Home > νέα > «Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών» Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Αχιλλέας Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών» Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Αχιλλέας Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι

ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών»

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Αχιλλέας Κυριακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΟΥΣ παλαιότερους γνώριμους του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, είναι και ο γνωστός θεωρητικός του κινηματογράφου, συγγραφέας και μεταφραστής κ. Αχιλλέας Κυριακίδης ο οποίος βρέθηκε για άλλη μια χρονιά στη Δράμα.

Φέτος, ο κ. Κυριακίδης βρέθηκε στη Δράμα με την ιδιότητα του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα και δέχτηκε να κάνει μια σύντομη δήλωση στον «Π.Τ.». αναφερόμενος στη φετινή μεγάλη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το Φεστιβάλ της Δράμας μιας και είναι από τους παλαιότερους επισκέπτες, εκφράζει τη χαρά του «που έρχομαι στη Δράμα, καθώς είναι η 28η φορά που έρχομαι στο Φεστιβάλ της Δράμας. Έχω έρθει πολλές φορές ως διαγωνιζόμενος, έχω έρθει πολλές φορές ως μέλος Κριτικής Επιτροπής και δύο φορές μαζί με τη σημερινή, ως πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής».

Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, «είναι μεγάλη χαρά μου που θα δω τις ταινίες αυτών των παιδιών και θα κρίνω με όλη τη νηφαλιότητα που πρέπει να έχω μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής. Είναι σημαντική εβδομάδα για μένα».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, εξήγησε ότι το Φεστιβάλ της Δράμας «είναι ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών που έχει δώσει δείγματα, έχει δώσει καρπούς και είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει τη διαδρομή του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνει ότι «το Φεστιβάλ έχει ανέβει πάρα πολύ. Έχει γίνει πια ένα καταξιωμένο Φεστιβάλ και διεθνώς. Είναι καταπληκτικά οργανωμένο και πραγματικά βλέπουμε ένα άλλο Φεστιβάλ. Όχι ότι ο Αντώνης Παπαδόπουλος δεν έκανε πολύ καλή δουλειά. Σήμερα, είναι άλλα τα μέσα, οι συνθήκες και θα πρέπει να πούμε ότι ο Γιάννης Σακαρίδης με το επιτελείο του έχει κάνει τρομακτική δουλειά. Είναι ένα εξαιρετικό Φεστιβάλ και το λέω γιατί ξέρω άλλα Φεστιβάλ και είναι ισάξιο και πολύ καλύτερο από Φεστιβάλ του εξωτερικού».

Στην ερώτηση αν και κατά πόσο το Φεστιβάλ της Δράμας έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του ελληνικού κινηματογράφου, ο κ. Κυριακίδης σημειώνει: «Εννοείται. Ξέρετε πόσοι σκηνοθέτες που τώρα θριαμβεύουν με ταινίες μεγάλου μήκους, έχουν περάσει από τη Δράμα πρώτα; Αυτό είναι το φυτώριο που είπα. Είναι το μόνο Φεστιβάλ που έχει συμβάλλει σ’ αυτό».

Θα  πρέπει να σημειωθεί ότι, ο κ. Κυριακίδης έκλεισε τους χαιρετισμούς από την τελετή έναρξης, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εδώ και σαράντα χρόνια το φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί όνειρα, στεγάζει ανησυχίες, προβάλλει αναζητήσεις και στοιχειοθετεί  χρόνο με το χρόνο ένα υπόδειγμα παραδειγματικού ήθους όπου η άμιλλα παίρνει τις διαστάσεις διαλεκτικής αντιπαράθεσης που κυοφορεί το ροκ του κινηματογραφικού μας μέλλοντος. Η ταινία μικρού μήκους δεν είναι άρρωστη, καθυστερημένη, ένα παιδί με προβλήματα ανάπτυξης, είναι μια μεγάλου μήκους που δεν έγινε και κυρίως μια ταινία μεγάλου μήκους που παρουσιάζει προβλήματα πρόωρης ανάπτυξης, ένα αυτόνομο είδος γραφής με δικούς του νόμους και κανόνες, κώδικες, αισθητική νομοτέλεια, οικονομία».