Το μεγάλο πρόβλημα με τα ενεργειακά
έξοδα της ΔΕΥΑ Δράμας
και οι τρόποι αντιμετώπισής τους
► Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης σε Αμπελόκηπους – Προάστιο – Στενήμαχο
► Μια πρώτη ανακοίνωση για το μεγάλο έργο παροχής νερού από το Λιβαδερό
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ παραδόθηκε στους κατοίκους προς χρήση, το νέο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ στις περιοχές των Αμπελοκήπων, Προαστίου και Στενημάχου και συγκεκριμένα στα μέσα Ιουνίου.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όπως η θερμοκρασία του νερού που καταλήγει σε πολλά σπίτια, να είναι ιδιαίτερα υψηλή και ορισμένες φορές αγγίζει ακόμα και τους 32 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που εμποδίζει τους κατοίκους να το χρησιμοποιήσουν τόσο για πόσιμο νερό, όσο και για το μπάνιο τους.
Όπως σημείωνε στην ερώτησή του κ. Αποστολίδης, πιθανόν αυτό να συμβαίνει επειδή σε ορισμένα σημεία το δίκτυο δεν έχει τοποθετηθεί το δίκτυο στο απαιτούμενο βάθος.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση κατά τη διαδικασία της Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος του «Project για τη Δράμα» κ. Κυριάκος Αποστολίδης.
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης, τόνισε αρχικά ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί επίσημα ακόμα από τη ΔΕΥΑΔ και το Δήμο Δράμας και παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχουν προβλήματα με τη θερμοκρασία του νερού, καθώς παράπονα έχει δεχθεί τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η επιχείρηση.
Εξήγησε ότι ο εργολάβος βρίσκεται καθημερινά στα διάφορα σημεία του έργου και προβαίνει σε διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ ακόμα και ο ίδιος έχει κάνει έρευνα διαπιστώνοντας τα προβλήματα.
Τόνισε ότι γίνεται σχετική έρευνα και από αυτή διαπιστώθηκε το περίεργο γεγονός ότι, στον ίδιο δρόμο και ενώ παίρνουν νερό από το ίδιο δίκτυο, η μία πλευρά του δρόμου έχει ζεστό νερό και η άλλη έχει πιο δροσερό νερό.
Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα βάθος του δικτύου, αλλά ακόμα και οι βρόγχοι είναι πολύ μικροί για την διέλευση του νερού. Σε μια μελέτη που έχει κάνει η ΔΕΥΑΔ, είπε ότι στατιστικά τον Ιούνιο του 2024 η θερμοκρασία του νερού ήταν 28,5 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα το 2023 ήταν δύο βαθμούς χαμηλότερα.
Επιβεβαίωσε πάντως ότι, ο ανάδοχος του έργου κάνει παρεμβάσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΔ, τις κάνει με δικά του έξοδα καθώς είναι μέσα στις υποχρεώσεις του, δεν επιβαρύνεται κανένας, ενώ το έργο θα παραληφθεί μόνο όταν όλα αυτά τα προβλήματα διορθωθούν.
Ενεργειακό ζήτημα και έργο Λιβαδερού
Σε άλλο σημείο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο ενεργειακό ζήτημα της ΔΕΥΑΔ, λέγοντας θα μπορούσε η επιχείρηση να δημιουργήσει κάποια φωτοβολταϊκά ώστε να μειώσει τα ενεργειακά της έξοδα.
Λαμβάνοντας αφορμή από αυτό, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της επιχείρησης για το μεγάλο έργο της εισροής νερού από την περιοχή του Λιβαδερού προς την πόλη της Δράμας.
Όπως είπε συγκεκριμένα, «έχουμε σχεδιασμό για μείωση του ενεργειακού κόστους, για άντληση και μεταφορά νερού», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και το έργο της αδειοδότησης για την γεώτρηση στην περιοχή του Κορυλόβου, που θα δώσει ένα μεγάλο διέξοδο επίσης.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα λίγο αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι ανοίγει μια νέα πρόσκληση που θα μπορέσει να κάνει ο Δήμος μια ενεργειακή Κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει παλαιότερα. Όπως είπε, «πρέπει να βγει πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται το δικαίωμα στη ΔΕΥΑΔ να στήσει ένα φωτοβολταϊκό ή κάτι άλλο, για να κερδίσει από τα ενεργειακά».
Τόνισε μάλιστα ότι, «με το έργο κατασκευής άντλησης νερού από το Λιβαδερό, κερδίζουμε σημαντικά από την υψομετρική διαφορά που είναι περίπου 900 μέρα, όμως στη διαδρομή αυτή μπορούμε να στήσουμε και δυο – τρεις υδροστρόβιλους για να έχουμε ενεργειακό κέρδος».