Το Κέντρο Υγείας Δράμας στη «μάχη»
της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
για τον καρκίνο του μαστού
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Κ.Υ. Δράμας κ. Λεμπιδάκης και η Γυναικολόγος κα. Τερσενίδου
► Στο Κέντρο Υγείας Δράμας μπορούν να εξετάζονται ακόμα και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΡΑΣΗ ενημέρωσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, προχώρησε χθες Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, το Κέντρο Υγείας Δράμας.
Γιατροί και νοσηλεύτριες είχαν στήσει ένα τραπεζάκι με ροζ μπαλόνια στην είσοδο του Κέντρου Υγείας, διανέμοντας ενημερωτικά έντυπα στις γυναίκες που περνούσαν από εκεί, ενώ έδιναν και πληροφορίες, σχετικά με το πώς μπορούν, να προβούν σε έναν δωρεάν έλεγχο μαστογραφίας και όχι μόνο.
Για τη δράση αυτή, μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Κώστας Λεμπιδάκης. Όπως σημείωσε αρχικά, «όλος ο Οκτώβριος, είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνου του μαστού. Γίνονται δράσεις σε διάφορες δομές Υγείας, όπως στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, σε όλη την 4η ΥΠΕ».
Αυτό που επισημαίνει μάλιστα, είναι ότι, «στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για τον καρκίνο του μαστού, όπου με τα σχετικά έντυπα, μπορεί κάθε γυναίκα να μάθει πώς μπορεί να κάνει ψηλάφηση».
Στη συνέχεια, μιλώντας στον «Π.Τ.» η γυναικολόγος κα. Αλίκη Τερσενίδου, σημειώνει πως «δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι, εκτός από το τεστ Παπανικολάου, στο Κέντρο Υγείας γίνεται και γυναικολογική εξέταση με υπέρηχο. Αυτό δεν το γνωρίζουν αρκετές γυναίκες, καθώς νομίζουν ότι είναι το παλιό το ΙΚΑ, ενώ πλέον είναι Κέντρο Υγείας. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απλό να κλείσεις ένα ραντεβού για μια γυναικολογική εξέταση».
Τονίζει ακόμα η κα. Τερσενίδου ότι, «στα πλαίσια αυτά, ενημερώνουμε ότι πρέπει να γίνονται και μαστογραφίες γιατί πολλές γυναίκες δεν ενημερώνονται σωστά για το τι πρέπει να κάνουν. Ορισμένες μάλιστα νομίζουν ότι στα 60 σταματάς να κάνεις τεστ Παπανικολάου, ενώ κανονικά πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο». Όπως λέει μάλιστα «υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου ακόμα και μέχρι τα 65 χρόνια για τις γυναίκες».
Και οι ανασφάλιστοι
Αυτό στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κα. Τερσενίδου, είναι ότι «στο Κέντρο Υγείας Δράμας μπορούν να έρθουν γυναίκες και άνδρες που είναι ανασφάλιστοι, ενώ δεχόμαστε και όλα τα Ταμεία, εκτός από του Στρατού και της Εθνικής Τράπεζας».
Στο σημείο αυτό ο κ.Λεμπιδάκης σημειώνει ότι «τα Κέντρα Υγείας όπως και το Νοσοκομείο της Δράμας, είναι οι μόνες δομές που δέχονται ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δεν μπορούν να πάνε σε ιδιώτη, δεν μπορούν να εκτελέσουν παραπεμπτικά για εξετάσεις σε κανένα ιδιωτικό εργαστήριο, παρά μόνο στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο».
Χωρίς ακτινολόγους
Ερωτώμενη αν υπάρχει συμμετοχή των γυναικών της περιοχής για έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, η κα. Τερσενίδου επισημαίνει ότι «συμμετοχή υπάρχει, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ακτινολόγους και χειριστές μηχανημάτων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Είμαστε δύο γυναικολόγοι και θα θέλαμε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο, γιατί είναι κρίμα στη σημερινή εποχή, μια γυναίκα να φτάνει στο απροχώρητο στάδιο στον καρκίνο».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι γυναίκες πολλές φορές λένε, μοιρολατρικά, ότι έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουμε, αλλά δεν είναι έτσι. Αν βρεις τον καρκίνο στα πρώτα του στάδια, μπορείς να έχεις και πλήρη ίαση. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να διστάζουν να κλείνουν ραντεβού στο Κέντρο Υγείας, μιας και τα ραντεβού είναι πολύ κοντινά».
Τι πρέπει να ξέρετε
Ενημερωτικά, θα πρέπει οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι, οι όγκοι του μαστού είναι πιο συχνοί στη μέση και προχωρημένη ηλικία. Όταν ανακαλύψουμε ένα ογκίδιο στο μαστό, πρέπει να εξεταστούμε αμέσως από ειδικό γιατρό. Πολλές φορές αρκεί η εξέταση για να γίνει η διάγνωση.
Μικρό ποσοστό των ογκιδίων, που ψηλαφώνται είναι τελικά κακοήθη. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψύχραιμη αντιμετώπιση.
Ένα ογκίδιο σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, είναι σχεδόν πάντα καλοήθες. Πρέπει να ανησυχούμε από την παρουσία ενός ογκιδίου παρά όταν υπάρχουν πολλά μικρά.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις (αίματος) δεν βοηθούν στη διάγνωση. Για κάθε αμφιβολία ή ερώτηση, θα πρέπει να ζητάμε άμεσα την έγκυρη γνώμη των ειδικών.
Η αυτοεξέταση ή η ψηλάφηση όπως και η μαστογραφία, θα πρέπει να γίνονται την 8η ημέρα από την ημέρα που ξεκινά η περίοδος. Στις γυναίκες που δεν έχουν περίοδο, θα πρέπει να γίνονται συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. κάθε 1η του μήνα.