Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό Ιστό της Δράμας
Το «Άρωμα Ταμπάκου» αναδεικνύει
την ιστορία της πόλης μας μέσα
από 10 εμβληματικά κτίρια
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των πρώτων ερμηνευτικών πινακίδων στην πόλη της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΟ πρόγραμμα με τον κεντρικό τίτλο «Άρωμα Ταμπάκου», ο «Π.Τ.» έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Το «Άρωμα Ταμπάκου», αναδεικνύει μια ιστορική εποχή για την πόλη της Δράμας. Ο τρόπος με τον οποίο έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του, δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας – τόσο για τους επισκέπτες αυτής της πόλης, αλλά όσο και για τους συμπολίτες μας – να γνωρίσουμε και να μάθουμε πράγματα για μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πρόκειται για την λεγόμενη χρυσή εποχή του καπνού στη Δράμα, μέσα από την οποία υπήρξαν και αναδείχθηκαν εμβληματικά κτίρια – μνημεία σήμερα, μιας εποχής που διαμόρφωσε την κοινωνία αυτής της πόλης καθώς και την ιστορία της.
Το πρόγραμμα «Άρωμα Ταμπάκου» έχει ξεκινήσει πλέον και υλοποιείται, με την τοποθέτηση των πρώτων ερμηνευτικών πινακίδων στα πρώτα κτίρια.
Τι ακριβώς αφορά αυτό το πρόγραμμα; Αφορά την τοποθέτηση ερμηνευτικών και ενημερωτικών πινακίδων, μπροστά από 10 συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Δράμας. Το έργο έχει συμβατικό τίμημα 152.024 ευρώ και υλοποιείται από την ανάδοχο εταιρεία «ΔΟΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΙΚΕ».
Το έργο έχει διάρκεια 15 μήνες και σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης, επιχειρείται η ανάδειξη της χρυσής εποχής του καπνού στη Δράμα (1840 – 1940), παρουσιάζοντας δέκα μνημεία της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δράμας και κυρίως του Ιστορικού Κέντρου.
Μέσα από το έργο, έχουν επιλεγεί 10 χαρακτηριστικά και εμβληματικά κτίρια – μνημεία – καπναποθήκες αυτής της περιόδου όπως: Η Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός ,η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, τα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξου Κοινότητας Δράμας, η Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (πρώην Μιχαηλίδη), το Θέατρο Ολύμπια, η Καπναποθήκη Σπήρερ, το Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), το Αρχοντικό Φάις και η Εθνική Τράπεζα.
Γίνεται χωροθέτηση και τοποθέτηση 40 πινακίδων κατεύθυνσης προς τα μνημεία. Θα υπάρξει σύνταξη ερμηνευτικών κειμένων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, σχεδίαση και παραγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) «Άρωμα Ταμπάκου».
Επίσης, θα γίνει συγγραφή σε ψηφιακή και έντυπη μορφή εκπαιδευτικού υλικού (βιωματικές ασκήσεις κτλ.) για τα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια των δέκα «Τοπικών πολιτιστικών συνοδών».
Σύνταξη σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, εκπαιδευτικού οδηγού των εργαστηρίων δέκα «τοπικών πολιτιστικών συνοδών». Διεξαγωγή 2 εκπαιδευτικών εργαστηρίων για δασκάλους σχολείων. Σύνταξη, δημιουργία και παραγωγή 100 εκπαιδευτικών εγχειριδίων δασκάλων σχολείων.
Διενέργεια δέκα σχολικών «πολιτιστικών περιπάτων». Σύνταξη, δημιουργία και παραγωγή 400 εντύπων προβολής – προώθησης για το ευρύ κοινό στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Διενέργεια δέκα «πολιτιστικών περιπάτων» για το ευρύ κοινό.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Τάσσου, «είναι καθ’ όλα σημαντική η ανάδειξη του πλούσιου κτιριακού αποθέματος της πόλης που σχετίζεται με την εποχή αυτή, για λόγους τουριστικής προβολής, για λόγους γνώσης της δικής μας ιστορίας – που είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Δράμας προς το μέλλον και γενικότερα για την ανάδειξη του κέντρου της πόλης.
Όταν ολοκληρωθεί μαζί με το ΒΑΑ και μαζί με τα αντίστοιχα προγράμματα πολιτιστικής εμπειρίας που υπάρχουν στο ΒΑΑ, θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας και σύγχρονης εμπειρίας της περιήγησης στον αστικό ιστό της πόλης.
Η πόλη της Δράμας και τα χωριά της, έχουν μια πλούσια ιστορία, αρκεί να καταφέρουμε να την αναδείξουμε. Και το πρόγραμμα «Άρωμα Ταμπάκου» έστω και στην πρώτη φάση της υλοποίησής του με την τοποθέτηση των ερμηνευτικών πινακίδων, είναι ένας τρόπος ανάδειξης αυτής της ιστορίας» καταλήγει ο κ. Τάσσου.
Για αυτά τα δέκα επιλεγμένα μνημεία, θα παρουσιάζονται οι ιστορίες τους και οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Τα μνημεία τα οποία χωροθετούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Δράμας και ευρύτερα αυτού είναι:
– Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, 1875.
– Σιδηροδρομικός Σταθμός, 1895.
– Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, 1904.
– Εκπαιδευτήρια της Ορθοδόξου Κοινότητας Δράμας, 1909.
– Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (πρώην Μιχαηλίδη), 1912.
– Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, 1920.
– Καπναποθήκη Σπήρερ, 1925.
– Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), 1925.
– Αρχοντικό Φάις, 1927.
– Εθνική Τράπεζα, 1928.