Home > Πρώτο Θέμα > Τις επόμενες ημέρες οι τελικές προτάσεις για τη φετινή Ονειρούπολη-Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τις επόμενες ημέρες οι τελικές προτάσεις για τη φετινή Ονειρούπολη-Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συζήτηση για την Ονειρούπολη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τις επόμενες ημέρες οι τελικές

προτάσεις και ο προϋπολογισμός

για τη φετινή Ονειρούπολη

► Μεγάλος προβληματισμός για τα υγειονομικά μέτρα και την τήρησή τους

► Προτάσεις για περισσότερο φωτισμό αλλά και νέα ιστοσελίδα

► Μιχ. Τάσσου: «Να απεμπλακεί εντελώς το όνομα της Ονειρούπολης

από τη φετινή διαδικασία»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ συζήτηση υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου στη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, για το μέλλον της φετινής διοργάνωσης της Ονειρούπολης.

Αρχικά, το θέμα τέθηκε  ως έκτακτο στη συζήτηση στα προ ημερησίας θέματα, με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να ζητάει ενημέρωση σχετικά με τις συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την Ονειρούπολη, ενώ το ίδιο ζητήθηκε και από τις άλλες παρατάξεις.

Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα

Αρχικά, εισήγηση έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας κα. Αναστασία Τόλιου – Δάντζερα, η οποία εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρόταση της δημοτικής αρχής, ώστε να υπάρξει ένας γενικός στολισμός στην πλατεία Ελευθερίας και στο δημοτικό κήπο και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ μίλησε συγκεκριμένα για την τοποθέτηση μιας γιγαντοοθόνης όπου θα προβάλλονται διάφορα θέματα από παλαιότερες διοργανώσεις της Ονειρούπολης κ.α. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει το σπιτάκι του Άη Βασίλη, το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης και ίσως ένα καρουζέλ.

Γιάννης Εφραιμίδης

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, αναφέρθηκε στο οικονομικό μέρος της διοργάνωσης, συμπληρώνοντας ότι «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε εκδήλωση μέσα στα επιτρεπτά όρια, τα οποία θέτει ο ΕΟΔΥ» και σημείωσε ότι «στόχος είναι η τόνωση του τοπικού επιχειρείν και της τόνωσης της ψυχολογίας των συμπολιτών μας».

Όπως είπε δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας, ενώ εξήγησε ότι στα οικονομικά πλαίσια υπάρχει μια αρχική συμφωνία όλων στη διαπαραταξιακή επιτροπή  και την ερχόμενη Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα, θα έρθει προς ψήφιση ο μειωμένος ούτως ή άλλως προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Και αυτό είναι που τελικά αποφασίστηκε, και μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό θα διαφανεί το τι θα γίνει τελικά με τη φετινή Ονειρούπολη.

Μιχάλης Μλεκάνης

Αναφορικά με τη συζήτηση, η παράταξη «Πόλη+Ζωή» δια του κ. Μλεκάνη, στην πρότασή της σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνει ότι, καλύτερο μπορεί και επιτρέπεται στο πλαίσιο των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας». Ο κ. Μλεκάνης, πρότεινε μεταξύ άλλων, τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης, «να κατευθυνθούν σε επενδύσεις για την Ονειρούπολη που δεν θα είναι για μια χρονιά, αλλά σε επενδύσεις που θα δώσουν πνοή στα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της δημιουργίας μιας «μεγάλων δυνατοτήτων διαδικτυακής πλατφόρμας» ώστε να μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται την ιστοσελίδα και νιώθει σαν να είναι μέσα, με διαδραστικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά το θέμα αυτό, ειπώθηκε ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη συμφωνήσει να αναθέσει το έργο για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας στο όριο της ανάθεσης των 24.800 συν ΦΠΑ. Και όπως είπε «σ’ αυτό δεν θα συμφωνήσουμε με τίποτα».

ONEIROYPOLH TAXYDROMEIO

Επίσης, ο κ. Μλεκάνης πρότεινε να υπάρξει ίσως ένα τρενάκι για παιδιά και ένα καρουζέλ, καθώς και για την τοποθέτηση ορισμένων οικίσκων, από ένα για ζαχαρωτά, σάντουιτς, ζεστό κρασί, μιας και ούτως ή άλλως επιτρέπεται η λειτουργία παρόμοιων καταστημάτων στην πόλη.

Αναφορικά με το ζήτημα της διακόσμησης και του φωτισμού, είπε ότι υπήρξε ένας διαγωνισμός, ο οποίος τελικά θα ακυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εξαιτίας ενστάσεων και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί. Και όπως είπε, προτάθηκε από τις υπηρεσίες και τον αντιδήμαρχο να γίνει απευθείας ανάθεση. Όπως είπε, «παρ’ ότι δεν μας αρέσει η απευθείας ανάθεση, θεωρούμε λόγω αυτής της συνθήκης πρέπει να τη δεχτούμε για το ηλεκτρολογικό υλικό, επειδή η μόνη υπόσχεση που δώσαμε για τον φωτισμό, δεν θα μπορέσει να δημιουργηθεί.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, είχε διαφορετική άποψη ως προς τον τρόπο διοργάνωσης της Ονειρούπολης 2020. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Όπως είπε, «το όνομα της Ονειρούπολης είναι ισχυρό, παρά τα μεγάλη λάθη που έχουν γίνει με αποκορύφωμα την περσινή Ονειρούπολη».

Όπως είπε, «η θέση της παράταξής μας για τη φετινή διοργάνωση, είναι ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε, να χαλάσουμε την καλή υγειονομική εικόνα του Νομού και ως εκ τούτου η Ονειρούπολη του 2020-2021 πρέπει να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου». Δικαιολογώντας την πρόταση αυτή, είπε ότι «η ακύρωση δεν θα πλήξει το ισχυρό brand name της Ονειρούπολης, ίσα-ίσα, σε περίπτωση που γίνει η Ονειρούπολη και γίνει κάτι στραβό, τότε είναι που θα πληγεί το όνομά της».

Η πρόταση της παράταξης αναφέρεται για έναν ευρύτατο στολισμό, με διακοσμητικά στοιχεία και φωτάκια και άλλα παρόμοια, και μια μουσική χριστουγεννιάτικη, «φτάνει και περισσεύει γι’ αυτή τη χρονιά και θα γλιτώσουμε και ένα τεράστιο κόστος». Αναφερόμενος στην ιστοσελίδα, μίλησε αρνητικά για την ανάθεση των 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ και τόνισε ότι «φέτος για λόγους ευθύνης πρέπει να πάρουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση».

Στέργιος Ηλιόπουλος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι «το θετικό για εμάς είναι ότι οι δράσεις δεν θα γίνουν μέσα στον κήπο. Χρόνια το λέγαμε ότι έπρεπε ορισμένες δραστηριότητες να πάψουν για να μην πληγώνουν τον κήπο».

Είπε επίσης ότι «βασικό κριτήριο για εμάς είναι κατά πόσο θα τηρηθούν τα υγειονομικά κριτήρια» και το «αν θα μπορέσουμε να δώσουμε μια τόνωση χαράς ειδικά στα παιδιά. Το πρώτιστο που βάλαμε στο τραπέζι, είναι, τα χρήματα να πάνε σε υποδομές, σε πράγματα τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε και θα τα δουλέψουμε για πολλά χρόνια». Όπως είπε μάλιστα, «η γιορταστική αυτή ατμόσφαιρα να επεκταθεί σε συνοικίες και σε Κοινότητες».

Σημείωσε επίσης ότι διαφωνεί με το ποσό των 55.800 ευρώ για την οπτική και ακουστική κάλυψη της Ονειρούπολης, λέγοντας ότι «είναι πεταμένα χρήματα» και ζήτησε, «αν μπορούν να μεταφερθούν σε υποδομές για τον στολισμό της πόλης σε κάποια άλλα που θα χρησιμοποιηθούν και του χρόνου, ευχαρίστως να γίνει».

Στο ζήτημα της ιστοσελίδας, είπε ότι «θα πρέπει να δούμε και να κάνουμε βήματα» και συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Μλεκάνη. Επίσης, διαφώνησε με το ποσό των 12.000 ευρώ για διαφημίσεις.

Γιώργος Μήτρου

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου, μίλησε για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περικοπή εξόδων και είπε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους επαγγελματίες, ότι «χάνεται ένας μεγάλος τζίρος που πέφτει στην αγορά». Και τόνισε ότι, «ο Δήμος θα πρέπει να σκεφτεί αντίμετρα για την ενίσχυση αυτών που πλήττονται, είτε αφορά το παζάρι, είτε αφορά τον πεζόδρομο, είτε αφορά την Ονειρούπολη. Θέτουμε ένα όριο έως 12.000 εισόδημα αυτοαπασχολούμενων που πρέπει να στηριχθούν, και αυτό μπορεί να αποδοθεί μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών».

Μιχάλης Τάσσου

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και αναπληρωτής του δημάρχου κ. Τάσσου, αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι «όταν το Μάιο ξεκίνησαν οι πρώτες διαπαραταξιακές, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος, κανείς δεν έλεγε ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε μια διαδικασία συζήτησης για την Ονειρούπολη».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «από τη μια είχαμε ανθρώπους της αγοράς που μας έλεγαν πως «αν δεν γίνει η Ονειρούπολη… πεθάναμε παιδιά να ξέρετε» και από την άλλη είχαμε και τους γιατρούς να λένε ότι, αν γίνει η Ονειρούπολη πάλι θα πεθάνουμε… αυτό το λέω βέβαια σχηματικά φυσικά και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και δεν κινδυνολογώ».

Όπως είπε, συμφωνώντας με τον κ. Τσιαμπούση, «να απεμπλακεί εντελώς το όνομα της Ονειρούπολης από τη φετινή διαδικασία» επισημαίνοντας ότι «άμεσα θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το τι θα γίνει». Επέστησε μάλιστα την προσοχή στο θέμα ότι, ακόμα και στην πλατεία, θα έπρεπε να οριοθετηθεί ένας χώρος, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και σημείωσε ότι, «τα συζητάμε όλα και δεν στυλώνουμε τα πόδια σ’ αυτό που λέμε».

Αργότερα, η κα. Τόλιου εξήγησε ότι «η πλατεία θα περιφραχθεί με κάγκελο, θα υπάρχει είσοδος και έξοδος και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα, ενώ τα σπιτάκια που θα είναι στην πλατεία δεν θα είναι επισκέψιμα».