Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του
Το Φεστιβάλ Ταινιών
Δράμας «οδηγεί»
στα Βραβεία Όσκαρ
► Οι δύο βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας στο Εθνικό και το Διεθνές Τμήμα θα συμμετέχουν απευθείας στη διαγωνιστική διαδικασία των Όσκαρ!!!
► Σακαρίδης – Άμεσα ανταποκρίθηκαν οι Έλληνες δημιουργοί – μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ, Γιώργος Λάνθιμος και Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην ιστορία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί η πιστοποίηση που έλαβε για τις οσκαρικές υποψηφιότητες των ταινιών μικρού μήκους που διακρίνονται στο Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό του πρόγραμμα, στην κατηγορία καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους.
Μετά από τόσα χρόνια και στα πλαίσια της εξωστρέφειάς του και μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Καννών την περασμένη Άνοιξη, πλέον το Φεστιβάλ της Δράμας παγκοσμιοποιείται και εντάσσεται στη μεγάλη λίστα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.
Την σπουδαία αυτή ανακοίνωση έκανε γνωστή για πρώτη φορά σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή και τον Καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Σακαρίδη.
Αυτό σημαίνει ότι, οι δύο καλύτερες ταινίες, η μία από το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα και η άλλη από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, παίρνουν απευθείας «εισιτήριο» για να διαγωνιστούν για τις καλύτερες πέντε ταινίες στον κόσμο μικρού μήκους, από κορυφαία Φεστιβάλ του κόσμου.
Η Αμερικανική Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να προκρίνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας, με την προϋπόθεση πως ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ακαδημίας.
Έτσι, οι δυο ταινίες μικρού μήκους που θα αποσπούν Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του DISFF κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.
H εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας να διακριθεί ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφειά που επέδειξε το τελευταίο διάστημα, αλλά και την διαχρονική επιδραστικότητά του στην ανάδειξη των νέων κινηματογραφικών ταλέντων στην Ελλάδα εν τη γενέσει τους.
Μαμσάκος: Μια μοναδική στιγμή
Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι πρόκειται για «μια μοναδική στιγμή. Θα την χαρακτήριζα μια πολύ σπουδαία επιτυχία που προήλθε από την διαρκή αναβάθμιση του θεσμού, που είναι πλέον ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου. Οι βραβευμένες ταινίες θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το Όσκαρ και γιατί όχι να το κατακτήσουν».
Όπως σημείωσε, «το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση, τόσο του κινηματογραφικού κόσμου, όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας».
Σημείωσε ιδιαίτερα μάλιστα, ότι «τίποτε φυσικά δεν έγινε τυχαία. Έγιναν συντονισμένα και σοβαρά βήματα που οδήγησαν στην αλματώδη αναβάθμιση του Φεστιβάλ», ενώ στο σημείο αυτό υπενθύμισε «τρεις ακόμη σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ, την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ, και τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.
Για την Δημοτική μας Αρχή, ο Πολιτισμός και η ανάδειξή του συγκεκριμένου θεσμού είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας».
Δεμερτζής: Δημιουργική και εξωστρεφής πορεία
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για το Φεστιβάλ Δράμας του οποίου έχω για ακόμη φορά την τιμή και τη χαρά να είμαι Πρόεδρος. Είναι μια διάκριση και όνειρο πολλών ετών για το Φεστιβάλ, που μας δίνει νέα πνοή και δυναμική εντός και εκτός συνόρων.
Με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για αυτήν την κατάκτηση από την πρώτη στιγμή. Μετά από συντονισμένες ενέργειες εξαλείφθηκαν εμπόδια του παρελθόντος και εδραιώθηκαν γέφυρες επικοινωνίας που χάθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παράλληλα, η στοχευμένη, δημιουργική, εξωστρεφής και αναπτυξιακή πορεία του Φεστιβάλ από το 2020, με γνώμονα το όφελος των δημιουργών της ταινίας μικρού μήκους, συντέλεσαν, θεωρώ, σημαντικά σ’ αυτήν την επιτυχία που καταφέραμε σήμερα.
Το αποτέλεσμα ήρθε και δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις προσπάθειες».
Σακαρίδης: Ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου
Τέλος ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, σημειώνει ότι, «Το Φεστιβάλ της Δράμας, γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επιλέγει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και το εκφράζει έμπρακτα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, επέλεξε κορυφαία Φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ταινιών μικρού μήκους, που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ’ αυτά τα Φεστιβάλ, να εντάσσονται στη λίστα επιλογής της κατηγορίας, με την προϋπόθεση πως ανταποκρίνονται φυσικά στις προδιαγραφές της Ακαδημίας.
Έτσι οι δυο ταινίες μικρού μήκους, που θα κερδίζουν τον Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας θα εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τη συμμετοχή στην διαδικασία των Όσκαρ που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους».
Σημείωσε ακόμα, ότι το Φεστιβάλ Δράμας είναι στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου εδώ και χρόνια «Αυτό σημαίνει ότι θα φέρει χιλιάδες αιτήσεις ταινιών, που σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε μια καινούρια περίοδο για το Φεστιβάλ.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ της Δράμας, να διακριθεί ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια που επέδειξε το τελευταίο διάστημα αλλά και την διαχρονική επιδραστικότητα στην ανάδειξη των νέων κινηματογραφικών ταλέντων στην Ελλάδα».
Ο κ. Σακαρίδης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια του Φεστιβάλ Δράμας να ενταχθεί στα Όσκαρ κάτι που δεν ήταν εύκολο. Ο κ. Σακαρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ τον δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο για την στήριξη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του φεστιβάλ κ. Δεμερτζή, αλλά και την ομάδα του Φεστιβάλ.
Επίσης, την Μάγια Σφακιανάκη η οποία είναι από την αρχή στην ομάδα μας και βοήθησε στην αίτηση ένταξης. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες δημιουργούς που είναι μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ και άμεσα ανταποκρίθηκαν, όπως είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, τον Πάβελ Παβλικόφσκι και φυσικά όλη την ομάδα τον Γιώργο Ζώη, τον Θανάση Νεοφώτιστο οι οποίοι είναι δίπλα μας.
Πήραμε το ρίσκο και μας βγήκε, να έχουμε στην ομάδα μας ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τον κινηματογράφο και αυτό μας έκανε να έχουμε ένα καλύτερο διεθνές προφίλ. Όλο αυτό έγινε με πολλή δουλειά και σίγουρα δεν είναι τυχαίο γιατί το φεστιβάλ Δράμας είναι από τα πρώτα φεστιβάλ στην Ευρώπη που είναι στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου εδώ και χρόνια».
Γ.Κ.