Το 8% του γενικού
πληθυσμού της Ελλάδας
έχει σακχαρώδη διαβήτη
Δράσεις του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η 14η Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Στο φετινό πλαίσιο της Ημέρας, το κεντρικό μήνυμα είναι: «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα».
Η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για Διαβήτη τύπου 2 με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει πάρει πλέον μορφή επιδημίας και κυρίως ο Διαβήτης Τύπου 2, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη έχει προβλέψει ότι από 366 εκατομμύρια διαβητικών το 2011, το 2030 αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια άτομα. Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 συνδέεται άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.
Συνήθως, η διάγνωση γίνεται σε άτομα άνω των 40 ετών και η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 αυξάνει με την ηλικία. Δυστυχώς όμως, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ότι η συχνότητα αυτού του τύπου διαβήτη έχει αρχίσει να αυξάνει ακόμα και σε νεαρά άτομα, εφήβους και νέους ενήλικες, κι εδώ λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Το 8% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας έχει διαβήτη
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας έχει ήδη όλο το προηγούμενη διάστημα προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης, τόσο με δράσεις μέτρησης και ενημέρωσης, όσο και μια ημερίδα, στην οποία έλαβαν μέρος ιατροί από την πόλη της Δράμας.
Συγκεκριμένα, ο «Π.Τ.» παρουσίασε αναλυτικά την ημερίδα του Συλλόγου που έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου πήραν μέρος για γιατροί: Αναστασία Μιχαηλίδου Παθολόγος – Διαβητολόγος, Κική Καμπουρίδου Πνευμονολογος, Θεόδωρος Μπουγάς Καρδιολόγος, Χρήστος Μπακόπουλος Καρδιολόγος, Φωφώ Παυλίδου Ποδοθεραπεύτρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το 8% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας έχει σακχαρώδη διαβήτη, ενώ τα ηλικιακά όρια για τον διαβήτη τύπου 2 έχει πλέον αλλάξει, εξαιτίας του τρόπου ζωής, της διατροφής και της παχυσαρκίας.
Παλαιότερα, ο διαβήτης τύπου 1, εμφανιζόταν σε νεαρά ηλικία συνήθως κάτω από 30 χρονών. Όμως δεν αποκλείει αυτό το γεγονός, ότι μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη τύπου 1 και ένας άνθρωπος που είναι πάνω από 40 χρόνων. Είναι πιο σπάνιο βέβαια, ΄΄όμως υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί στα 50, στα 60 ακόμα και στα 70.
Ο διαβήτης τύπου 2, παλαιότερα, εμφανιζόταν μετά τα 40 με 50 χρόνια και ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα τελευταία χρόνια, λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής και λόγω της παχυσαρκίας που αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο, κυρίως στον Δυτικό πληθυσμό, ο διαβήτης τύπου 2 αρχίζει να διεισδύει και σε ηλικίες κάτω των 40 χρόνων. Και έχουμε περιπτώσεις, παιδιά που είναι 15-20 χρόνων, που παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό που λέγαμε παλιά, διαβήτης της ωρίμου ηλικίας ή διαβήτης ενηλίκων.
Δηλαδή, το τοπίο, όσον αφορά την κατανομή ηλικιακά του διαβήτη τύπου 2, έχει αλλάξει. Και έχει αλλάξει λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής, της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας. Κακή διατροφή, καθιστική ζωή που οδηγούν στην παχυσαρκία.
Από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του σακχαρώδους διαβήτη, είναι ότι δεν έχει ενοχλήσεις, δεν έχει πόνο και δύσκολα μπορεί να το καταλάβει κανείς αμέσως. Και ακόμα, όταν ο διαβήτης διαγιγνώσκεται, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκινάει τότε, αλλά ότι εμείς τον ανακαλύψαμε τότε. Σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να έχει κάποιο μερικά χρόνια και να το ανακαλύπτει πολύ αργότερα.