Δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας
Το επόμενο διάστημα ανοίγει
το Εξοικονομώ
για όλες τις επιχειρήσεις
Στ. Γεωργιάδης: Στόχος μας είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της αυτονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται το επερχόμενο άνοιγμα του προγράμματος του Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις, στο προσεχές χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση.
Από τις μικρότερες που είναι τα καταστήματα κάθε είδους, μέχρι τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και οι πλέον ενεργοβόρες απ’ αυτές.
Δηλώσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ των επιχειρήσεων, έκανε το πρωί της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε αρχικά σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, αυτό της χρηματοδότησης της ενεργειακής αυτονόμησης των επιχειρήσεων, τουλάχιστον από την άποψη της αυτοπαραγωγής ρεύματος. Και αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση και χρήση φωτοβολταϊκών.
Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει χρηματοδότηση στην αυτονόμηση των επιχειρήσεων στην αυτοπαραγωγή ρεύματος». Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι, «το πρόβλημα των δικτύων της ΔΕΔΗΕ παραμένει και είναι αυτό το οποίο θα πρέπει ουσιαστικά να βελτιώσουμε. Υπάρχουν περιοχές όπου αδυνατεί πλέον να υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά ακριβώς λόγω ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο».
Όπως είπε, «γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του Υπουργείου, όσον αφορά την χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δικτύων. Και αυτό είναι και μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «για το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τώρα και ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει ακριβώς να υπάρξει και η ανάλογη υποστήριξη στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις οι οποίες θα θέλουν να εντάξουν στο σχεδιασμό τους για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους χώρους τους, θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν από πλευράς δικτύου.
Άρα εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια βοήθεια από την πλευρά της ΔΕΔΗΕ και θέλω να πιστεύω ότι θα συμβεί, αλλιώς το πρόγραμμα θα προσανατολιστεί σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατότητα δικτύων και αυτές δεν είναι πολλές ειδικά στα αστικά κέντρα, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές. Σε κάποιες περιοχές όπου έχουν μπει πολλές μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα αλλά και ενεργειακές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει κορεσμό στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε να ενισχύσουμε τα δίκτυα και να έχουμε την απόδοση αυτού που ζητάμε».
Στο σημείο αυτό, ανέφερε ο ίδιος, ότι «η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει κάνει και παρέμβαση στα θέματα βελτίωσης στο νομοθετικό πλαίσιο, για κάποια ζητήματα που αφορούν την αυτοπαραγωγή ρεύματος, την αυτονόμηση ουσιαστικά και πιστεύω ότι αυτές θα εισακουστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Μείζον πρόβλημα το ενεργειακό κόστος
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ενεργειακό ζήτημα, λέγοντας ότι «οι χρονιές του 2023 μέχρι και το 2027, είναι χρονιές στις οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το Ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, για να μπορέσει ακριβώς να μετεξελιχθεί η οικονομία στη βάση μιας άλλης ενεργειακής λογικής.
Πλέον, η κατανάλωση ενέργειας, και το κόστος της ενέργειας, θα αποτελεί το μείζον πρόβλημα. Επομένως, η αυτονόμηση, η αυτοπαραγωγή, είναι κρίσιμη διαδικασία για την οποία θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν».
Εξήγησε ακόμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, ότι, «στο Εξοικονομώ δεν είναι μόνο η αυτοπαραγωγή, είναι και η αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων μηχανημάτων των επιχειρήσεων, ή του φωτισμού των επιχειρήσεων, η χρήση των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, τα μηχανήματα θέρμανσης τα οποία θα πρέπει να έχουν προδιαγραφές χαμηλής κατανάλωσης και γενικότερα κάθε τρόπος μείωσης ουσιαστικά του ενεργειακού αποτυπώματος της επιχείρησης».
Όπως εξήγησε, «η ακρίβεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, ο πληθωρισμός και όλα τα άλλα θέματα, ουσιαστικά είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης που έχει διαμορφωθεί και αυτό δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά και ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα ή ο τρόπος με τον οποίο το καταναλώνουμε.
Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, με το που θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, να εκτιμήσουν πρώτα – πρώτα τις δυνατότητές τους για να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων».