Home > Πρώτο Θέμα > Το Κέντρο Οπτικοακουστικών Τεχνών είναι το μέλλον για το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας► Δήλωση του δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλο για τη συνέχιση της διαδικασίας

Το Κέντρο Οπτικοακουστικών Τεχνών είναι το μέλλον για το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας► Δήλωση του δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλο για τη συνέχιση της διαδικασίας

Ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Δήμου Δράμας

Το Κέντρο Οπτικοακουστικών

Τεχνών είναι το μέλλον για

το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

► Εγκρίθηκε η δωρεά μελέτης της Raycap για το Οπτικοακουστικό Κέντρο στο στρατόπεδο Ανδρικάκη

► Δήλωση του δημάρχου Δράμας Γιώργου Παπαδόπουλο για τη συνέχιση της διαδικασίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου, από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, η παραλαβή και έγκριση της μελέτης του έργου με τίτλου: «Ανάπτυξη δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη Δράμα».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της παραλαβής της μελέτης αυτής και συγκεκριμένα στο ζήτημα που αφορά τη δωρεά από την εταιρεία Raycap προς το Δήμο Δράμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει πολλάκις μέχρι σήμερα, ο αείμνηστος  πρόεδρος της εταιρείας Raycap, Κώστας Αποστολίδης, είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τις μελέτες αυτές σε συνεργασία με τα καλύτερα μελετητικά γραφεία της χώρας και να φέρουν εις πέρα αυτό το δύσκολο έργο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι έπρεπε να γίνει η παραλαβή του έργου, «ώστε να περάσουμε στην επόμενη διαδικασία. Πλέον, αποφασίστηκε η παραλαβή της μελέτης του έργου και από εκεί και  πέρα, η μελέτη αυτή έχει να κάνει με πολλές μικρότερες μελέτες όπως: Τοπογραφική αποτύπωση, επικαιροποίηση κατόψεων, τακτοποίηση αυθαιρεσιών ακινήτων που βάσει του Νόμου 4495/17 πάμε για τακτοποίηση. Επίσης, χρειάζεται μελέτη σκοπιμότητας του έργου, εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, προκαταρκτικές μελέτες κτιριακών έργων και έργων υποδομής, προεκτίμηση κόστους των απαραίτητων έργων υποδομής εντός του οικοπέδου και διαδικασίας ωρίμανσης του έργου και συντονισμό και έλεγχο υπαλληλίες του αντικειμένου της δωρεάς. Όλα αυτά έχουν πληρωθεί από την εταιρεία της Raycap».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ωρίμανση γύρω από κάποιες διαδικασίες και προχωράμε κανονικά».

Με επίκεντρο το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το οποίο θα δώσει στη Δράμα μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει σήμερα και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών τεχνών, καθιστώντας την περιοχή ως ένα μεγάλο κόμβο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Φυσικά, κέντρο του μοναδικού αυτού Οπτικοακουστικού Κέντρου για τις Τέχνες, αποτελεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας εγχείρημα, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Κεντρικός στόχος η αξιοποίηση της άυλης κληρονομιάς του Φεστιβάλ Δράμας για τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης του οπτικοακουστικού τομέα και διασύνδεσής του με την κοινωνία και οικονομία, όπως και την ανάπτυξη δημιουργικών συσπειρώσεων (creative clusters) και κόμβων (creative hubs) στον ευρύτερο τομέα της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με έμφαση στις οπτικοακουστικές τέχνες.

Το πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη, έχει έκταση 150 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό κτιριακό απόθεμα, απομεινάρι της χρήσης του χώρου ως στρατόπεδο, ενώ επίσης βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός κόμβος ανάμεσα στο αστικό κέντρο της πόλης και το αγροτικό – φυσικό τοπίο στην περιφέρεια της πόλης.

Στόχος της μελέτης

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ίδια μελέτη, στόχος της είναι «ο προτεινόμενος φυσικός σχεδιασμός να έχει συνοχή και ταυτότητα, ποικιλία και συμπληρωματικότητα χρήσεων, να δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία στο χώρο, έναν τόπο αναφοράς, να προωθήσει ένα Ολοκληρωμένο και Οραματικό Σχέδιο Παρέμβασης – από πλευράς λειτουργικής, ήτοι πολεοδομικά και κοινωνικά, από πλευράς περιβαλλοντικής και αισθητικής, ήτοι τοπιακά, και από πλευράς επιχειρηματικής και αναπτυξιακής, ήτοι εξωστρεφές, βιώσιμο και μακροπρόθεσμα ανταποδοτικό.

Να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο του πληθυσμού της Δράμας και των όμορων περιοχών, όσο και της Αν. Μακεδονίας Θράκης, δημιουργώντας έναν πόλο εύκολα προσβάσιμο για όλους, ενισχύοντας τη διαπερατότητα και συνδεσιμότητα με τις όμορες οικιστικές περιοχές και τους προορισμούς αναψυχής και άθλησης της πόλης, καλλιεργώντας συνέργειες και αμοιβαία οφέλη. Τέλος να κτίσει πάνω σε μια σημαντική άυλη κληρονομιά του τόπου για την ανάπτυξη μιας Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας με διεθνή αναγνώριση στη Δράμα».

Στρατηγικοί στόχοι

Ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους της μελέτης αυτής, είναι αρχικά η ενίσχυση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. «Η μεταφορά των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντός του χώρου του στρατοπέδου, σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσει την ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του Φεστιβάλ.

Οι νέες υποδομές θα βοηθήσουν το Φεστιβάλ να αναπτυχθεί άμεσα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερους θεατές κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ θα ενισχύσουν τη δημιουργία πολλαπλών παράλληλων δράσεων όλο τον χρόνο, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω διεθνοποίηση του και στην καθιέρωσή του ως ένα παγκόσμιο γεγονός για τον οπτικοακουστικό τομέα».

Επίσης, οι νέες υποδομές και ο οπτικοακουστικός κόμβος θα δημιουργήσουν κεντρομόλες δυνάμεις προσέλκυσης φοιτητών και σπουδαστών (ΕΑΠ και πιθανών άλλων σχολών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων), ενώ τοπικές και  περιφερειακές επιχειρήσεις του τομέα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους (studio, workshops κτλ.) για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους. Η χωρική συγκέντρωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων και δρώντων στον κόμβο θα αυξήσει την συνέργειες μεταξύ αυτών.

Επίσης, η μνήμη του τόπου και η διατήρησή της είναι επίσης ένας στρατηγικός στόχος. Το στρατόπεδο με το σημαντικό κτιριακό απόθεμα αποτελεί μια κληρονομιά της πόλης. Η δημιουργία του κόμβου μπορεί να καλύψει τις χωρικές και χρονικές ασυνέχειες από τις δύο και πλέον δεκαετίες εγκατάλειψης του χώρου. Ταυτόχρονα η επανάχρηση / ανακύκλωση υλικών, υποδομών και φυσικού χώρου συμβάλει ασφαλώς στην ανθεκτικότητα και αειφορία αφού ο χώρος αποτελεί πολυτιμότατο φυσικό πόρο.

Τα μελετητικά γραφεία

Τα μελετητικά σχήματα που υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια συγκροτούν δυο ομάδες:

Ομάδα Α: επικεφαλής το γραφείο μελετών Γεωχώρος – Τοπογραφία / Χωροταξία / Πολεοδομία ΑΕ, που έχει την ευθύνη σύνταξης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Υποστηρίζεται από

– Τη Toposite ΕΕ για τη σύνταξη των τοπογραφικών μελετών,

– Μ. Σαραφίδη για την τακτοποίηση του ακινήτου βάση Ν4495/2017.

Ομάδα Β: επικεφαλής το γραφείο μελετών Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ με ευθύνη σύνταξης των Προκαταρκτικών μελετών κτιριακών έργων και έργων υποδομής, τη Μελέτη Πολεοδομικής Ωρίμανσης του Ακινήτου και Διαμόρφωσης Εναλλακτικών Σεναρίων Ανάπτυξης – Masterplan – μελέτη. Υποστηρίζεται από – την ομάδα του Βασίλη Αυδίκου και της Μάρθας Μιχαηλίδου του Παντείου Πανεπιστημίου με ευθύνη για τη σύνταξη της Μελέτης Σκοπιμότητας για την σύσταση και λειτουργία Δημιουργικού Κόμβου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες στη Δράμα – τη ΝΑΜΑ – υπεύθυνη για τα έργα υποδομής, κυκλοφοριακά και ΗΜ. Γενικός Συντονιστής της Σύμπραξης των Μελετητών είναι η Ελίνα Δρέττα, πολιτικός μηχανικός, με ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου, τον συντονισμό και τον έλεγχο επαλληλίας των μελετών.