Home > Πρώτο Θέμα > Το «Αντάμωμα» είναι μια ιστορία για την προσφυγιά και την αγάπη-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εκπαιδευτικός ποντιακής λίρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας κ. Αμπερίδης

Το «Αντάμωμα» είναι μια ιστορία για την προσφυγιά και την αγάπη-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εκπαιδευτικός ποντιακής λίρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας κ. Αμπερίδης

Είχε λάβει πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό: «Ελληνισμός της Ανατολής»

Το «Αντάμωμα» είναι μια ιστορία

για την προσφυγιά και την αγάπη

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εκπαιδευτικός ποντιακής λίρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας κ. Αμπερίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Μαΐου, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, τα σχολεία της Δράμας τα οποία είχαν κερδίσει τα πρώτα βραβεία στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα: «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη», τον οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.

Εκείνες τις ημέρες ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει μια λίστα με όλα τα σχολεία της Δράμας τα οποία είχαν πάρει τα πρώτα βραβεία. Μεταξύ άλλων, στο διαγωνισμό συμμετείχε και το Μουσικό Σχολείο Δράμας με μια εργασία μαθητών του με τίτλο «Αντάμωμαν».

Πρόκειται για μια ιστορία που έχει θέμα τον προσφυγικό ελληνισμό και τους πρόσφυγες παππούδες και γιαγιάδες μας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Στην ιστορία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, υπάρχει μια πραγματική ιστορία αγάπης από τους προπαππούδες.

Σχετικά με την εργασία αυτή, μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος καθηγητής τους κ. Γιώργος Αμπερίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «εμείς ασχοληθήκαμε με την κατηγορία της σύνθεσης που αφορά τον Πόντο και ξεκινήσαμε προετοιμασία από τον Σεπτέμβριο και αποστείλαμε το θέμα μας τον Μάιο».

Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές ξεκίνησε από μια μαθήτρια, της οποίας οι προπαππούδες της ζούσαν στα Αμπελάκια Δράμας. Όπως εξηγεί ο κ. Αμπερίδης, «η γυναίκα ήταν Θρακιώτισσα και ο παππούς Πόντιος και εκείνα τα χρόνια τους απαγόρευαν να παντρευτούν μεταξύ τους. Έτσι υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των οικογενειών και οι δύο νέοι τότε κλέφτηκαν και έφυγαν από το χωριό».

Η ιστορία αφηγείται την αγάπη μεταξύ του Ανέστη και της Σοφίας, οι οποίοι γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στα Αμπελάκια Δράμας. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκείνη την χρονική περίοδο αποτέλεσαν την αφορμή για τους μαθητές μας να αυτοσχεδιάσουν και να συνθέσουν την δική τους μουσική «ιστορία».

«Μέσα απ’ αυτή την ιστορία, μπορέσαμε και δημιουργήσαμε μια σύνθεση την οποία γράψαμε με τα παιδιά και είναι το πρώτο μέρος της εργασίας» εξηγεί ο κ. Αμπερίδης και συμπληρώνει ότι «το δεύτερο μέρος αποτελεί ένα γνωστό παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι. Σε όλο το βίντεο, περιλαμβάνεται και μια περιγραφή της ιστορίας αυτής, η οποία έχει ως βασικό στοιχείο την ιστορία των δύο προσφυγόπουλων».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, η βράβευση θα γίνει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπως και όλων των σχολείων που διακρίθηκαν.

Όπως σημειώνει επίσης ο κ. Αμπερίδης, «για εμάς τους εκπαιδευτικούς η χαρά είναι μεγάλη. Οι προβληματισμοί πολλοί. Πώς διδάσκεις σε ένα παιδί το “παρελθόν”; πώς μπορείς να ακουμπήσεις την ψυχή τους; τι είναι αυτό που τους μένει τελικά; πώς αντιλαμβάνονται τα σημερινά παιδιά την παράδοση;  Η παράδοση για εμάς συμβαίνει “εδώ και τώρα”. Αυτή η στιγμή ήταν μία πρώτη αφορμή για τα συγκεκριμένα παιδιά, η οποία θα αποτελέσει έναν ενδιάμεσο σταθμό μπροστά σε αυτά που θα κάνουν στο μέλλον».

Συμμετέχοντες ήταν μαθητές από το Σύνολο Ποντιακής Μουσικής και από την τάξη του ατομικού οργάνου «Λύρα Πόντου» & «Κανονάκι» & «Κρουστά Παραδοσιακά» :

Ευδοξία Κοκκινασίδου – λύρα Πόντου

Γεωργία Ευθυμιάδου – Τραγούδι / συγγραφή κειμένου

Καλλιόπη Τερζή- Κανονάκι

Θανάσης Φωτιάδης – Μπεντίρ

Δημήτρης Πασχαλίδης – Αφήγηση

Αναστάσης Χατζηαθανασιάδης – Ηχοληψία & Κάμερα

Αλέξανδρος Σελαλμαζίδης – Κάμερα

Γενική επιμέλεια και συντονισμός : Γιώργος Αμπερίδης (ΠΕ 79.01- Λύρα Πόντου)

Επιμέλεια κειμένου & αφήγησης: Ηρακλής Χατζηιωαννίδης

Επιμέλεια ηχοληψίας : Απόστολος Αποστολίδης

Ο κ. Αμπερίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στην ποντιακή λίρα και διδάσκει μόνιμα τα τρία τελευταία χρόνια  στο Μουσικό Σχολείο Δράμας και είναι υπεύθυνος της τάξης για τα παιδιά που επιλέγουν την ποντιακή λίρα.