Home > νέα > Τίθεται σε ετοιμότητα η Δράμα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο► Στούπας: Από 200 έως 5.000 ευρώ τα πρόστιμα για άναμμα φωτιάς σε οικοπεδικές εκτάσεις και αλλού

Τίθεται σε ετοιμότητα η Δράμα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο► Στούπας: Από 200 έως 5.000 ευρώ τα πρόστιμα για άναμμα φωτιάς σε οικοπεδικές εκτάσεις και αλλού

Σύσκεψη του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας για την αντιπυρική περίοδο

Τίθεται σε ετοιμότητα η Δράμα

για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

κατά τη θερινή περίοδο

► Παπαεμμανουήλ: Βοήθεια από τον στρατό για τη διάνοιξη δασικών δρόμων

► Χουρτερούδης: Ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας

► Στούπας: Από 200 έως 5.000 ευρώ τα πρόστιμα για άναμμα φωτιάς σε οικοπεδικές εκτάσεις και αλλού

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η πρώτη μεγάλη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, με θέμα την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών Θερινής Περιόδου 2023.

Η σύσκεψη του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας, έγινε με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου και συμμετείχαν σ’ αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ ως προεδρεύων, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας κ. Χουρτερούδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Στούπας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, αντιδήμαρχοι ή εκπρόσωποι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων του Νομού Δράμας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και φορέων καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ εξετάστηκαν θέματα όπως η ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δασικών Πυρκαγιών.

Συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, καθώς και ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισής Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών ΙΟΛΑΟΣ.

Συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της υλοποίησης δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Π., καθώς και η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καθώς και κάθε άλλο θέμα που θα κρίνουν απαραίτητο οι συμμετέχοντες στο Σ.Ο.Π.Π. για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Παπαεμμανουήλ: Βοήθεια από τον Στρατό για διάνοιξη δασικών δρόμων

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, αναφέρθηκε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να συμβεί κάποια φυσική καταστροφή, τουλάχιστον ως προς τις πυρκαγιές».

Όπως είπε, «έχει ήδη γίνει ένα μικρό ΣΟΠΠ στις 6 Απριλίου και εξετάσαμε την κατάσταση του οδικού δασικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε σε επαφή με το Υπ. Εθνικής Άμυνας, απ’ όπου ζητήσαμε την συνδρομή του Στρατού και με τη βοήθεια των Υπηρεσιών μας, για τη διάνοιξη δασικών δρόμων».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαεμμανουήλ, τόνισε: «Εξετάσαμε την ετοιμότητα που υπάρχει τόσο στη Δ/νσή Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας, αλλά και στους πέντε Δήμους σε σχέση με τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποια φυσικά καταστροφή, πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομική Δ/νση Δράμας και τις δυνάμεις του Στρατού».

Αναφορικά με το δασικό δίκτυο, ο κ. Παπαεμμανουήλ επισημαίνει ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σ’ αυτό το σημείο, ενώ τονίζει ότι έχουν επικαιροποιηθεί και σχετικοί χάρτες.

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν ο Στρατός θα βοηθήσει στο άνοιγμα νέων δασικών δρόμων ή στη βελτίωση του υφιστάμενων, ο κ. Παπαεμμανουήλ επισημαίνει: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονται όλα αυτά τα σημεία. Κάποια από αυτό έχουν να διανοιχτούν εδώ και πολλά χρόνια (μονοπάτια – δρόμοι) που χρειάζονται βελτίωση και πάντα σε συνεργασία με τα Δασαρχεία».

Εθελοντικές ομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαεμμανουήλ, έχει επίσης βγει και το  πρόγραμμα περιφρούρησης των περιαστικών δασών όπως στο άλσος Κορυλόβου, στην Προσοτσάνη, στα Κύργια και αλλού, «γιατί είναι σημαντικοί πνεύμονες και πηγαίνει εκεί αρκετός κόσμος κατά τη θερινή περίοδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και για τις Εθελοντικές ομάδες με τις οποίες η Π.Ε. Δράμας συνεργάζεται στενά και μάλιστα έχει επιβραβεύσει το έργο τους τα προηγούμενα χρόνια.

Χουρτερίδης: Ελλείψεις προσωπικού στη Δράμα

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας κ. Χουρτερίδης, αναφέρει ότι «έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες και είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση».

Σε ερώτησή μας σχετικά με το ζήτημα των ελλείψεων, ο κ. Χουρτερίδης τονίζει: «Υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό στο Νομό Δράμας. Αν και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σε πανελλήνιο επίπεδο, εντούτοις στο Νομό Δράμας έχουμε αρκετές συνταξιοδοτήσεις, άτομα τα οποία φεύγουν με μεταθέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένο προσωπικό ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε για την καλοκαιρινή περίοδο. Θα κοιτάξουμε με τα μέσα που έχουμε να πορευθούμε, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό όπως κάθε χρόνο».

Στην ερώτηση για το ποιο είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Π.Υ. Δράμας αλλά και για τον κόσμο αυτή την περίοδο, ο κ. Χουρτερούδης σημειώνει: «Θα πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Όταν αντιληφθούμε κάποια πυρκαγιά, να ειδοποιήσουμε άμεσα το 199 ή το 112, ενώ τα περισσότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με γεωργούς και μελισσοκόμους. Παράτυπους μετανάστες στην περιοχή μας έχει ελάχιστους, για να μην αποκλείσουμε και το γεγονός ότι ψηλά στα βουνά έχει τέτοιες περιπτώσεις. Είναι όμως πυρκαγιές που αφορούν άλλο κομμάτι, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη υγρασία. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά και σε τι εύρος».

Στούπας: Από 200 έως 5.000 τα πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιών

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Στούπας, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι «απαγορεύεται οι φωτιές τόσο σε οικοπεδικούς χώρους για καύσεις κλαδιών ή χόρτων, όσο και οποιαδήποτε άλλη πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο. Και μάλιστα με βάση τη νομοθεσία τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο που αρχίζει από 200 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας έχει επιβάλει κάποια πρόστιμα παλαιότερα, ο κ. Στούπας σημειώνει ότι κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022 είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 27 περιπτώσεις. «Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, αν συναντήσουμε περιπτώσεις που είναι παράνομες, όπως η  πρόκληση πυρκαγιάς».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα καθαρισμού οικοπέδων, ο κ. Στούπας επισημαίνει ακόμα ότι «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από τα χόρτα και όχι να τα καίνε. Σε περιπτώσεις που οι πολίτες δεν κάνουν αυτό τον καθαρισμό, επεμβαίνει ο Δήμος, ο οποίος χρεώνει το κόστος του καθαρισμού στους ιδιοκτήτες. Κάποιοι πειθαρχούν και φροντίζουν να καθαρίζουν, κάποιοι άλλοι πάλι όχι και κινδυνεύουν οι ίδιες οι περιουσίες τους από τις πυρκαγιές».