Home > νέα > Το 5ο Brevet Φίλιπποι ενώνει επτά Δήμους της περιοχής και αναδεικνύει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης και της συνεργατικότητας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του έργου κ. Σωτηρέλης και αναφέρεται στις δράσεις σύσφιξης των περιοχών που εντάσσονται στο Πάρκο Φιλίππων

Το 5ο Brevet Φίλιπποι ενώνει επτά Δήμους της περιοχής και αναδεικνύει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης και της συνεργατικότητας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του έργου κ. Σωτηρέλης και αναφέρεται στις δράσεις σύσφιξης των περιοχών που εντάσσονται στο Πάρκο Φιλίππων

Αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στους Φιλίππους

Το 5ο Brevet Φίλιπποι ενώνει επτά Δήμους

της περιοχής και αναδεικνύει τις έννοιες

της αλληλεπίδρασης και της συνεργατικότητας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του έργου κ. Σωτηρέλης και αναφέρεται στις δράσεις σύσφιξης των περιοχών που εντάσσονται στο Πάρκο Φιλίππων

 

 

 

ΜΕ ΤΟ πρώτο φως του ήλιου αύριο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν οι ποδηλάτες για πέμπτη χρονιά, τη διαδρομή του Brevet Φίλιπποι, από τον Αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων.

Πρόκειται για μια διαδρομή που ενώνει τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου και συνολικά 20 οικισμούς.

Η διαδρομή αυτή, σηματοδοτεί νοερά το λεγόμενο Πάρκο Φιλίππων στο σύνολό του. Ένα  Πάρκο, εντός του οποίου μπορεί να υπάρχει μια ολιστική ανάπτυξη μέσα από διάφορες δραστηριότητες, τις οποίες προωθεί η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Σ’ αυτή τη σημαντική προσπάθεια, ο «Πρωινός Τύπος» είναι χορηγός επικοινωνίας.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος έργου, Νίκος Σωτηρέλης, σημειώνει ότι, η ιδέα πίσω από τις δράσεις αυτές, έγκειται στην έννοια της συλλογικότητας και στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων των φορέων των περιοχή του Πάρκου Φιλίππων μέσω της αλληλεπίδρασης, της συνεργατικότητας και της κατανόησης της βαθιάς αυτής ιστορικής οντότητας που αποτελεί και την σημαντικότατη πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

To Brevet Φίλιπποι, διεξάγει μια διαδρομή σε ένα ιστορικό «μονοπάτι» 8.000 ετών, διασχίζοντας σημαντικά ιστορικά σημεία της περιοχής του λεγόμενου Πάρκου Φιλίππων. Θα θέλατε να μας πείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ανάπτυξης της περιοχής, τόσο ιστορικά, όσο και τουριστικά;

«To Brevet Φίλιπποι είναι μία από τις πολυεπίπεδες δράσεις χαρτογράφησης και σύσφιξης της ιστορικής σχέσης των περιοχών που εντάσσονται στο Πάρκο Φιλίππων και εκτείνονται στους τρεις νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών και αναδεικνύουν την δυναμική της περιοχής ως ιστορικά ενιαία οντότητα όπου μέσα της δρουν και δραστηριοποιούνται σύλλογοι, φορείς και μονάδες.

Η ιδέα πίσω από τις δράσεις μας έγκειται στην έννοια της συλλογικότητας και στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων των φορέων των περιοχών του Πάρκου Φιλίππων μέσω της αλληλεπίδρασης, της συνεργατικότητας και της κατανόησης της βαθιάς αυτής ιστορικής οντότητας που αποτελεί και την σημαντικότατη πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, μια δράση όπως το Brevet Φίλιπποι στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι και αθλητές από πολλά και διάφορα μέρη και οι οποίοι θα διασχίσουν μια διαδρομή 210 χιλιομέτρων από τη μία άκρη του Πάρκου Φιλίππων έως την άλλη, αποτελεί μια σημαντική αφορμή για τους τοπικούς φορείς και τους απλούς πολίτες του Πάρκου να το αγκαλιάσουν, να γίνουν μέρος του, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να ανανεώσουν τις συναντήσεις τους μέσα από κοινούς στόχους και όραμα για την αναβάθμιση, την ανάπτυξη και την πολυεπίπεδη αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, του αγροτικού τομέα και της ιστορικής συνέχειας, καθώς όλα αυτά συνυπάρχουν και αποτελούν τον χαρακτήρα ενός τόπου».

Θα μπορούσατε να μας ξεναγήσετε νοερά στη διαδρομή που θα κάνουν οι ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στο 5ο Brevet Φίλιπποι;

«Ξεκινάμε νωρίς το πρωί μόλις ο ήλιος ανατείλει από τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων και φεύγουμε με κατεύθυνση προς Δράμας. Διασχίσουμε τα Λασπόλουτρα, τον Καλαμώνας, το Καλαμπάκι, τη Φτελιά, το Μικροχώρι, τη Δράμα και φθάνουμε στα Κοκκινόγεια (50χλμ), όπου βρίσκεται και το 2ο checkpoint.

Μια στάση εκεί για τους ποδηλάτες για ξεκούραση, φαγητό και νερό και φεύγουν αμέσως για τη διάσχιση των οικισμών του Δήμου Προσοτσάνης, όπως ο Αγγίτης, η Γραμμένη, η Χαριτωμένη, η Καλή Βρύση, το Ανθοχώρι, η Καλλιθέα και φεύγουν κατευθυνόμενοι για Αμφίπολη από Περιχώρα, Αγιοχώρι, Αλιστράτη, Σταθμό Λευκοθέας, Μεσορράχη, Αμφίπολη και φθάνουν στο 3ο checkpoint ακριβώς απέναντι από τον Λέοντα της Αμφιπόλεως (134χλμ). Έπειτα ξεκινούν για το 4ο checkpoint που βρίσκεται στην Ελευθερούπολη (190χλμ) ενώ διασχίζουν τους οικισμούς Νέα Μεσολακκιά, Πρώτη, Αγ. Χριστόφορος.

Τελευταία στάση, πριν ξεκινήσουν για τον τερματισμό που βρίσκεται στη Πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες, οι ποδηλάτες θα κάνουν τα τελευταία 20 χιλιόμετρα της διαδρομής περνώντας από Κοκκινόχωμα, Αμισιανά, Σταυρό Αμυγδαλεώνα, Αμυγδαλεώνας και τελικά… τερματισμός!

Τα σημαντικότερα Μνημεία που ενώνει η διαδρομή και μπορούν να επισκεφθούν οι ποδηλάτες είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (Unesco World Heritage site), η θέση της Μάχης Φιλίππων, το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, ο Λέων Αμφίπολης και ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμφίπολης και η Ορθόπετρα (Dikili Tash)».

Τι είναι εκείνο που μπορεί να μεταμορφώσει το Πάρκο Φιλίππων σε μια περιοχή, η οποία θα μπορέσει να αναδείξει τις ανάγκες για μια ολιστική ανάπτυξη, με αφορμή την ιστορικότητά της και όχι μόνο.

«Το Πάρκο Φιλίππων είναι ο ιστορικός καμβάς, η μόνιμη σταθερά, και όλοι εμείς που έχουμε την τύχη να ζούμε εδώ τα πινέλα και τα χρώματα που καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέους, σύγχρονους καλαίσθητους κόσμους  πάντοτε σεβόμενοι την ιστορικότητα του τόπου και τις τοπικές παραδόσεις και να δημιουργήσουμε κανάλια επικοινωνίας τα οποία θα μας φέρουν κοντά με σκοπό να αφουγκραστούμε καλύτερα τις ανάγκες του τόπου μας προτείνοντας και υλοποιώντας ιδέες κάτω από μία ομπρέλα που μας σκεπάζει όλους και έτσι να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων διεθνώς».

Ένας από τους στόχους του Brevet Φίλιπποι όπως αναφέρεται, είναι και η αξιοποίηση της Μάχης των Φιλίππων, δημιουργώντας έτσι αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα στην περιοχή. Κατά πόσο η ιστορικότητα της περιοχής, σε συνδυασμό και με άλλα δυνατά ιστορικά στοιχεία όπως την Αμφίπολη για παράδειγμα ή την αρχαία Εγνατία Οδό, μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου;

«Η μακρόχρονη ιστορική συνέχεια χιλιετιών που διέπει το Πάρκο Φιλίππων αποτελεί το πιο δυνατό σημείο αναφοράς της πολιτισμικής μας ταυτότητας, κάτι το οποίο το Brevet Φίλιπποι όχι μόνο δεν παραβλέπει αλλά στοχεύει να αναδείξει καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τον συλλογικό πυλώνα διασύνδεσης των κατά τόπων πληθυσμών του Πάρκου, αλλά και γιατί μια περιοχή μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης  όταν παρέχει πολυεπίπεδες εμπειρίες υπηρεσιών οι οποίες όταν εντάσσονται και σε ένα ιστορικό πλαίσιο αποκτούν διαφορετική ποιοτική βαρύτητα.

Φέτος το εικαστικό της διοργάνωσης αποτυπώνει ένα ρωμαίο πολεμιστή να σπάει την πανοπλία του και να “βγαίνει” με το ποδήλατό του, δηλώνοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει με τρόπο συλλογικό. Ο αντιπολεμικός χαρακτήρας του εικαστικού της εκδήλωσης επικοινωνεί την αποστροφή στον πόλεμο της Ουκρανίας και με αφορμή τη Μάχη των Φιλίππων, απεικονίζει εύγλωττα την συνειδητή μας απομάκρυνση από το παρελθόν, επιδιώκοντας την ένωση των 7 δήμων του Πάρκου Φιλίππων, των ανθρώπων και των κοινωνιών μέσα από τα 210χλμ τουριστικής ποδηλασίας του Brevet».

Πέρα από αυτή την σημαντική ποδηλατική διαδρομή, υπάρχει τρόπος ώστε να δημιουργηθεί μια περιηγητική διαδρομή που θα μπορούσαν να κάνουν επισκέπτες της περιοχής με ξεναγό; Πόσο εφικτή μπορεί να είναι μια συνολική ιστορική περιήγηση της περιοχής, αναδεικνύοντας το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο που την περιβάλλει;

«Στις δράσεις του Brevet φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε και περιηγητικές διαδρομές καθώς θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να εμβαθύνουμε στην ιστορία του τόπου μας. Έτσι θα την κατανοήσουμε καλύτερα και θα την υπηρετήσουμε με σεβασμό και υψηλά αισθητικά κριτήρια. Φέτος θα έχουμε την χαρά να περιηγηθούμε στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων καβάλας ο οποίος θα μοιραστεί μαζί μας πολύτιμες ιστορικές γνώσεις. Στο μέλλον ευελπιστούμε να καταστήσουμε εφικτή και μια συνολική περιήγηση από άκρη σε άκρη του Πάρκου Φιλίππων, που όμως απαιτεί χρόνο γιατί τα σημεία σημαντικού ιστορικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι πάρα πολλά. Στα χνάρια της ποδηλατικής διαδρομής του Brevet Φίλιπποι είναι απόλυτα εφικτό να δημιουργηθεί και περιηγητική διαδρομή την οποία ο επισκέπτης θα κάνει είτε με το αυτοκίνητό του είτε με οργανωμένη ξενάγηση. Σημαντική θα ήταν επίσης και μια πιο μόνιμη χάραξη και σήμανση της ποδηλατικής διαδρομής έτσι ώστε οι ποδηλάτες να μπορούν να την διασχίσουν όλη τη διάρκεια του έτους».

Επειδή το Brevet Φίλιπποι, δεν προσφέρει μόνο την ποδηλατική διαδρομή, αλλά αναπτύσσει παράλληλα και πολύ αξιόλογες παράλληλες δράσεις. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτές τις δράσεις.

«Στο φετινό Brevet θα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε μια ευρεία γκάμα παράλληλων δράσεων με εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια στα οποία θα χαρούμε να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Αναλυτικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

17:00 – 19:00: Εργαστήριο με ξενάγηση – Αρχαίες τοποθεσίες μέσα από σύγχρονους φακούς: ένα εργαστήριο φωτογραφίας με κινητό τηλέφωνο με τον Strato Agiani και παράλληλη ξενάγηση. Απευθύνεται σε παιδιά 13 ετών και άνω

17:30 – 19:30: Εκπαιδευτική δράση –  “Μαθαίνω τα βότανα μέσα από το παιχνίδι” για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού και Α’ και Β’ γυμνασίου

17:30 – 19:30: Εργαστήριο – Δημιουργικό εργαστήριο κολάζ με θέμα το ποδήλατο και το περιβάλλον για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με την collage artist Μαριανέλλη Αναστασιάδου

17:30 – 20:30: Εκπαιδευτική δράση – Εκμάθηση ποδηλάτου με το Hype Trails για παδιά 7-11 ετών

19.00 – Ομιλία με τον Κώστα Ελευθεριάδη “Περιληπτική αυτοβιογραφία ενός ποδηλάτη που μεγάλωσε πάνω σε ένα ποδήλατο”

20.00 – Παραδοσιακό γλέντι με το Μουσικό σχήμα “Μπάντα Τέτοια”.

Στην πλατεία από νωρίς το απόγευμα θα λειτουργεί και κουζίνα από τον chef Ξενοφώντα Μπάρτζο με προϊόντα των χορηγών εταιρειών Meat&Food, οινοποσία από το χορηγό Οινοποιείο Nico Lazaridi και τραπέζι γεύσεων με εδέσματα από τους χορηγούς Φούρνους Φελαχίδη και γλυκές λιχουδιές από τον “Χρυσανθίδη”.

Επίσης, η παρουσία συλλόγων από τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Ν. Ζίχνης, Αμφίπολης, Παγγαίου και Παρανεστίου θα δώσει ξεχωριστό χρώμα στην τελετή λήξης.

Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή του φετινού Brevet Philippoi να απολαύσουμε μαζί τις πολυεπίπεδες δράσεις που ετοιμάζονται για όλους εσάς στην κεντρική πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ!»