Εγκαινιάζεται σήμερα 29 Δεκεμβρίου
Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων
σημείο αναφοράς για την ιστορία
του οίνου στην περιοχή της Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/νων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων στην Χωριστή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την περιοχή της Δράμας και της Χωριστής φυσικά, το οποίο αποτυπώνει μοναδικά την ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση μ’ αυτό.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις έξι το απόγευμα σήμερα Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου 2023, από το Δήμο Δράμας και τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» Χωριστής. Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων φιλοξενείται στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Χωριστής.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικονική περιήγηση, με γιγαντοοθόνες, βίντεο, πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό, μέσω του οποίου αποτυπώνονται σε γενικότερο πλαίσιο η ιστορία του οίνου και ειδικότερα με θέμα που αφορούν το θεό Διόνυσο και τη διονυσιακή λατρεία, τα διάφορα έθιμα και δρώμενα που αναβιώνουν στην περιοχή.
Γίνονται επίσης αναφορές για τον οίνο και τον τρόπο παραγωγής του σε γενικό επίπεδο, αλλά και ακόμα το πώς ο οίνος αναφέρεται στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση και γενικότερα στην τέχνη.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει πλήρη αναφορά και στην περιοχή της Δράμας, η οποία από την αρχαιότητα αλλά και σήμερα κυρίως, διαθέτει φημισμένα οινοποιία και έχει μια πολύ ζηλευτή παραγωγή κρασιού.
Σημαντικό είναι επίσης ότι το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων τοποθετείται στην Χωριστή, καθώς η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στον τομέα του οίνου και των αποσταγμάτων, η οποία παραμένει σήμερα ζωντανή, μέσω ενός ισχυρού παραγωγικού δυναμικού αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου.
Ένα έργο μέσω Leader
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου, αποτελεί έργο το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Leader και κόστισε κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ και το διαχειρίστηκε η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος, σημειώνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα κέντρο εικονικής πραγματικότητας κατά μια έννοια, αλλά μέσα γιγαντοοθόνων και άλλων πόστερ. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει διάφορες διαδικασίες της οινοποίησης και όχι μόνο, όπως και την ιστορία του κρασιού, την τέχνη της οινοποίησης, τα οινοποιεία της Δράμας, περιήγηση στα μονοπάτια του οίνου και άλλα πολλά».
Όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, «το Κέντρο δένει με τη ΔραμΟινογνωσία κατά μία έννοια, εγκαθίσταται σε ένα χωριό στο οποίο από παλιά ο καθένας είχε το αμπέλι του και έκανε το κρασί του, ενώ ακόμα και σήμερα έχει σημαντική παραγωγή από μικροπαραγωγούς στο χωριό. Και βέβαια, είναι στην ευρύτερη περιοχή της ΔραμΟινογνωσίας και των οινοποιείων στην Αδριανή, στην Αγορά κτλ.».
Όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει στοιχεία «σχετικά με το θεό Διόνυσο και τη διονυσιακή λατρεία, το κρασί στην τέχνη, στη ζωγραφική, στη λογοτεχνία, στην ιστορία, στην λαϊκή παράδοση και άλλα πολλά στοιχεία».
Ιδιαίτερες αναφορές
Όπως αναφέρεται μάλιστα στην σχετική ιστοσελίδα που λειτουργεί, «με τη δημιουργία του Κέντρου Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων στη Χωριστή Δράμας, και τον σχεδιασμό των οινογαστρονομικών διαδρομών αναπτύσσουμε ένα νέο πρωτότυπο για τα δεδομένα της περιοχής Θεματικό Πάρκο Οίνου που δίνει τη δυνατότητα μέσα από τα επισκέψιμα μέρη που συναντά κάποιος στην διάρκεια της περιήγησης του να γνωρίσει όχι μόνο το παρόν της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης στην περιοχή της Δράμας, αλλά και το μακραίωνο παρελθόν τους μέσα από την γνωριμία της ιστορίας και του πολιτισμού που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από τα οινοποιεία μπορούμε να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, τον Αρχαιολογικό Χώρο Καλής Βρύσης – Ιερό του Διονύσου και το Νεολιθικό Οικισμό Σιταγρών σε συνεννόηση πάντα με τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου».
Η γη των Ηδωνών
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων «η Δράμα ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα, ως τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής που ονομαζόταν Ηδωνίδα Γη, αποτελούσε σημαντικό κέντρο λατρείας του Διονύσου, όπως βεβαιώνουν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, αλλά και τυχαία ευρήματα που έχουν εντοπιστεί και αποδεικνύουν την μακραίωνη ιστορία του κρασιού στην φιλόξενη αυτή γη της αμπέλου Υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την παρουσία της αμπέλου από την 4η χιλιετία π.Χ., κατά συνέπεια είναι εύκολο να συμπεράνουμε τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας και της διαδικασίας της οινοποίησης για την περιοχή, και την πορεία που αυτή διένυσε στο χρόνο δημιουργώντας μια σημαντική ιστορία που συνέβαλλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. (…)
Πριν την αναβίωση της συστηματικής καλλιέργειας της αμπέλου στην περιοχή της Δράμας, συναντάμε αμπελοκαλλιέργειες στα χωριά: Πετρούσα, Χωριστή, Δοξάτο, Νικηφόρο, Άγιο Αθανάσιο, Μοναστηράκι, Καλή Βρύση, βόρεια της πόλης της Δράμας (περιοχή αμπέλια απέναντι από το νοσοκομείο), τους Αμπελοκήπους, στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα κ.α.»