Home > νέα > Το Μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ για την απελευθέρωση της Δράμας «Οι Δραμινοί κατάφεραν, παρά τη μακραίωνη σκλαβιά και τις προσπάθειες αφελληνισμού της περιοχής, να διατηρήσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας»

Το Μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ για την απελευθέρωση της Δράμας «Οι Δραμινοί κατάφεραν, παρά τη μακραίωνη σκλαβιά και τις προσπάθειες αφελληνισμού της περιοχής, να διατηρήσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας»

Το Μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ

για την απελευθέρωση της Δράμας

«Οι Δραμινοί κατάφεραν, παρά τη μακραίωνη σκλαβιά και τις προσπάθειες αφελληνισμού της περιοχής, να διατηρήσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας»

► Το μήνυμα του βουλευτή κ. Κυριαζίδη για τα Ελευθέρια της Δράμας

 

 

ΜΗΝΥΜΑ για την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913, απέστειλε προς το βουλευτή Δράμας της Ν.Δ., κ. Κυριαζίδη, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, στο οποίο αναφέρει:

[Κύριε Βουλευτά,

«Άθλα γαρ οις αρετής κείεται μέγιστα, τοις δεν και άνδρες άριστοι πολιτεύουσι», βεβαιώνει δια στόματος Περικλή ο Θουκυδίδης. Τέτοιοι άνδρες, άριστοι αναδείχθηκαν και όσοι γενναία πολεμώντας για την απελευθέρωση της Δράμας έδρεψαν δάφνες αμάραντες και με αυτές το αιώνιο αδαμαντοστόλιστο στεφάνι της ελληνικής αρετής στόλισαν.

«Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν! Αναπνέομεν! Ζώμεν! Κινούμεθα! Ο ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν. Χαρά! Αγαλλίασις , άσματα! Ελευθερία»! Με τα λόγια αυτά απαθανάτισε ο τότε Μητροπολίτης Δράμας, Αγαθάγγελος, τους πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση της μαρτυρικής Δράμας από τον Ελληνικό στρατό.

Την 1η Ιουλίου του 1913, γράφηκε μία ακόμη ένδοξη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, σελίδα γραμμένη με χρυσά γράμματα και ποτισμένη με το αίμα των μαχόμενων για την ελευθερία Ελλήνων, αυτή της απελευθέρωσης της Δράμας και της ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, έπειτα από πέντε αιώνες σκλαβιάς, κατά τη διάρκεια των οποίων η Δράμα υπέστη τα πάνδεινα από τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους κατακτητές. Ημέρα χαράς και εθνικής εθνεγερσίας. Ημέρα κατά την οποία οι κάτοικοι της Δράμας ανέπνευσαν το μυρωμένο αγέρι της ελευθερίας. Ημέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε ολοκληρωτικά η Μακεδονία μας και κρίθηκε οριστικώς και αμετακλήτως η ελληνικότητά της.

Ο προαιώνιος πόθος των Δραμινών για ελευθερία και ανεξαρτησία, το όνειρό τους να βρεθεί η  πόλη τους στην αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας, είχε επιτέλους πραγματωθεί. Η γαλανόλευκη κυματίζει έκτοτε περήφανα πάνω από την πόλη τους.

Οι Δραμινοί κατάφεραν, παρά τη μακραίωνη σκλαβιά και τις προσπάθειες αφελληνισμού της περιοχής, να διατηρήσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τη γλώσσα, τα έθιμα και την ελληνορθόδοξη πίστης τους.  Το μακεδονικό φρόνημα και η συνοχή των Δραμινών δεν  κάμφθηκαν ποτέ, ούτε έσβησε η δίψα τους για ελευθερία. Η εθνική τους ταυτότητα και η ελληνική τους συνείδηση δεν τέθηκαν ποτέ προς αμφισβήτηση. Ποτέ τους δεν λησμόνησαν την ιστορία τους και δεν απεμπόλησαν την ταυτότητά τους.

Οι Βαλκανιομάχοι, άξιοι συνεχιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας, απέδειξαν ότι η ελληνική ψυχή, φτιαγμένη από το άριστο υλικό της αρετής, είναι ικανή να ανατρέψει και τις πιο δυσμενείς συνθήκες και να πετύχει το ακατόρθωτο. Η αυτοθυσία και το θάρρος τους αντικατοπτρίζουν το αδάμαστο πνεύμα και την αποφασιστικότητα του έθνους μας να πολεμήσει μέχρις εσχάτων για την Ελευθερία.

Η φιλοπατρία, η γενναιότητα και το σθένος των ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι δε φείσθηκαν κόπων και θυσιών δια την προάσπιση των εθνικών ονείρων, εξακολουθούν να μας συγκινούν και να μας εμπνέουν, αποτελώντας τον φάρο και τον οδηγό μας στον δρόμο του καθήκοντος.

Αποτίουμε ευλαβικά φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Γονατίζω με ταπεινότητα, ευγνωμοσύνη και σεβασμό μπροστά σε όλους όσοι αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, για την εθνική μας ανεξαρτησία και τα εθνικά ιδεώδη.

Μετ’ ευλαβείας δεόμεθα προς τον Υπέρμαχο Στρατηγό να μας δίνει τη δύναμη να σταθούμε αντάξιοι των Ηρώων και τον Προγόνων μας.

Με βαθύτατο σεβασμό

Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης

Αρχηγός]

Μήνυμα Κυριαζίδης

Μήνυμα για την απελευθέρωση της Δράμας, εξέδωσε επίσης και ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στο οποίο αναφέρει:

[Πέρασαν εκατόν έντεκα χρόνια από τη ημέρα εκείνη που  ολόλαμπρος ο ήλιος φώτισε με τα χρώματα της Λευτεριάς  τον πολυβασανισμένο τόπο της Δράμας.

Μια χαρμολύπη γέμισε τις καρδιές των προγόνων μας και αυτή συνοδεύει όλες τις μετέπειτα γενιές των Δραμινών. Με το αθώο αίμα της ανελέητης σφαγής των κατοίκων του Δοξάτου γράφτηκε στις σελίδες της Ιστορίας η στυγνή καταστροφή του.

Τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε υπόσχεση ότι αυτή θα μας καθοδηγεί στο διηνεκές στην πορεία για μια διαρκή ειρήνη.

Τιμούμε τη Λευτεριά, που ήρθε ύστερα από πεντακόσια σαράντα χρόνια σκοτεινής δουλείας και συμβάλλουμε στη διατήρηση και προαγωγή της με έργα πολιτισμού, Παιδείας και κοινωνικής προόδου.

Χρόνια πολλά!]