Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Παρασκευαΐδης
«Το Φεστιβάλ ταινιών είναι ένα γεγονός
στο οποίο η Δράμα συμμετέχει»
Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος του κινηματογραφικού εργαστηρίου με Δραμινούς ερασιτέχνες
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο βρίσκονται πλέον όλες οι διαδικασίες σχετικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Δράμας, και όλα εξελίσσονται ομαλά για τη διοργάνωση του 48ου DISFF που θα διεξαχθεί στην πόλη μας από 8 ως 17 Σεπτεμβρίου.
Ήδη, οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες για τη θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, η καλλιτεχνική επιτροπή τις εξετάζει και το πιθανότερο είναι ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε και το όνομα του ανθρώπου που θα αναλάβει.
Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία κατάθεσης ταινιών η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τέλος Μαρτίου, όπου και αναμένεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός.
Από το Σάββατο το Workshop III – 2025
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα επίσης που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη σχέση του με τη Δράμα και τους συμπολίτες μας, είναι και η λειτουργία του Workshop III – 2025, του εργαστηρίου για Δραμινούς και Δραμινές ερασιτέχνες για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, με μαθήματα που προσφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Raycap.
Όπως ανακοινώνεται από το Φεστιβάλ, ξεκίνησε πλέον ο τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου, όπου έχουμε πλήθος συμμετοχών.
Μάλιστα με την ολοκλήρωση το δεύτερου κύκλου του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου και την προβολή κατά τη βδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ των δώδεκα μικρού μήκους ταινιών που δημιουργήθηκαν στο κινηματογραφικό εργαστήρι, ξεκίνησε και επίσημα η έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος, Workshop III – 2025.
Παρασκευαΐδης: Τοπική παραφιλολογία το σταμάτημα
Ο «Π.Τ.» μίλησε με τον αντιπρόεδρο του Φεστιβάλ Ταινιών κ. Παρασκευαΐδη, ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι «τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αυτό το Σάββατο με τον κ. Ιωσηφέλη και θα συνεχιστούν πλέον κανονικά στο επόμενο διάστημα. Η πρώτη συνάντηση ήταν συνάντηση γνωριμίας, όπου οι συμμετέχοντας έδειξαν ενθουσιασμένοι. Ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν μια κάποια εμπειρία και άλλοι όχι».
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Παρασκευαΐδης, τονίζει ότι «δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα να σταματήσει και συνεχίζεται αυτό που ξεκινήσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και πάντα με τη βοήθεια της Raycap. Δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα να σταματήσει. Αυτό ήταν μια παραφιλολογία τοπική και τίποτα πέρα απ’ αυτό».
Το αποτύπωμα του Φεστιβάλ στη Δράμα
Ερωτώμενος για το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Workshop III – 2025, ο κ. Παρασκευαΐδης απαντά: «Είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί αφήνει στην ουσία, το αποτύπωμα που αφήνει το Φεστιβάλ στην τοπική κοινωνία. Αυτό εμείς, η παρούσα δημοτική αρχή, εγώ προσωπικά και ο δήμαρχος, το έχουμε εκφράσει πολλές φορές, ότι, δεν θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι ένα γεγονός που έρχεται και φεύγει. Είναι ένα γεγονός – και σ’ αυτό επάνω κάναμε πολύ σημαντικό αγώνα – το οποίο θέλει να είναι στη Δράμα, να εμπλέξει τους Δραμινούς, γι’ αυτό και είχαν αυξηθεί και από πέρσι πάρα πολύ, οι συνεργασίες που έγιναν με Δραμινούς. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, για να είναι το Φεστιβάλ ένα γεγονός της Δράμας. Το Φεστιβάλ, δεν είναι ένα γεγονός στο οποίο η Δράμα είναι θεατής. Είναι ένα γεγονός στο οποίο η Δράμα συμμετέχει».
Όπως σημειώνει μάλιστα ο ίδιος, «το Workshop III – 2025 έχει αυτή την έννοια. Δηλαδή έρχονται νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αγάπη για τον κινηματογράφο, ή άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία, αλλά θα αποκτήσουν, θα ασχοληθούν με τη διαδικασία, θα δουν πώς δημιουργείται μια ταινία, ποιοι είναι οι ρόλοι σε μια ταινία, όπως ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης, ο μοντέρ κ.α. Αυτή η ενασχόληση του τοπικού κοινού με το Φεστιβάλ, θα δώσει το κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Δραμινούς και Δραμινές, να ασχοληθούν και να εμπλακούν μ’ αυτό και αυτή είναι η επιθυμία μας».
Συνολικά 130 συμμετοχές
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ανταπόκριση του κοινού, στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Οργανισμού ήταν αθρόα, με συνολικά 130 αιτήσεις συμμετοχής. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε από 25 σε 30, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους νέους, επίδοξους δημιουργούς να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον χώρο του κινηματογράφου.
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού δόθηκε προτεραιότητα σε συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το εργαστήρι για πρώτη φορά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, ενισχύοντας την πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με βάση την έγκαιρη υποβολή της αίτησής τους, ακολουθώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας, διασφαλίζοντας μια δίκαιη διαδικασία επιλογής.
Το Workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα πέντε μηνών στην πόλη της Δράμας. Οι ταινίες μικρού μήκους που θα δημιουργηθούν, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος Δράμας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Δράμα, παρέχει στους συμμετέχοντες τις βασικές γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για τη συγγραφή ενός σεναρίου και την υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους. Επιπλέον, προσφέρει τεχνογνωσία πάνω στην ανάπτυξη ιστοριών για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και στις βασικές γνώσεις παραγωγής. Η συμμετοχή των επίδοξων δημιουργών είναι χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται από δύο εξειδικευμένους εισηγητές/εκπαιδευτές, τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, διακεκριμένο σεναριογράφο, καθηγητή σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και Head Programmer του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ, και τον Βασίλη Λουλέ, βραβευμένο σκηνοθέτη ταινιών, Καθηγητή Σκηνοθεσίας του Προγράμματος «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και επί σειρά ετών Συντονιστή παραγωγής των ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» της ΕΡΤ.
Η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της RAYCAP S.A.