νοσοκομείο και το στηρίζουμε και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί να γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο.

Επέλεξαν να έρθουν και να καλύψουν τις θέσεις κάποιοι στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι απείλησαν με παραίτηση και κάποιοι το έκαναν και πράξη».

Η πρόταση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, είναι ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, να συζητήσουμε και όπως έχω ξαναπεί, να ακούσουμε και τους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται ήδη στο Νοσοκομείο. Δεν είναι εύκολο, ο ιδιωτικός τομέας, μέσα σε μια μέρα να ενταχθεί και να εργαστεί ο παθολόγος ο οποίος ιδιωτεύει, σε συνθήκες Νοσοκομείου.

Νομίζω ότι είναι κοινή λογική αυτό. Το ιδιωτικό έργο είναι διαφορετικό απ’ ότι είναι η ιατρική που ασκεί ο παθολόγος μέσα σε ένα Νοσοκομείο. Και να σας πω και το άλλο, υπάρχει ο φόβος του τι θα γίνει, αν συμβεί κάτι εντός του Νοσοκομείου. Ποιος θα καλύψει αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί, η υποστελέχωση δεν είναι μόνο θέμα γιατρών, είναι θέμα γενικά και νοσηλευτικού προσωπικού».

Περιμένοντας τον χαρακτηρισμό του «άγονου»

Ερωτώμενη σχετικά με το αν έχουμε κάποια εξέλιξη για τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου όπως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό από τη Δράμα ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι «είμαστε σε αναμονή. Είναι πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια που το έχουμε, άσχετα που τώρα κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως δική τους ιδέα. Ήταν αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης ενός περιφερειακού Νοσοκομείου όπως της Δράμας, είναι να χαρακτηριστεί ως άγονο. Τώρα μας είπαν και μας υποσχέθηκαν ότι θα χαρακτηριστεί ως ειδικού τύπου και θα ενσωματωθεί σε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη νησιωτική Ελλάδα. Μας είπαν ότι μέχρι τέλος εβδομάδας (σ.σ. σήμερα Παρασκευή), ότι θα το υπογράψει ο υπουργός».

Τι σημαίνει στην πράξη!

Ερωτώμενη για το τι θα σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός για το Νοσοκομείο Δράμας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας εξηγεί: «Θα σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μισθολογική αύξηση όσον αφορά στις αποδοχές των συναδέλφων που μπαίνουν στη διαδικασία να δηλώσουν αυτά τα Νοσοκομεία, ότι δίνεται μια προτεραιότητα στο να καλυφθούν οι θέσεις οι οποίες βγαίνουν συνέχεια μέχρι να καλυφθούν μέσω προκηρύξεων, ενώ θα υπάρξει μια μοριοδότηση, ώστε οι συνάδελφοι που καλύπτουν για μια πενταετία τέτοιους είδους Νοσοκομεία, να προηγούνται στη συνέχεια, όταν ζητήσουν μια θέση σε κεντρικό Νοσοκομείο.

Από εκεί και πέρα, εμείς δεσμευτήκαμε ότι, όταν και εφόσον γίνει άγονο, θα συνδράμουμε και σαν δραμινή κοινωνία, αλλά και ως Ιατρικός Σύλλογος σ’ αυτούς τους συναδέλφους και ο Δήμος μπορεί να ενισχύσει μισθολογικά αυτούς τους ανθρώπους και στο κομμάτι της σίτισης αλλά και στο κομμάτι του ενοικίου.

Οπότε  πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ότι μπορούν να μετακινηθούν προς τη Δράμα και να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας, αλλά γενικά και της Περιφέρειας. Δεν θα γίνει μόνο για τη Δράμα, αλλά θα γίνει γενικότερα».