Home > Πρώτο Θέμα > «Το Φεστιβάλ Δράμας έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που δεν χωράει πλέον στα ΟΛΥΜΠΙΑ» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης

«Το Φεστιβάλ Δράμας έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που δεν χωράει πλέον στα ΟΛΥΜΠΙΑ» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης

Από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFF

«Το Φεστιβάλ Δράμας

έχει μεγαλώσει τόσο πολύ

που δεν χωράει πλέον στα ΟΛΥΜΠΙΑ»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ μέρες έμειναν για την έναρξη του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), που θα διεξαχθεί από 4 έως 10 Σεπτεμβρίου. Και πλέον, σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, πρόκειται να δούμε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα ανανεωμένο και με πολλές νέες προσθήκες σε διάφορα επίπεδα.

Στο πλαίσιο της επερχόμενης έναρξης του 46ου DISFF, μιας διοργάνωσης που θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Φεστιβάλ λίγο πριν κλείσει τα 50 του χρόνια, ο «Π.Τ.» είχε τη χαρά να μιλήσει με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του κ. Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος μάλιστα επιβεβαιώνει την πλήρη του ανανέωση.

Ερωτώμενος για την 46η διοργάνωση του DISFF και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα, ο κ. Σακαρίδης σημειώνει ότι το φετινό Φεστιβάλ θα είναι ιδιαίτερα ανανεωμένο και όπως λέει, «όλα είναι έτοιμα», επισημαίνοντας ότι, «το Φεστιβάλ δουλεύει όλο το χρόνο, όχι μόνο για τη διοργάνωση, αλλά για όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στη χρονιά».

Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, σημειώνει ότι φέτος θα υπάρχουν 164 ταινίες, από τις οποίες οι 64 είναι ελληνικές. Σημειώνει επίσης ότι φέτος θα υπάρχουν και δύο καινούρια προγράμματα, «μαζί με το Εθνικό Διαγωνιστικό, τη δεύτερη χρονιά του Εθνικού Σπουδαστικού που πηγαίνει πολύ καλά, θα είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Διεθνές Σπουδαστικό, το Animation που έχει καθιερωθεί, το Short and Green, το KIDDO, που είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά και από παιδιά με επικεφαλής τη γνωστή Δραμινή ηθοποιό Έλενα Μαυρίδου. Επίσης, υπάρχει και το Short Film Hub το οποίο ουσιαστικά είναι  η αγορά της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα, όπου συναντιούνται άνθρωποι του κινηματογράφου με τους παραγωγούς και σκηνοθέτες των ταινιών, γίνονται εργαστήρια και παρουσιάσεις των σκηνοθετών».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Σακαρίδης, ότι «συνεχίζεται και φέτος το Cinematherapy που ήταν όλη τη χρονιά στην πόλη της Δράμας, επισκεπτόμενο δεκάδες σχολεία, ενώ φέτος την πρώτη μέρα θα είναι ο γνωστός ηθοποιός κ. Τσορτέκης και τη δεύτερη ημέρα ο ηθοποιός κ. Τσιοτσιόπουλος».

Αναβάθμιση του DISFF

Στη διαπίστωση ότι έχουμε σημαντική αναβάθμιση του Φεστιβάλ από φέτος, καθώς πλέον αυτό εντάσσεται και στα βραβείο Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, ο κ. Σακαρίδης εξηγεί:

«Οι δύο καλύτερες ταινίες που θα βραβευτούν, η καλύτερη ελληνική και η καλύτερη στο Διεθνές, θα μπουν στη λίστα των Όσκαρ. Αυτό έχει πολλές θετικές επιπτώσεις για το Φεστιβάλ. Κατ’ αρχήν, μπαίνουμε στην πρώτη λίστα των Φεστιβάλ παγκόσμια και από την επόμενη χρονιά αναμένεται να δεχθούμε χιλιάδες ταινίες για συμμετοχές, οπότε θα πρέπει να μεγαλώσει το Φεστιβάλ, όσον αφορά την ομάδα του.

Σίγουρα αυτό είναι πολύ καλό για τον ελληνικό κινηματογράφο, το γεγονός ότι κάθε χρόνο μια ελληνική ταινία μικρού μήκους, θα μπαίνει στη λίστα των Όσκαρ».

Ερωτώμενος για το ότι από την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Δράμας θα δεχθεί χιλιάδες ταινίες και τι σημαίνει αυτό, ο κ. Σακαρίδης τονίζει: «Φέτος δεχθήκαμε 3.000 αιτήσεις, αυτό σημαίνει ότι του χρόνου το νούμερο αυτό θα διπλασιαστεί. Οπότε η διαχείριση θα είναι διαφορετική για τον όγκο εργασίας».

Μια νέα διαδρομή για το μέλλον

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Σακαρίδης, ποια είναι τα σχέδια του Φεστιβάλ Δράμας, τόσο για την επόμενη χρονιά, αλλά ακόμα και για τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος σ’ αυτό, τονίζει ότι «κάθε χρόνο προσθέτουμε και κάτι. Φέτος δώσαμε μεγάλη σημασία στο ζήτημα των Όσκαρ, δώσαμε μεγάλη σημασία στο KIDDΟ που δημιουργήθηκε, στη δεύτερη χρονιά του Σπουδαστικού και επίσης ένα work shop που έγινε, ένα εργαστήρι κινηματογράφου με Δραμινούς, μέσω του οποίου θα παρουσιαστούν έξι ταινίες στο φετινό DISFF. Οι ταινίες αυτές έγιναν από Δραμινούς, με τους οποίους ξεκινήσαμε το εργαστήριο τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα».

Όπως λέει ο κ. Σακαρίδης, «έτσι καταλάβαμε ότι είναι πολύ σημαντικό – και με το Cinematherapy στα σχολεία, αλλά και με το εργαστήρι – όλο και πιο πολύ να έχουμε επαφή και με την τοπική κοινωνία σε επίπεδο μικρών ομάδων. Είναι πολύ καλό να τους καλείς και να έχεις ένα Διεθνές Φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια του έτους επίσης, είναι πολύ καλό να έχουν πρόσβαση στον κινηματογράφο, άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Έτσι θα δουν με ένα διαφορετικό τρόπο τις ταινίες και με ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φυσικά από μια άλλη διάσταση. Έτσι, ο ένας θα φέρει τον άλλο, μέσα από τις παρέες που δημιουργούνται για τις ταινίες».

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Αναφερόμενος στο μέλλον του DISFF, ο κ. Σακαρίδης αναφέρεται στη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ): «Ξεκίνησε από φέτος και η Σχολή Κινηματογράφου μέσω του ΕΑΠ και ήδη για το νέο εξάμηνο έχουμε πάνω από 100 αιτήσεις για το πρόγραμμα που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, έχει μεγάλη ανταπόκριση και πηγαίνει πολύ καλά».

Αυτό που σημειώνει για το μέλλον, είναι «να κοιτάξουμε να έχουμε ακόμα περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα, να συνεχίσουμε τα εργαστήρια στη Δράμα και το Cinematherapy. Θα δώσουμε μεγάλη σημασία και θα προσέξουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα εργαστήρια, τα οποία γίνονται στη Δράμα και να μπορέσουμε δηλαδή να κρατήσουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι θα έρθουν τα Σαββατοκύριακα στη Δράμα».

Το στρατόπεδο Ανδρικάκη

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «το Φεστιβάλ έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, θέλουμε μεγαλύτερη αίθουσα, εγκαταστάσεις και σ’ αυτό προσφέρεται το στρατόπεδο Ανδρικάκη. Νομίζω ότι και το Φεστιβάλ και η Δράμα είναι έτοιμη για το επόμενο μεγάλο βήμα για το οπτικοακουστικό κέντρο στο Ανδρικάκη. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά θα αλλάξει τα δεδομένα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποιο  παρόμοιο οπτικοακουστικό κέντρο στα Βαλκάνια ή στην Ευρώπη, ο κ. Σακαρίδης τονίζει ότι «κάτι σαν αυτό που έχω δει στα σχέδια (σ.σ. για το Ανδρικάκη), το έχω δει στην Ασία. Από εκεί και πέρα αυτό δεν εξαρτάται βέβαια από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή».

Ερωτώμενος για νέους και μεγάλους χώρους του Φεστιβάλ, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό θα γίνει με τη δημιουργία του οπτικοακουστικού κέντρου, όπου μεταξύ άλλων «έχει σχεδιαστεί μια αίθουσα 500 θέσεων, η οποία θα φιλοξενήσει τα μεγάλα γεγονότα του Φεστιβάλ. Σε όλο τον κόσμο, τα Φεστιβάλ εξαρτώνται και είναι αυτό που είναι, από τις εγκαταστάσεις τους, πέρα από τη δημιουργική ομάδα και το πώς χειρίζονται την καθημερινότητα. Εμείς πλέον έχουμε μεγαλώσει τόσο πολύ, που δεν χωράμε στο ΟΛΥΜΠΙΑ».

Η ομάδα του Φεστιβάλ

Ο κ. Σακαρίδης αναφέρεται τέλος στην ομάδα του Φεστιβάλ με τους σκηνοθέτες, αλλά και στον  ίδιο τον πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή και σημειώνει ότι «έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και από τον κ. Δεμερτζή, από τον οποίο εξαρτάται ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του από την καθημερινή δουλειά γι’ αυτό και με την μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει σ’ εμένα, αλλά και στην ομάδα και με τις πολύ καλές κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σακαρίδης εξαίρει επίσης την «σημαντική συμπαράσταση και συνεργασία του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, που μαζί κάναμε όλα όσα είπαμε και όσους στόχους βάλαμε τους πετύχαμε».