Home > νέα > Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς Παράπονα για μυστικοπάθεια από τις αντιπολιτεύσεις και διευκρινήσεις από δήμαρχο και αντιδημάρχους

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς Παράπονα για μυστικοπάθεια από τις αντιπολιτεύσεις και διευκρινήσεις από δήμαρχο και αντιδημάρχους

Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο

της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση

των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Παράπονα για μυστικοπάθεια από τις αντιπολιτεύσεις και διευκρινήσεις από δήμαρχο και αντιδημάρχους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ πέρασε ομόφωνα το θέμα του Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντούτοις κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης 24 Απριλίου, τέθηκαν ορισμένα ζητήματα από τις αντιπολιτεύσεις.

Το θέμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος, εισηγήθηκε  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ρεμόντης, αναφέροντας την κατάσταση  που επικρατεί σήμερα στο υφιστάμενο Καταφύγιο, καθώς και την ανάθεση της λειτουργίας σε ιδιώτη.

Στο διαχειριστικό σχέδιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ένας προγραμματισμός, σύμφωνα με τον οποίο τα ζώα που θα  υποβληθούν σε στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και ηλεκτρονική σήμανση ανέρχονται σε 201 σκύλους και 20 γάτες με συνολικό ποσό 20.284 ευρώ.

Επίσης, δίνεται ποσό 104.191 ευρώ για τη λειτουργία του δημοτικού καταφυγίου και την υλοποίηση της υπηρεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επισημάνθηκε επίσης, ότι, θα λειτουργήσει και ιστοσελίδα καταφυγίου, όπου θα αναρτώνται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία.

Όπως ειπώθηκε επίσης, το καταφύγιο του δήμου Δράμας (παράρτημα Α΄) βρίσκεται στο Αγρόκτημα Νέας Αμισού (χώρος ΔΕΥΑΔ) και είναι δυναμικότητας 20 θέσεων. Το 2023 εκτελέστηκαν εργασίες βελτιώσεις των εγκαταστάσεων και τοποθετήθηκε αυτόματο σύστημα άντλησης υδάτων και σύστημα θέρμανσης – ψύξης, για προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το Φεβρουάριο του 2024 εκτελέστηκαν εργασίες επισκευής στις κτηριακές εγκαταστάσεις του καταφυγίου και τοποθετήθηκαν, πυροσβεστήρες, πυροσβεστική φωλιά και πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης.

Μυστικοπάθεια

Αρχικά εκ μέρους της «Πόλης και Ζωής» ο κ. Μλεκάνης τόνισε ότι το θέμα το είχαν ψηφίσει και στη Δημοτική Επιτροπή, επισημαίνοντας όμως ότι «παρ’ ότι το θέμα δεν αφορά το σχεδιαζόμενο Καταφύγιο, οι ίδιες μυστικοπαθείς αναφορές έγιναν και στη Δημοτική Επιτροπή», ενώ ζήτησε από το δήμαρχο να δώσει «πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και γιατί κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό πού θα γίνει, αν υπάρχει ή γίνεται μελέτη, αν θα προσλάβουμε κτηνιάτρους» και άλλα ζητήματα.

Τόνισε μάλιστα ότι, «επειδή ο χώρος όπου σήμερα λειτουργεί το υφιστάμενο Κυνοκομείο, τον χρειάζεται η ΔΕΥΑΔ, η ανάγκη να μεταφερθεί από εκεί είναι επιτακτική. Πότε σχεδιάζεται αυτό να γίνει και κατά πόσο επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα η εκτέλεση του έργου; Δεν είναι θέματα τα οποία πρέπει να κρατούνται μυστικά».

Από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι «είμαστε θετικοί κατ’ αρχήν», επισημαίνοντας ότι «έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία δεν γίνεται για πρώτη φορά», ενώ συμφώνησε στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μλεκάνης και ζήτησε να γίνει γνωστός ο χώρος που θα γίνει το νέο καταφύγιο.

Με τη σειρά της, η επικεφαλής του «Πρότζεκτ για τη Δράμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για το νέο Καταφύγιο κύριε αντιδήμαρχε διαβάζουμε δηλώσεις από τον Πρωινό Τύπο και χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση ως αντιπολίτευση. Σας είχα ζητήσει να μου πείτε ορισμένα πράγματα για το νέο καταφύγιο και μου είπατε ότι είναι μυστικό ακόμα. Οπότε, πριν ενημερώνετε τα ΜΜΕ, καλό είναι να έχουμε και εμείς μια ενημέρωση».

Ζήτησε επίσης να μάθει πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και πόσα πρόστιμα δόθηκαν για ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης αποκάλυψε ότι ο χώρος για το νέο Καταφύγιο βρίσκεται στην περιοχή των Κουδουνίων ζητώντας να μάθει ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το νέο Καταφύγιο.

Διευκρινίσεις για το θέμα του νέου Καταφυγίου έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Σαλπιγκτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα κάτι γνωστό, καθώς αυτό βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η οικοδομική άδεια, ενώ η μελέτη του είναι έτοιμη κατά το 80%. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με γειτονικές εκτάσεις, ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Αυτή την ώρα από τη μελέτη λείπουν ηλεκτρομηχανολογικά και στατικές μελέτες.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει χρηματοδότηση, είμαστε στη φάση της άδειας. Το έργο δεν είναι ενταγμένο ούτε στο Πράσινο Ταμείο ή κάπου αλλού. Αφού εκδοθεί η οικοδομική άδεια, θα προχωρήσουμε αναλόγως».

Σημείωσε πάντως ότι τη μελέτη την έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος με συνεργάτες και γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας.

Μιλώντας στο σώμα ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα» στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι το θέμα με τα αδέσποτα είναι πολύ δύσκολο και συνεχίζεται.

Όπως είπε μάλιστα, «αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκός Δήμος που σέβεται τα αδέσποτα, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει καμιά μυστικοπάθεια και δεν το κρατήσαμε μυστικό, με την έννοια να αιφνιδιάσουμε. Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με τον σεβασμό των Υπηρεσιών σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις και δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε την όποια απόφαση. Η μελέτη και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις γίνονται από την Τεχνική Υπηρεσία και τους ειδικούς συνεργάτες που έχω επιλέξει. Και όλα γίνονται όπως προβλέπει η νομοθεσία, ως Καταφύγιο και όχι ως Κυνοκομείο».